Mii de curioşi se îmbulzesc la porţile noului stadion National Arena - FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, mii de bucureşteni s-au îmbulzit să vadă noul stadion naţional aflat acum în construcţie. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu a propus organizarea Zilei Porţilor Deschise la stadionul Lia Manoliu pentru a oferi marelui public ocazia de a vedea cum arată noua construcţie şi în ce stadiu se află lucrările.

Primarul a ordonat o „Zi a porţilor deschise” pentru curioşii care doreau să vadă cu ochii lor cum va arăta cel mai mare stadion din România. Porţile stadionului au fost deschise pentru public de la ora 10.00 la ora 19.00 dar la ora 9.00 se formase deja o coadă de peste o mie de curioşi.

Foarte mulţi dintre ei erau pensionari nostalgici care doreau să vadă cum a şi-a schimbat înfăţişarea stadionul tinereţii lor. “Eu am fost la deschiderea sa din anul 1953. Atunci se numea Stadionul 23 August şi primul eveniment a fost un festival al tineretului. Era foarte frumos şi atunci numai că acum depăşteşte aşteptările. Este uriaş. Mă bucur că am reuşit să-l văd”, ne-a spus Elvira Creţu, în vârstă de 80 de ani, care a venit însoţită de soţul ei.

Foto: Mircea Păun

image

Intarea liberă, vremea însorită şi permisiunea de a fotografia şi filma după bunul plac a strâns mii de curioşi la porţile noului stadion. Vizitatorii ocolesc zonele care sunt în construcţie, fiindu-le permis să vadă numai zona lojelor şi a podiumului de premieră de la Tribuna zero.

Publicul: pensionari nostalgici, curioşi, mocrobişti

Alţi curoşi, tot pensionari, au recunoscut că sunt vizitatori de ocazie care ies din casă doar dacă nu trebuie să cheltuiască prea mult. “Am aflat de la televizor că se deschide stadionul. Dacă era cu intrare, nu veneam. Era păcat să ratăm, am auzit că e foarte frumos. Ne-am plimba noi şi prin alte părţi, dar nu poţi nici să respiri că trebuie să scoţi bani din buzunar”, ne-a spus Grigore Stelian, un pensionar din Bucureşti care a venit la stadion împreună cu prietenul său de-o viaţă, Costache.

foto: Mircea Păun

image

Explicaţie foto: Organizatorii, presaţi de aglomeraţie, permit intrarea pe stadion a unor grupuri foarte mari, de 200-300 de persoane.


Copilul către tată:  "De ce sunt colorate scaunele?" Tatăl: "Ca să pară că este plin"


O a treia categorie de vizitatori, şi cea mai pătimaşă, a fost cea a microbiştilor. Sute de bărbaţi cu însemnele echipelor favorite au venit la stadion pentru a vedea de-aproape unde vor sta antrenorii, care va fi banca rezervelor şi cum se vede arena din tribune. Conturau cu ochii minşii cum vor alerga jucătorii pe teren şi mulţi au scandat numele echipelor preferate.

image

Mulţi erau însoţiţi de copii, mici microbişti care puneau sute de întrebări. “Tată, de sunt scaunele aşa de colorate? Pe unde intră jucătorii? Dar de sus cum vezi, că eu nu văd?”. Tatăl răspundea calm, la toate întrebările, ca şi cum explica pentru sine. “Scaunele sunt colorate ca să pară că este plin chiar şi atunci când nu sunt spectatori. Este un efect vizual. Jucătorii intră pe dedesupt, pe sub tribune. Cei care nu au bani să plptească un bilet în primele rînduri şi stau mai sus vor vedea meciul pe un ecran uriaş şi cât vor putea, se vor uita şi pe teren”, i-a explicat răbdătorul tată, băiatului cu vocaţie de microbist.

image

“Ăsta este stadion doar pentru fotbal”

Dacă majoritatea covârşitoare a vizitatorilor a avut numai cuvinte de laudă la adresa noului stadion şi a celor care l-au făcut, au fost şi câteva voci critice care însă nu au deranjat promenada.

“Mă aşteptam să fie mai mare. La televizor se vede mai mare, aici constat însă că este mic, un  stadion normal pentru alte ţări, un stadion de orăşel. Nu zic că nu-i un pas înainte, dar să organizezi o zi a porţilor deschise pentru teren de fotbal!?”, a spus cu voce tare un vizitator, adresându-se parcă nu numai prietenilor cu care venise ci întregii tribune.

image

Au fost câţiva vizitatori care s-au uitat mai puţin la dimensiuni şi mai mult la utilitatea construcţiei şi au constat cîteva lipsuri. “Este un stadion numai pentru fotbal. Nu au făcut măcar o amărâtă de pistă de atletism. Noi alte sporturi nu mai avem!? Oricum o să vin aici doar la concerte, în niciun caz la fotbal”, a spus un alt nemulţumit.

image

La Naţional Arena sunt aşteptaţi atât suporteri ai echipei Steaua cît şi ai echipei Dinamo. Surse au dezvăluit pentru gsp.ro că suporterii Dinamo vor să fie prima galerie care va scanda numele echipei favorite pe noul stadion naţional. Susţinătorii Steaua sunt aşteptaţi să treacă pe la stadion înainte de mitingul programat la "Palatul" lui Gigi Becali, de la ora 15:00. Chiar se fac glume pe această temă: "Sperăm să nu avem azi primele scaune rupte în peluză", mai scrie gsp.ro.

Vizitatorii au avut permisiunea să pozeze şi să filmeze, iar primarul a promis că următoarea vizită va fi pe bune, la meciul amical Româna – Argentina, de la începutul lunii august.

image


“Structura de rezistenţă şi cea metalică de la stadionul "Lia Manoliu" au fost finalziate, astfel că stadiul lucrărilor este cel preconizat, inaugurarea oficială urmând să aibă loc la începutul lunii august 2011 prin meciul România - Argentina, a declarat, joi, în timpul vizitei pe stadion, primarul general Sorin Oprescu.

În prezent este finalizată structura stadionului urmând să înceapă lucrările pentru montarea acoperişului. “Totodată, au fost începute şi lucrările de amenajare din jurul arenei, odată ce vremea va permite urmând să fie pus gazonul", a mai spus Oprescu.


Costurile, duble faţă de proiectul iniţial


Noul stadion are o suprafaţă de 108.000 mp, o capacitate de 55.600 de locuri şi o înălţime de şase etaje. Construcţia include cu garaj subteran cu 200 de locuri de parcare, 40 de loje a câte 12 locuri, săli de conferinţă şi restaurante. Accesul se va face prin 94 de intrări.

Bugetul pentru ridicarea stadionului "Lia Manoliu" a fost iniţial de 119 milioane de euro. Acum, când este la stadiul de finisări, costurile au ajuns la 213 milioane de euro, o depăşire de buget de 94 de milioane de euro iar reprezentanţii primăriei estimează că va fi nevoie de alte cîteva milioane de euro.
Construcţia la Naţional Arena a început în 2007, după ce a fost dărâmat fostul Stadion Naţional.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite