„Megan Fox“, concurentă la sumo cu roboţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roboţii creaţi de studenţi s-au luat la trântă în ring, în cadrul competiţiei RoboChallenge. La calificările pentru etapa naţională a RoboChallenge, care va avea loc în mai, s-au înscris 24 de echipe de inginerişti. Brutus, Zeus şi Megan Fox au fost atracţiile concursului.

Câteva sute de studenţi au umplut, aseară, aula Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei ca să asiste la o inedită luptă între roboţi. „Zeus", „Brutus" şi „Ucigaşul împiedicat" au fost doar câteva dintre numele pe care echipele formate din studenţii de la Electronică sau Automatică le-au ales pentru ediţia locală a concursului RoboChallenge. Regulile au fost simple, iar cei mai buni au câştigat, chiar dacă au existat şi unele probleme tehnice.

Roboţii au intrat în luptă câte doi, iar cel care era împins în afara ringului în două runde era declarat învins. Maşinăriile au fost fabricate din componente electronice şi „înfrumuseţate" chiar de studenţii înscrişi în competiţie, aşa cum s-au priceput ei mai bine, folosind cutii metalice, bucăţi de lemn sau plastic şi, mai ales, pistolul de lipit.

Provocarea din ring

Roboţii au fost programaţi astfel încât să se mişte autonom şi să îşi poată identifica singuri şi apoi doborî adversarul, mai exact să-l scoată în afara ringului. „Am lucrat la planificarea şi programarea unui roboţel care încearcă să-şi localizeze adversarul şi să-l împingă în afara spaţiului de luptă", a spus Mihai Fratu, student în anul III la Electronică.

Roboţii au fost supravegheaţi de cei care i-au creat şi care au trebuit să stea la câţiva metri distanţă pentru a nu fi detectaţi. Singurul vizat a fost rivalul din ring. „Am folosit senzori de citire a culorii, dar şi pentru distanţă", a spus Valeriu Gogoşeanu, student în anul II la Automatică. El a lucrat o lună alături de doi colegi la proiectul „Megan Fox".

Confruntarea, transmisă pe Internet

Confruntarea din ring a iscat zarvă în rândul studenţilor veniţi să-şi susţină colegii şi fiecare victorie a fost primită cu urale. Trei arbitri au supravegheat competiţia care a fost transmisă în direct pe Internet, iar roboţii s-au rotit, şi-au pândit adversarul şi l-au doborât.

Aflat la a treia ediţie, proiectul RoboChallenge, coordonat de prorectorul Corneliu Burileanu şi organizat de Liga Studenţilor Electronişti, a antrenat în ultimii doi ani tot mai multe echipe. La confruntarea naţională, roboţii ai studenţilor de la Politehnică se vor lupta cu „războinicii" creaţi de studenţii facultăţilor de profil din Iaşi, Cluj, Timişoara şi Craiova. Primele trei poziţii ale ediţiei de ieri au fost ocupate de echipele Brutus, B&B şi Zeus, studenţii fiind răsplatiţi cu software cu licenţă şi componente IT.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite