Membrii România Film au reluat protestele faţă de ministrul culturii, Puiu Haşotti. Manifestanţii ameninţă cu greva foamei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 100 de membri ai Sindicatului Liber "RomâniaFilm" au reînceput, miercuri, protestele faţă de o decizie a ministrului Culturii, Puiu Haşotti, privind restructurarea conducerii RADEF. După şase zile de manifestaţii în faţa ministerului Culturii, protestatarii s-au mutat de data aceasta în faşa Guvernului.

Pe 9 octombrie, membrii Sindicatului "RomâniaFilm" au întrerupt protestele din faţa sediului Ministerului Culturii, pentru zece zile, la cererea lui Sergiu Nicolaescu, preşedintele Comisiei de cultură a Senatului, după ce au pichetat zilnic ministerul, din 3 octombrie.

Sindicaliştii protestează faţă de o decizie a ministrului Puiu Haşotti, care, prin ordinul 2483 din 19 septembrie, a schimbat Consiliul de Administraţie (CA) al RADEF. Sindicaliştii susţin actuala conducere a RADEF RomâniaFilm, cer menţinerea salariilor şi păstrarea locurilor de muncă. De asemenea, una din principalele revendicari ale sindicaliştilor este aceea de stopare a procedurilor de trecere a unor cinematografe în administrarea autorităţilor locale.

Miercuri dimineaţă, protestatarii de la Guvern, care s-au strâns lângă intrarea Muzeului "Grigore Antipa", au venit cu pancarte pe care sunt scrise sloganuri precum "Nu ne ocoli, te vom bântui", "Cu filmul tăiat faci cultură de...". De asemenea, aceştia au adus o recuzită specială - un curcan tăiat şi jumulit de pene, aşezat într-un coş pe care scrie "Haşotti", dar şi o colivă pregătită pentru ceea ce protestatarii numesc "înmormântarea filmului românesc". Câţiva dintre protestatari poartă măşti cu imaginea unei fantome, similare celor care apar în seria "Scary Movie".

Preşedintele Sindicatului Liber "RomâniaFilm", Mariana Bikfalvi, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că pichetările din faţa Guvernului vor avea loc zilnic, până pe 30 octombrie, dacă autorităţile nu vor răspunde solicitărilor lor."După aceea, probabil, o să intrăm în greva foamei", a declarat aceasta.

La protest au venit membri ai sindicatului din toată ţara, din oraşe precum Piatra-Neamţ, Deva, Târgiu Jiu. Manifestanţii au pancarte pe care este menţionat cinematograful şi oraşul din care vin. Manifestanţii, care îşi folosesc fluierele şi sirenele pentru a atrage atenţia autorităţilor, vor rămâne în faţa Guvernului până după ora 12.00.

Prin ordinul 2483 din 19 septembrie al ministrului Haşotti au fost revocaţi din funcţia de membru al CA Alexandru Ungureanu, Nicolae Radu-Cristian şi Gheorghe Bălăşoiu. În locul acestora, în CA al RADEF au fost numiţi Emanuela Elena Pendiuc, în calitate de reprezentant al Ministerului Culturii, Irina Margareta Nistor şi Maxim Meca. În urma protestelor, săptămâna trecută, Puiu Haşotti l-a eliminat pe Maxim Meca din componenţa Consiliului de Administraţie. Aceasta a fost, de altfel, singura cerere a protestatarilor la care Puiu Haşotti a răspuns favorabil.

Pe 28 septembrie, Sindicatul Liber "RomâniaFilm" a înaintat o sesizare premierului Victor Ponta, în care cerea anularea ordinului ministrului Culturii prin care a fost schimbată componenţa CA al RADEF.

Maria Bikfalvi a depus, la câteva zile de la începerea protestelor din faţa ministerului Culturii, şi plângere penală împotriva ministrului Culturii, Puiu Haşotti, pentru "abuz în serviciu". Sindicatul RomâniaFilm consideră că respectivul ordin este "nelegal şi netemeinic" din mai multe motive.

Astfel, ordinul ar încălca, potrivit reprezentanţilor sindicatului, articolul 5 din OUG nr 109/2011, potrivit căreia "autoritatea tutelară numeşte membrii consiliului de administraţie al regiei autonome după o procedură stabilită expres şi imperative de acte text de lege". Pe de altă parte, sindicatul consideră că "nu există o justă cauză pentru revocarea celor trei membri din Consiliul de Administraţie".

RomâniaFilm este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat şi digitalizat, în doi ani ai echipei de management, conduse de Iuraşcu, cinematografele "Republica" din Cluj (care a primit denumirea "Florin Piersic"), "Patria" din Ploieşti (care astăzi se numeşte "Premiera"), a reabilitat sala "Europa" din Bucureşti (care se află în circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala "Patria" din Craiova şi a deschis cinci săli de Caffe Cinema 3D, în Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi, Turnu Severin şi Craiova. În prezent, şi alte săli de cinema din reţeaua RomâniaFilm sunt în curs de modernizare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite