Metrorex anunţă că va verifica situaţia autorizaţiilor de securitate la incendiu în toate staţiile de metrou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Metrorex: Situaţia autorizaţiilor de securitate la incendiu a fost verificată la 13 staţii de metrouFOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Metrorex: Situaţia autorizaţiilor de securitate la incendiu a fost verificată la 13 staţii de metrouFOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Situaţia autorizaţiilor de securitate la incendiu va fi verificată în perioada următoare în toate staţiile de metrou, a anunţat luni compania Metrorex, care precizează că deja 13 staţii au fost verificate. Anunţul vine după ce într-un răspuns ISU obţinut de Club Feroviar se arată că 32 de staţii din totalul de 61, adică aproximativ jumătate, sunt lipsite de autorizaţii de securitate la incendiu.

Metrorex a demarat, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, procesul de verificare şi autorizare la incendiu în staţiile de metrou, se arată într-un comunicat emis luni de Metrorex.

Astfel că, potrivit sursei citate, în ultimele două săptămâni, situaţia autorizaţiilor de securitate la incendiu a fost verificată la 13 staţii de metrou - Piaţa Muncii, Piaţa Iancului, Obor, Aurel Vlaicu, Aviatorilor, Piaţa Victoriei 1, Nicolae Grigorescu 2, 1 Decembrie, Nicolae Teclu, Anghel Saligny, Eroilor 1 şi 2 şi Academia Militară.  

"În perioada următoare vor fi verificate toate staţiile şi stabilit un plan de acţiune împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a finaliza această procedură de autorizaţie", precizează reprezentanţii Metrorex.

Informarea vine după ce site-ul clubferoviar.ro a publicat un articol potrivit căruia majoritatea staţiilor de metrou şi a depourilor Metrorex sunt lipsite de autorizaţii de securitate la incendiu.

Astfel, din răspunsul ISU oferit sursei citate, se arată că 32 de staţii din totalul de 61 sunt lipsite de autorizaţii de securitate la incendiu, inclusiv staţiile date în exploatare în toamnă pe Magistrala V, precum şi depoul aferent. Staţiile ce au autorizaţii de securitate la incendiu sunt: pe magistrala I toate staţiile fără Gara de Nord 1, Pantelimon, Unirii 1 şi Crângaşi, pe magistrala II toate spre nord începând cu Unirii 2, pe magistrala III toate fără Gorjului, Nicolae Grigorescu 2, 1 Decembrie 1918, Nicolae Teclu şi Anghel Saligny, pe Magistrala IV nu au autorizaţii Basarab 1, Jiului, Parc Bazilescu, Laminorului, Străuleşti. Pe magistrala V nicio staţie nu are autorizaţie (din totalul de zece staţii).

Metrorex nici măcar nu a depus solicitări de obţinere a autorizaţiilor: „În urma analizării evidenţelor la nivelul instituţiei, nu au fost identificate documentaţii depuse în vederea autorizării staţiilor de metrou neautorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu”, spune ISU. 

Potrivit sursei citate, între 2015 şi 2019, Metrorex a primit 114 avertismente pentru obţinerea autorizaţiilor şi 11 amenzi în valoare de 54.000 lei în perioada 2015-2019, toate acestea aplicate fără finalitate căci, după aplicarea lor, Metrorex nu a întreprins nicio acţiune pentru autorizarea staţiilor şi a depourilor.

Reamintim că la începutul lunii aprilie au fost demolate mai multe spaţii comerciale de la metrou, după ce a expirat contractul prin care sindicatul lui Ion Rădoi le-a exploatat ani de zile în defavoarea Metrorex, dar şi pentru că acele chioşcuri nu au autorizaţii de securitate la incendiu, potrivit companiei.

Reprezentanţii Metrorex au comunicat, la finalul lunii martie, că în urma analizelor efectuate pe teren, s-a constatat că spaţiile comerciale care activează în reţeaua de metrou pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă, popunând  luarea unor măsuri.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite