„Pentru ca răul să triumfe, e destul ca oamenii buni să nu facă nimic“. Cum a fost la marşul cinci faţă de proiectul Roşia Montană. Tudor Chirilă, prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bulevardul Mihail Kogălniceanu în timpul marşului de protest din 6 octombrie FOTO Cristian Vasile
Bulevardul Mihail Kogălniceanu în timpul marşului de protest din 6 octombrie FOTO Cristian Vasile

Mii de bucureşteni au pornit într-un marş de amploare pentru a cincea duminică la rând pentru a protesta încă o dată faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană. Manifestaţiile care durează de peste o lună au ajuns şi la „casa“ preşedintelui ţării, Palatul Cotroceni, iar printre cei prezenţi s-a numărat şi artistul şi actorul Tudor Chirilă.

Tineri, bătrâni, mame cu copii în cărucior, taţi cu bebeluşi în spate, studenţi, gură-cască, ONG-işti, artişti, bucureştenii de toate felurile au dat mâna încă o duminică pentru a mărşălui într-un scop comun: retragerea proiectului de exploatare minieră de aur şi argint de la Roşia Montană. Printre cei prezenţi au fost şi grupuri care au protestat faţă de exploatarea cu gaze de şist, dar şi cei care încurajează unirea României cu Basarabia.

Dacă la punctul de întâlnire, strada Roşia Montană lângă staţia de metrou Gorjului, mulţimea era încă mică, pe parcursul marşului tot mai mulţi s-au alăturat protestatarilor. De altfel, cum s-a întâmplat în ultimele cinci duminici în Capitală, au existat puncte pe traseul de dinainte stabilit unde grupuri întregi s-au alăturat mulţimii, motiv pentru care, reporterii „Adevărul“ au estimat un maximum de chiar 10.000 de oameni şi o medie 7.000-8.000 de oameni prezenţi la marş.

„Nici Ponta, Nici Băsescu, Nici Antonescu! Doar România şi Roşia Montană“, „Ne-am săturat. Ne vrem ţara înapoi!“, „România guvernată de oameni, nu de politicieni“, dar şi „Basarabia e alături de Roşia Montană“ sau „Indignaţi-vă!“ sunt câteva dintre mesajele de pe pancartele oamenilor ieşiţi la marş. 

Printre cei prezenţi au fost şi cei care vor unirea Basarabiei cu România şi ai căror susţinători au invitat protestatarii să vină şi la Marşul pentru Basarabia, la care peste 1.000 de oameni au spus deja că vor veni pe pagina evenimentului de pe Facebook.

Unul dintre momentele culminante a fost tot atunci când, probabil, s-a atins şi cel mai mare număr de oameni, cel de la Palatul Cotroceni. Atunci, Şoseaua Cotroceni a fost blocată complet mulţimea stând pe ambele sensuri de mers al maşinilor.

Mulţimea la Palatul Cotroceni: „Dacă îţi pasă, ieşi din casă!“

Dacă până în prezent protestatarii au strigat lozinici îndreptate către cei care au avizat legea exploatării, în frunte cu premierul României, Victor Ponta, de data aceasta pe lista celor cărora li s-a cerut demisia s-a aflat şi preşedintele Traian Băsescu. Circa 10-15 minute protestatarii s-au oprit în faţa intrării principale de la Palatul Cotroceni unde au strigat deja cunoscutele lozinici „Uniţi Salvăm Roşia Montană!“, „Roşia, Roşia, vine Revoluţia!“, dar şi „Dacă îţi pasă, ieşi din casă!“ sau „S-a dat şpagă barosană pentru Roşia Montană“.

Protestatarii au continuat apoi marşul, ajungând în Piaţa Eroilor, apoi la Facultatea de Drept, apoi pe Bulevardul Regina Elisabeta şi ulterior în Piaţa Universităţii. Pe tot drumul, cum s-a întâmplat şi până acum, au existat mulţi care s-au alăturat protestatarilor de la ferestre şi de la balcoane, fie strigând, fie fluturând steaguri, fie afişând pancarte, dar şi destui care s-au arătaţi deranjaţi sau chiar indignaţi de manifestanţi.

Nu au lipsit nici bliţurile aparatelor de fotografiat şi nici invitaţia mulţimii „Dacă vă pasă, ieşiţi din casă!“ şi „Ce vrem noi e şi pentru voi!“.

Printre cei din mulţime a fost şi artistul şi actorul Tudor Chirilă care, în majoritatea timpului cât a fost prezent, a protestat pe bicicletă şi a filmat mulţimea. De altfel, în prezent, există deja foarte mulţi care filmează, fotografiază, ba chiar unii care fac adevărate fotoreportaje de la marşurile organizate în Bucureşti, motiv pentru care reţele sociale abundă de imagini de la faţa locului.

Duminică, pentru a cincea oară consecutiv,  bucureştenii au mărşăluit de-a lungul Capitalei. Locul de întâlnire al protestatarilor a fost strada Roşia Montană, în apropierea staţiei de metrou Gorjului, acolo de unde au început protestul la ora 17.00.

Marşul s-a terminat ca în fiecare dintre cele cinci duminici, în Piaţa Universităţii, acolo unde se aflau şi alte grupuri de protestatari, dar unde manifestau şi câţiva zeci de oameni pentru drepturile animalelor. În Piaţă, o bună parte dintre oameni a plecat destul de repede, circa 2.000 fiind prezenţi în jurul 21.30.

Pe aceeaş temă:

UPDATE A cincea duminică de marş împotriva proiectului Roşia Montană. În jur de 10.000 de oameni au mărşăluit paşnic prin Capitală

FOTO Cum a fost la marşul 4 de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană: „Nu puteţi voi să furaţi, cât putem noi să iubim“

A patra duminică de marş împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Peste 3.000 de oameni au protestat, cu umbrele şi pelerine de ploaie

Protest de solidaritate în Irlanda pentru Roşia Montană

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite