Mărturie şocantă a unei tinere, după ce a făcut avort: „Moartea avea chipul meu, chipul unei criminale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile tinerelor care aleg să facă un avort sunt parcă scoase din filmele de groază. Medicii ginecologi le acuză că aleg chiuretajul ca şi cum ar alege să scoată o măsea, urmările fiind de cele mai multe ori grave.

În fiecare lună în spitalele publice din Bucureşti se fac sute de intervenţii chirurgicale pentru întrerupere de sarcină. Cel mai trist este că printre aceste paciente se numără şi fete de liceu. Anul acesta peste 2.000 de tinere au intrat într-un cabinet medical pentru a „scăpa" de sarcina nedorită, dintre care 48 au vârste până în 16 ani, 630 sunt fete cu vârste între 16 şi 19 ani şi 2.081 sunt paciente care au între 20 şi 24 de ani.

Doctorul Eugen Tănase, șef secție obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic CF2 din Capitală spune că tinerele ajung pe masa de chiuretaj fără prea multe remuşcări, inconştiente de urmările grave ce pot apărea. „Nu există morală, este o lipsă totală de conştiinţă, nu se gândesc în primul rând că întrerup o viaţă, nu au niciun Dumnezeu. Sunt fete de liceu care vin să facă o astfel de intervenţie. Fac avort ca şi cum şi-ar scoate o măsea stricată", spune specialistul.

„Mi-aş da viaţa să o văd doar o secundă!"

Dezamăgite de prietenii lor, îndemnate de părinţi sau susţinute din ambele părţi, tinerele ajung la ginecolog pentru a întrerupe sarcina nedorită. Nu se gândesc că orice măsură intrauterină poate produce efecte secundare, că pot avea mai târziu probleme de fertilitate sau că regretele întârziate nu mai pot îndrepta decizia luată. Acesta este şi cazul Loredanei, o tânără care povesteşte acum cu regret despre decizia luată . „Eram încă la liceu în ultimul an când i-am dat vestea prietenului meu. M-a obligat într-un fel să fac avort, iar la scurt timp prietenul în care am avut încredere şi cu care am fost împreună un an şi ceva m-a lăsat singură", spune tânăra într-o mărturie făcută pentru Asociaţia „Pro-Vita pentru născuţi şi nenăscuţi". A venit şi ziua în care mama tinerei a aflat de sarcină. „M-a dus la spital şi m-au internat. După două zile mi-au dat ceva pastile (acele pastile întrerup sarcina până la şase luni), eu aveam patru luni jumătate. Mi-a dat prima tură de pastile, nu simţisem nimic. După a doua tura am simţit cum mişca foarte tare copilaşul meu, se chinuia...era în ghearele morţii, iar dintr-o dată totul s-a oprit. A treia serie de pastile mi-au provocat contracţii, am născut copilul omorât de mine", mărturiseşte fata. Acum tânăra spune că şi-ar da şi viaţa să vădă cum ar arăta propriul copil, să o aibă iar în pântece. „Acum mi-aş da viaţa să o văd doar o secundă!", spune spre final Loredana.

Disperare şi dorinţa de a muri
Un avort este periculos pentru că pot apărea complicaţii. Există riscul ca după o astfel de intervenţie, o femeie să nu mai poată avea niciodată copii. „Pot apărea complicaţii de tip hemoragic sau pot rămâne cu traume psihice. Nu-şi dau seama că fătul este măcelărit în interior şi uterul este practic răzuit", spune doctorul Eugen Tănase.

„Ar trebuie să nu mai faceţi avorturi pentru că aveţi ceva probleme în urma lor", acestea au fost cuvintele unui medic care a încercat să convingă o tânără să nu facă avort. D, cum s-a semnat tânăra în mărturie, spune că în acel moment a izbucnit în plâns. „Am izbucnit în plâns şi am răspuns :«Nu spuneţi asta doctore pentru că eu îmi doresc acest copil». Mi-a spus: «Atunci lasă-ţi copilul!». Scuza mea a fost că nu am o situaţie stabilă care să-mi permită să-l ţin. Medicul a lăsat capul în jos, dar înainte de asta mi-a aruncat o privire plină de reproş, nu voi uita niciodată privirea aceea care mă condamna. De multe ori m-am întrebat cum arată moartea, atunci, în ziua aceea, moartea avea chipul meu...chipul unei criminale", a spus tânăra.

Şi Ilona, o elevă de liceu povesteşte cum a trecut peste un avort şi care au fost urmările. „Sunt încă la liceu şi am rămas însărcinată. Împreună cu prietenul meu am hotărât că este mai bine să fac avort şi l-am făcut. Mama nu putea să afle, mai am şcoală de terminat, nu aş avea cu ce să cresc un copil. După intervenţie am realizat ce am făcut, primul meu gând a fost că sunt o criminală. Îl visez şi îi spun să mă ia cu el", povesteşte eleva.

De adăugat este că tinerele sub 18 ani au nevoie de consimţământul părinţilor pentru a efectua o întrerupere de sarcină într-o unitate spitalicească.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite