Mărturii sumbre despre morga improvizată în curtea clubului Colectiv: „Am fost unde se depozitau cadavrele şi a trebuit să le numărăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Viorica Nicolae şi asistentul Florin Burlac, oamenii din cel de-al doilea echipaj al Ambulanţei Bucureşti ajuns vineri noapte în faţa Clubului Colectiv, acolo unde zeci de oameni au murit, au povestit episoade dramatice din operaţiunea de salvare. La patru zile de la tragedie, salvatorii îşi amintesc cu lacrimi în ochi detalii cutremurătoare despre iadul prin care trecut tinerii din Colectiv.

Primul echipaj ajuns în faţa Clubului Colectiv a fost cel al medicului Radu Cotloş şi după câteva minute echipajul medicului Viorica Nicolae s-a alăturat primei maşini cu salvatori. „Am primit prin staţie un apel că există un incendiu cu multiple victime. Eram destul de departe de adresă, am ajuns în vreo 11 minute. Când am ajuns am văzut doar oameni care ieşeau puhoi pe poartă. Oameni care aveau nevoie de ajutor“, îşi aminteşte medicul de pe a doua ambulanţă. Mărturiile sunt de-a dreptul înfiorătoare şi atmosfera de vineri noapte din Colectiv seamănă perfect cu descrierea celor mai înfiorătoare scene din iad.

În 11 minute de când au primit apelul, medicul, asistentul şi ambulanţierul au ajuns la locul tragediei. „Vreo 20-30 de oameni erau de jur împrejurul ambulanţei. Mi-am lăsat echipajul să ajute oamenii de lângă, am încercat să direcţionez echipajele făcând o triere a victimelor. Era vorba de oameni, de anumite leziuni, trebuia să iei nişte decizii pe moment, timpul parcă nu s-a măsurat în acea noapte“, spune Viorica Nicolae. Medicul a plecat prin mulţime printre zecile de oameni care mişunau prin faţa clubului cerând ajutor. Dându-şi seama că nu are cum să îi ajute pe toţi în acelaşi timp a început să îi trieze, să îi trimită spre diferite spitale şi să localizeze cazurile care aveau nevoie urgentă de ajutor. Când au început să sosească celelelte echipaje de intervenţie, medicul a început să îi conducă din loc în loc, uşurându-le munca celorlalţi.

Haine lipite pe carnea arsă

Chiar şi aşa, momentul critic al celui de-al doilea echipaj rămâne clipa în care uşile ambulanţei au fost deschise. Imediat ce maşina salvatorilor s-a oprit, zeci de oameni aflaţi în stare gravă cereau disperaţi ajutor.

„Pentru că eram cea de-a doua ambulanţă ajunsă acolo au venit mulţi, mulţi răniţi. Nu am apucat să coborâm din maşină, am început să îi ajutăm acolo. Am folosit pungi cu ser, cu soluţii perfuzabile, ne-am folosit de asta şi îi stingeam, se topiseră hainele pe ei şi încă fumegau. A trebuit să îi stingem, să îi răcim, să folosim ce aveam în maşină. Practic, oamenii veneau fumegând şi noi îi stingeam cu ser fiziologic“, îşi aminteşte asistentul Florin Burlac.

Au fost persoane cărora medicii trebuiau să le dea hainele jos. Cele lipite de piele se stingeau cu mare atenţie, în timp ce hainele lipite deja de carnea arsă erau lăsate acolo şi îndepărtate la spitalul de urgenţă.

Asistentul Florin Burlac şi medicul Viorica Nicolae FOTO Eduard Enea

image

Membrii celui de-al doilea echipaj spun că e greu de spus cu exactitate ce i-a impresionat mai mult. Imaginea de ansamblu era catastrofală. Oamenilor le curgeau pielea şi cei mai grav răniţi trebuiau ridicaţi cu grijă pentru că li se sfărâmiţa carnea, după cum povestesc martorii.

Branule luminate cu telefoane

Mobilizarea oamenilor a fost incredibilă. Medici, pompieri şi voluntari s-au adunat vineri noapte în faţa clubului să le dea o mână de ajutor celor răniţi în club.

„Printre volunatari a fost un domn care era medic ginecolog. L-am rugat să aibă grijă de un pacient pe care îl pusesem pe pătură până când a venit echipajul de la SMURD să îl ia. A fost o colaborare medicală foarte bună, a fost un tot“, a mai spus medicul Viorica Nicolae.

Chiar şi cameramanii televiziunilor de ştiri au dat o mână de ajutor în timpul operaţiunilor de salvare. Medicii salvatori povestesc că puneau branule pacienţilor cu ajutorul luminilor de la camerele operatorilor de şitiri, dar şi cu ajutorul luminilor de la telefoanele mobile ale voluntarilor.

Medicii resuscitau victimele pe bandă rulantă, iar trupurile celor declaraţi decedaţi erau transportate în curtea clubului, în partea stângă a containerului improvizat care ţinea loc de intrare în club. Medicul Viorica Nicolae a fost cea care, după mai bine de o oră şi ceva în care a resuscitate şi a intubat victime, a plecat cu unul dintre pompierii SMURD pentru a transporta la morga improvizată cadavrul unui tânăr.

„Locul în care se depuneau persoanele decedate l-am văzut abia la sfârşit, colegul meu a trebuit să plece la spital şi eu am rămas să-i resuscitez pe cei care i-am declarat printre ultimii decedaţi. Am fost cu cei de la ISU acolo unde se dopozitau cadavrele. Le-am numărat, era groaznic, era sumbru“, îşi încheie medicul salvator mărturia.

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

LIVE BLOG 1 noiembrie: 27 de morţi, nimeni pus sub acuzare. Procurorii fac duminică primele autopsii şi încep audierile

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite