Povestea militarului erou felicitat de Obama. Florinel Enache a rămas fără picioare şi o mână în Afganistan. România îi dă 85.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militarul Florinel Enache (39 de ani), rănit grav pe 4 mai 2012 în Afganistan, după ce a călcat pe o mină, a sosit, ieri, pe pământ românesc, într-un scaun cu rotile, la bordul unui avion al forţelor americane. Internat într-un spital din America pentru aproape un an, a fost vizitat de preşedintele Barack Obama de două ori.

„A fost un ghinion. Ca militar era foarte bun, avea o condiţie fizică de invidiat, mergea foarte mult pe jos. Într-adevăr, toţi cred că ne-am dus şi pentru bani şi pentru asta cred că a fost şi el, voia să aibă o condiţie mai bună. Cred că în perioada în care s-a întâmplat băiatul lui devenea major. Probabil că voia să-l ajute pentru studii, pentru casă sau ce mai voia să facă“. Aşa începe a povestea plutonierului Florinel Enache, spusă de soldatul sanitar care i-a salvat viaţa, caporalul Lucian Zaharia.

Florinel a fost primit ieri, pe aeroportul militar din Otopeni, ca un erou naţional având alături de el familia care i-a fost aproape pe întreaga perioadă de convalescenţă. A fost întâmpinat cu imnului naţional cântat de fanfara militară şi aşteptat de colegii lui, dar şi de ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa. În cadrul unei ceremonii militare, plutonierului-adjutant principal Florinel Enache i-a fost înmânată Medalia Naţională Serviciul Credincios - clasa I, cu însemn de război, pentru militari, conferită de preşedintele României, Traian Băsescu.

Totodată, ministrul Apărării Naţionale i-a conferit lui Florinel Enache Emblema de Onoare a Armatei Române cu însemn de război. Plutonierul a primit în tăcere onorurile patriei.

Filmul tragediei

Militarul român, originar din comuna Gura Caliţei, judeţul Vrancea, se afla anul trecut într-o patrulă de rutină de securizare a unui obiectiv pe autostrada Kabul-Kandahar, când a călcat pe un dispozitiv explozibil improvizat. Ambele picioare şi mâna stângă i-au fost spulberate. Ca prin minune, colegii din echipaj au reuşit să-l salveze.  Războiul nu este o joacă şi aceşti militari ştiu acest lucru. Chiar dacă povestesc cu emoţie cele întâmplate, chiar dacă trupurile lor ca un munte par a se frânge când în ochi li se citeşte durerea, aceşti români rostesc ferm şi rece cum li s-a prăbuşit un frate de arme.

„Am auzit o bubuitură mare. L-am găsit pe domnul Enache jos, conştient. M-a întrebat de elicopter, şi-a dat seama de starea gravă în care se află“, a povestit caporalul Lucian Zaharia, soldatul sanitar care i-a acordat primul ajutor şi care i-a salvat viaţa oprind hemoragia puternică.

Salvatorul rămâne la vatră

În teatrul de luptă din Afganistan acoperit de soldaţii români nu se întâmplă des astfel de evenimente. „Noi nu suntem obişnuiţi cu aşa ceva. Am pus în balanţă, uitându-mă la ce a păţit şi Florinel, şi am hotărât că măcar deocamdată vreau să rămân alături de familie. Nu există nimic pe lumea asta care să merite să-ţi pierzi picioarele şi mâna, dar până la urmă trebuie să înţelegem toţi că se pot întâmpla şi în ţară accidente. Toţi vorbim de soartă, cum este vorba românească. Nu ştiu dacă poţi să te dai din faţa a ceea ce-ţi este scris“, a mai povestit cel care i-a salvat viaţa plutonierului Enache. 

85.000 de euro: două picioare şi o mână

Florinel a ajuns pe pământ românesc după ce a timp de un an a fost îngrijit în spitalele americane, avându-i alături pe soţia şi fiul său. Ministerul Apărării Naţionale îşi pune la bătaie toate resursele pentru a reuşi să-i ofere eroului militar cele mai bune condiţii pentru o viaţă decentă.

„Până în acest moment, tratamentul din SUA ne costă în jur de 350.000 de dolari. Am şi achitat 150.000 de dolari“, a declarat minitrul Duşa.

Totodată, un scaun cu rotile electric modern cu ajutorul căruia se deplasează militarul Florinel Enache şi care a costat în jur de 32.000 de dolari a fost făcut special pentru militarul rănit. Ministrul a menţionat că statul român i-a achitat lui Florinel Elache toate drepturile la zi, respectiv solda în ţară, diurna lunară de 2.100 de euro, cheltuielile legate de comunicarea cu familia şi solda dublă, în valoare de 4.400 de lei, care pe această perioadă de convalescenţă a fost încasată în ţară de familie. 

„Urmează ca după ce vom avea certificatul medical de la comisia română şi pe baza biletului de ieşire din spital din SUA să primească şi acele 50 de solde compensatorii şi asigurarea, care este în valoare de 60.000 de euro“, a adăugat Duşa.

Florinel Enache a fost internat într-o rezervă special amenajată de la Spitalul Militar din Bucureşti unde reprezentanţii instituţiei au instalat şi un pat, potrivit ministrului Duşa, ca soţia militarului să-i fie alături.

Onorat de cel mai puternic om al planetei

Pe perioada recuperării sale la Centrul Naţional Medical Militar „Walter Reed“ din Statele Unite ale Americii, Florin Enache a fost vizitat personal, de două ori, de preşedintele SUA, Barack Obama. Un nou gest de solidaritate a venit pe 24 martie a acestui an din partea primei doamne a SUA, Michelle Obama. Vestea că Florinel Enache a fost externat din America i-a luat pe surprindere pe reprezentanţii diasporei româneşti, care au fost în toată această perioadă alături de el şi de familia lui. Românii de peste graniţe ştiau că ar fi urmat ca Florinel să fie pregătit pentru protezare şi sunt sceptici că oficialii români se vor ţine de promisiune. În acest sens, aceştia i-au scris o scrisoare şi lui Victor Ponta.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite