HARTĂ 5.000 de sindicalişti din transporturi blochează traficul din Capitală. Care sunt arterele restricţionate şi pe unde se poate ocoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii din transporturi au protestat pe 18 septembrie în Capitală. FOTO Dorin Costanda
Sindicaliştii din transporturi au protestat pe 18 septembrie în Capitală. FOTO Dorin Costanda

Aproximativ 5.000 de sindicalişti sunt aşteptaţi, miercuri, la mitingul şi marşul pentru modificarea legii sociale, organizat de Federaţia Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice „ATU - România“. Mitingul va avea loc la ora 13.00 în Piaţa Victoriei de unde va porni şi marşul care se va încheia în Piaţa Constituţiei, anunţă preşedintele Federaţiei, Ion Rădoi.

UPDATE: Traficul rutier este restricţionat miercuri, între orele 13.00 şi 15.30, atât în Piaţa Victoriei, cât şi în Piaţa Constituţiei, urmare a unui  miting de protest organizat de „Federaţia Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii ATU România“.

Cum se circulă în zonă

• În dublu sens prin faţa clădirii Guvernului între bd. Aviatorilor şi bd. Lascăr Catargiu;
• În sens unic prin faţa muzeului Antipa dinspre bd. Kiseleff către Calea Victoriei;
• Se va permite accesul în Piaţa Victoriei pe breteaua dinspre bd. Iancu de Hunedoara şi str. Paris către Calea Victoriei, autovehiculele urmând să circule exclusiv către bd. Aviatorilor;
• Va fi interzisă circulaţia rutieră pe artera de legătură între Şoseaua Nicolae Titulescu -  bd. Lascăr Catargiu şi bd. Iancu de Hunedoara;

Între orele 14.00 - 14.45 grupul de protestarari va circula în marş pe traseul Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – Pod. Naţiunile Unite – bd. Liberăţii – Piaţa Constituţiei.

Pe timpul marşului, circulaţia rutieră va fi restricţionată pe traseul de deplasare şi pe străzile adiacente la acesta. În Piaţa Constituţiei, în intervalul orar 14.45 – 15.30, pe momentul ocupării acesteia, se va restricţiona traficul pe bd. Unirii între Piaţa Constituţiei şi Piaţa Unirii şi pe  bd. Libertăţii între Calea 13 Septembrie şi bd. Naţiunile Unite.

harta 1
harta 2

Conform vicepreşedintelui Unităţii Sindicatului Liber din Metrou (USML), Marian Bărăgău,  aproximativ 5.000 de sindicalişti sunt aşteptaţi mâine la miting, ţinând cont de faptul că programul mijloacelor de transport în comun din Bucureşti nu va fi afectat. „Acţiunea este una necesară, având în vedere că nu am fost convocaţi la nicio negociere în urma grevei de avertisment de azi-dimineaţă. Aşteptăm reacţii din partea reprezentanţilor Ministerului Transporturilor“, a declarat Marian Bărăgău, pentru adevarul.ro. La mitingul de mâine vor participa şi membri ai sindicatului RATB, Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti (STB).

Dacă nu vor avea loc negocieri, se va ajunge la grevă generală 

Manifestaţia de miercuri este deja a treia dintr-o serie de acţiuni iniţiate de liderii de sindicat din transporturi din această lună, alături de pichetarea din faţa Guvernului din 5 septembrie şi de greva de avertisment de azi-dimineaţă, care s-a concretizat prin întreruperea activităţii metroului în intervalul orar 4.00 – 6.00. Dacă problemele revendicate de sindicalişti nu vor fi rezolvate, aceştia anunţă declanşarea grevei generale pe perioadă nedeterminată, programată pentru 30 septembrie.

Fond salarial blocat din 2008

Principalele revendicări ale angajaţilor Metrorex sunt majorarea salarială conform creşterii ratei inflaţiei, adică de 3-4%, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, prin alocarea sumelor din bugetul de stat necesare pentru acest lucru şi finanţarea lucrărilor pentru magistralele Drumul Taberei şi Străuleşti. În legătură cu prima revendicare, nemulţumirea majoră a sindicaliştilor este blocarea negocierilor privind noul contract de muncă, având în vedere că cel vechi a expirat la 31 martie 2013 şi că, încă din 2008, fondul de salarii pentru Metrorex a rămas acelaşi.

Situaţia este asemănătoare şi pentru angajaţii RATB, care cer şi ei modificarea legii bugetului de stat şi finanţarea transportului public. Pe lângă aceasta, sindicaliştii STB cer şi încadrarea conducătorilor auto într-o categorie specială, care să le permită pensionarea înainte de vârsta de 65 de ani. Dacă problemele nu vor fi soluţionate, reprezentanţii STB anunţă că se vor alătura colegilor lor de la Metrorex, pe 30 septembrie, într-o grevă de solidaritate de o zi, întrerupând funcţionarea mijloacelor de transport RATB în intervalul orar 4.00 – 16.00. „Dorinţa noastră este să ne bage cineva în seamă şi nicidecum să afectăm bunăstarea călătorilor. Ei nu ar trebui să sufere din cauza disputelor politice“, a declarat Mircea Ionescu, preşedintele STB.

Greva generală din 2009 a afectat grav traficul rutier

Din 2008, de când situaţia salarială este neschimbată, sindicaliştii din transporturi au organizat constant manifestaţii prin care şi-au exprimat nemulţumirile. Deşi cele mai multe s-au concretizat în greve de avertisment, în noiembrie 2009 angajaţii Metrorex au întreprins o grevă generală în care, timp de o zi, 55 de trenuri nu au circulat între orele 4.00 şi 16.00. Atunci traficul rutier a fost grav afectat, chiar dacă RATB a suplimentat capacitatea de transport cu 200 de autobuze, troleibuze şi tramvaie. Cu toate acestea, problemele angajaţilor au rămas nerezolvate, ceea ce îi pune în situaţia organizării unei noi greve generale pe 30 septembrie 2013.

Pe aceeaşi temă: 

UPDATE Angajaţii de la metrou fac grevă de avertisment mâine-dimineaţă. Metrorex cere renunţarea la grevă

Sindicatul de la metrou: pe 30 septembrie facem grevă generală, dacă nu rezolvăm problema contractului. Joi, pichetare în faţa Guvernului

Angajaţii de la metrou susţin că pierd 15 colegi pe an din cauza aerului toxic din subteran. Metrorex: nu sunt bani de modernizare

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite