Mircea Crisbăşanu a lăsat străinătatea ca să promoveze turismul pe bicicletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursierul Fundaţiei “Dinu Patriciu” s-a întors din Olanda, unde a plecat să se specializeze în Construcţii, pentru a realiza în România un circuit naţional pentru străinii pasionaţi de mersul pe bicicletă care ne vizitează ţara.

Pasiunea lui Mircea pentru ciclism s-a manifestat încă din adolescenţă, în liceu şi în facultate organizând mai multe trasee alături de fratele său şi de prieteni. După finalizarea facultăţii, Mircea a aplicat pentru o bursă din programul “Orizonturi Deschise” al Fundaţiei “Dinu Patriciu” (www.fundatiadinupatriciu.ro). A primit din partea fundaţiei 30.000 de dolari, pentru cei doi ani de studiu la Technical University of Delft, în Olanda.

Ture cu bicicleta în mai multe ţări

“Experienţa din Olanda a fost cu adevărat minunată! Sistemul de predare este diferit, te încurajează tot timpul să fii activ. Mi-am făcut acolo prieteni de toate colţurile lumii: japonezi, unguri, nemţi. La început, universitatea a organizat o întâlnire pentru noii veniţi, ca să ne cunoaştem. Am fost organizaţi pe echipe la mai multe concursuri”, a spus Mircea. Olanda a fost o oportunitate pentru Mircea să organizeze ture de ciclism pe distanţe mai mari.

“Am mers cu trenul până la graniţa cu Belgia. De acolo, am mers pe bicicletă până la Luxemburg, împreună cu un prieten norvegian şi cu un altul olandez. Am ajuns cu bicicletele chiar şi în <punctul celor trei ţări>, la intersecţia graniţelor, adică unde se întâlnesc Olanda, Belgia şi Germania”, a mai spus Mircea. De asemenea, doar în Elveţia, ţara unde Mircea şi-a pregătit lucrarea de diplomă, a făcut circa 1.500 de kilometri pe bicicletă.

Afacere pe bicicletă, pentru turişti străini

Cu toate că avea posibilitatea să rămână peste hotare, Mircea Crisbăşanu a hotărât să se întoarcă la Bucureşti pentru a se lansa în domeniul afacerilor. Astfel, Mircea intenţionează să realizeze o reţea de trasee naţionale, pe care turiştii din străinătate să facă ciclism. “În primăvară voi demara proiectul. Vor fi puţine trasee la început, în special drumuri forestiere, de munte”, a mai spus tânărul.

Mircea crede că viitoarea sa afacere va fi un început pentru o mai bună promovare a locurilor minunate din ţară. “Unele dintre trasee ar fi în Munţii Apuseni, Valea Arieşului sau Valea Cernei. Pe timpul nopţii, turiştii vor fi cazaţi la pensiuni şi în vechile conace care există în unele părţi ale ţării şi şi-au păstrat specificul tradiţional”, a mai spus tânărul. El vrea ca în cinci ani va reuşi să construiască o reţea naţională de cicloturism şi intenţionează să ceară sprijinul Ministerului Turismului şi primăriilor locale.

Mircea Crisbăşanu
Data naşterii: 9 august 1984, Ploieşti
Studii: Facultatea de Construcţii, Bucureşti
Masterat la Technical University of Delft
Familie: mama-pensionară
tatăl-inginer mecanic
Fratele-medic

Ce îi place
„Îmi plac muzica rock, muzica retro şi cea clasică. Ador să citesc, iar la Ploieşti locuiesc la casă şi iubesc grădinăritul”, a spus tânărul.

Ce nu îi place
“Nu îmi plac oamenii care se dau mari, care încearcă să epateze cu orice preţ, care sunt plini de aroganţă”, a mai spus Mircea.

De ce investiţie ai nevoie pentru a demara proiectul?

Va trebui să fac rost de circa 5.000 de euro.

Vor exista ghizi ai traseelor turistice?
Da. Iniţial eu voi juca rolul de ghid. Cu această ocazie, mă voi pune la curent cu istoria şi geografia locurilor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite