Bucureştenii rămân fără metrou luni. Ce spun Ponta, ministrul Mănescu şi directorul Metrorex despre grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 3.000 de sindicalişti Metrorex şi RATB au mărşăluit din Piaţa Victoriei spre Piaţa Constituţiei pe 18 septembrie FOTO Dorin Constanda
Peste 3.000 de sindicalişti Metrorex şi RATB au mărşăluit din Piaţa Victoriei spre Piaţa Constituţiei pe 18 septembrie FOTO Dorin Constanda

În timp ce premierul Victor Ponta şi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, au inaugurat începerea forărilor la magistrala 5 de metrou, lucrări ce au înregistrat întârzieri de un an, angajaţii Metrorex anunţă că nu vor să renunţe la greva generală anunţată pentru luni, 30 septembrie.

Reprezentanţii Metrorex au anunţat că începând de miercuri, 25 septembrie, cele două utiliaje de tip TBM, botezate Varvara şi Filofteia, vor începe munca, prima care va începe săpăturile efectiv fiind Filofteia. Săpăturile vor fi făcute la tunelurile care vor lega cartierul Eroilor de Drumul Taberei. Premierul Victor Ponta şi ministrul Transporturile, Ramona Mănescu, au fost prezenţi la inaugurarea şantierului.

Inaugurarea lucrărilor întârziate cu peste un an (de când utilajele trebuiau să sape tunelurile) s-a petrecut în paralel cu o ameninţare gravă a sindicatului angajaţilor la metrou, care spun că nu vor renunţa la greva generală anunţată pentru 30 septembrie, atunci când practic tot oraşul va fi blocat.

Capitala, îngheţată de greva sindicaliştilor

La sediul Unităţii Sindicatului Liber din Metrou (USML) a avut loc, pe 4 septembrie, o conferinţă de presă la care au participat reprezentanţii sindicali ai angajaţilor Metrorex, care au anunţat că vor organiza mai multe acţiuni de protest, care vor culmina cu o grevă generală ce va avea loc pe 30 septembrie, acţiune la care vor participa şi sindicaliştii din RATB.

Vicepreşedintele USLM, Marian Bărăgău declara atunci pentru adevarul.ro că există o serie de acţiuni pe care sindicatul le va face ca urmare a faptului că Metrorex nu a avut nicio dispoziţie de a comunica pe baza cererilor făcute de sindicat. Practic, dacă acest lucru se va întâmpla, întregul transport în comun din Bucureşti va fi îngheţat în prima zi din săptămâna viitoare.

Ponta ameninţă cu subvenţiile de la metrou

În paralel însă, guvernanţii României nu par să fie foarte deranjaţi de acţiunile sindicaliştilor. Ca răspuns, premierul Victor Ponta a ameninţat subtil spunând că subvenţiile la metrou sunt plătite de toţi românii şi că „nu cred că ar fi corect şi de bun simţ“. 

„Îmi doresc ca toate eforturile pe care toată ţara le face să nu fie irosite, pentru că, să ştiţi, noi dăm în fiecare an 800 de milioane subvenţie la metrou din banii tuturor cetăţenilor României, şi cel din Sălaj şi cel din Botoşani plăteşte pentru metrou. Aşa încât, asta ar mai trebui acum să facem o grevă, după ce se fac toate eforturile. Nu cred că ar fi corect şi de bun simţ“, a declarat Ponta la inaugurarea lucrărilor de forare a tunelurilor de la magistrala 5 de metrou. 

Ministrul Transporturilor: „Sunt optimistă că acea grevă nu va avea loc“

Ministrul Transporturilor a confirmat că se încearcă rezolvarea situaţiei şi că se poartă negocieri. „Am avut o discuţie cu reprezentanţii sindicatului de la metrou, nu am fost singură, a fost şi domnul ministru Liviu Voinea, doamna Doina Pană, ministrul pentru Dialog Social şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, deci am fost o echipă, care a încercat să discute cu sindicatul pentru a vedea care sunt problemele şi în ce mod să-i ajutăm, în ce mod putem soluţiona împreună toate problemele. Sunt optimistă că acea grevă nu va avea loc“, a spus Ramona Mănescu.

Cu toate acestea, întrebată dacă a semnat vreun act de încetare a grevei, ministrul Mănescu a recunoscut că încă nu a existat un demers de acest fel şi că se află deocamadată în negocieri.

Ping-pong cu salariul net al angajaţilor Metrorex

De la inaugurarea de miercuri dimineaţă nu au lipsit nici directorul Metrorex, Aurel Radu, şi nici, reprezentanţii Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM), care s-au întrecut în cifre şi în declaraţii antonimice.

„Suntem în negocieri, există semnale. Dar nu s-a parafat niciun acord, niciun contract încheiat, prin urmare programul stabilit de Consiliul General continuă aşa cum a fost stabilit“, a declarat vicepreşedintele USLM, Marian Bărăgău pentru adevarul.ro. Acesta a mai adăugat că salariul mediu tarifar al angajaţilor Metrorex pe grila de salarizare este în jur de 1.900 de lei net.

„La acest venit se mai adaugă nişte sporuri care sunt variabile în funcţie de ocupaţia fiecăruia. Dar noi vorbim conform actelor care sunt la ora actuală. Fondul de salariu din 2008 şi până în prezent nu s-a mărit. Au fost însă mici ajustări, dar asta se datorează faptului că noi am renunţat la al treisprezecelea salariu. Noi luptăm pentru acest fond de salariu şi pentru condiţiile de muncă“, a spus Bărăgău.

Nu de aceeaşi părere este şi directorul Metrorex, Aurel Radu care spune că o modificare a salariului se poate face doar cu o modificare legislativă, lucru care nu stă în puterea Metrorex.

„Am avut foarte multe întâlniri şi discuţii, din partea administraţiei a fost bună crediinţă. Am discutat toate revendicările până la cea a salariilor care nu ţine de noi, este vorba despre o modificare legislativă, pe care noi nu o putem face. Majorarea cerută de ei este minimă, cea a inflaţiei de anul trecut, adică de maxim 5%. Media salarială, net, a unui angajat al Metrorex este de 2.900 de lei. Nouă ni se pare un salariu bun pentru oricine din România şi până la urmă chiar şi din alte oraşe din Europa“, a declarat Radu pentru adevarul.ro.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Peste 3.000 de sindicalişti Metrorex şi RATB au mărşăluit din Piaţa Victoriei spre Piaţa Constituţiei

UPDATE Angajaţii de la metrou fac grevă de avertisment mâine-dimineaţă. Metrorex cere renunţarea la grevă

Sindicatul de la metrou: pe 30 septembrie facem grevă generală, dacă nu rezolvăm problema contractului. Joi, pichetare în faţa Guvernului

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite