Mii de bucureştenii s-au înghesuit astăzi să-şi plătească noile dări către stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin jumătate de milion de români sunt nevoiţi să piardă o jumătate de zi pentru a da bani statului în contul contribuţiilor pentru veniturile profesionale, mulţi dintre ei în Bucureşti. La primele ore ale dimineţii s-au prezentat în jur de 300 de persoane la Casa de Asigurări şi de Pensii pentru a-şi achita noile dări.

Chiar dacă nu mai este astăzi ziua limită pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, persoanele fizice autorizate şi persoanele care câştigă bani de pe urma drepturilor de autor au format cozi interminabile la ghişeele Caselor de Asigurări şi de Pensii, în timp ce la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă s-a format o coadă de peste 30 de metri chiar în stradă.

„Am trecut întâi pe la Casa de Pensii, că de-acolo se iau formularele, am stat la coadă şi la ghişeu şi la xerox, după aceea am venit la coada asta. Înainte de noua lege n-am călcat pe-aici“, a spus Horia, un tânăr care a venit să-şi plătească noile dări.

Haos şi la Casa Naţională de Pensii din sectorul 3, de pe Calea Vitan. Cele câteva sute de persoane, confuze şi revoltate, au făcut cozi la toate ghişeele de la toate etajele pentru că nimeni nu ştia exact „ce şi cum“ ar trebui să facă.

„Nu e normal să afişeze ieri lista cu actele necesare şi să anunţe că azi este ultima zi. Mai şi spun că amenda este de 5.000 de lei. Pe lângă asta, după ce că venim să plătim, mai suportăm şi căldura asta de-aici“, se plângeau oamenii înşiraţi la coada de la ghişeul 2 de la etajul 2, care nu este dotat cu aer condiţionat.

Mioara Pătraşcu lucrează la un birou notarial şi vine aproape zilnic la Casa Naţională de Pensii. Ea spune că n-a văzut niciodată asemenea cozi. „De obicei vin las declaraţiile sau ce acte am de lăsat şi plec. Astăzi am venit de dimineaţă şi nu ştiu când o să plec. Este adevărat că 25 august este ultima zi de plată şi pentru alte dări, dar niciodată n-a fost aşa. E teroare!“ , s-a plâns femeia.    

„Deocamdată nu se aplică penalizări“
„Persoanele care nu reuşesc să depună la timp declaraţiile aferente veniturilor din drepturi de autor nu vor fi penalizate, se pot depune în toată această săptămână“, a declarat ministrul Muncii, Mihai Şeitan. El a mai spus că programul de lucru a fost prelungit până la orele 18.00 - 19.00.

image

Petrecem jumătate de zi pe drumuri sau în picioare la cozile astea interminabile
Dana, jurnalist

image

Este adevărat că 25 august este ultima zi de plată şi pentru alte dări, dar niciodată n-a fost aşa. E teroare!“
Mioara, angajat birou notarial

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite