Mamele îşi cer drepturile în stradă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mamele protestează în faţa sediului Ministerului Muncii, cu bebeluşi în cărucioare, pamperşi şi banderole negre în semn de doliu pentru "înmormântarea" pe care o pregătest guvernanţii prin intenţia de a diminua indemnizaţia de creştere a copilului.

„Puşca şi cureaua lată, ce pamperşi aveam odată”

Mămicile din Iaşi: „Nu vrem să ne creştem copiii cu un colţ de pâine“ VIDEO

Indemnizaţia pentru mame ajunge la 685 de euro în Belgia / Vezi ce indemnizaţii primesc mamele din alte state din UE

Protestul de la Ministerul Muncii a început la ora 12.00. Principala nemulţumire exprimată de mămici ţine de anunţul guvernanţilor că indemnizaţia pentru creşterea copilului va fi redusă de la nivelul actual de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni.

Protestul mămicilor de la Iaşi, amânat cu o zi. Protestul mămicilor a fost amânat pentru mâine la ora 14.00 în faţa Prefecturii. Iniţial, acesta a fost anunţat pentru astăzi de la ora 12.00.  Aşteptăm cît mai multe mămici, dar şi tătici sau bunici care să ne susţină în demersul nostru. Nu e normal ca după ce am cotizat 8 ani la stat să se taie indemnizaţia şi alocaţia pentru copil. Nu mi se pare firesc ca aleşii noştri să ne uniformizeze indemnizaţiile. Astfel de decizii se iau în ţările comuniste“, a spus Zâna Cristea, 32 de ani, economist.

Trei petiţii împotriva diminuării indemnizaţiei au fost semnate în ultimele trei zile de peste 20.000 de părinţi. „Este discriminatoriu! Am cotizat diferit aşteptăm indemnizaţii diferite”, au declarat reprezentantele mămicilor .

Copiii şi mămicile au stat în ploaie pentru a-şi cere drepturile. Au fost scandate lozinci împotriva scădereii indemnizaţiilor de creştere a copilului care, după varianţa agreată cel mai mult de guvern, ar fi de 64% din salariu.

"Stabilirea indemnizaţiei la 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni şi măsurile adoptate pentru încurajarea familiei au condus la creşterea natalităţii în ultimii doi ani. În februarie 2010, numărul nou-născuţilor a fost cu 243 mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când s-au născut 16.175 de copii. România se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata natalităţii", au atras atenţia mămicile, citate de Mediafax.

"Această sumă este mult prea mică în comparaţie cu achiziţiile realizate în primele patru luni de instituţiile şi companiile de stat, care s-au ridicat la peste 100 de milioane de euro pentru maşini, laptopuri şi telefoane, comparativ cu catedrala din Voluntari, în care se investesc peste şapte milioane de euro, cu bani de la Guvern şi bugetul local, sau alte achiziţii la preţuri fabuloase, umflate pentru a umple buzunarele «băieţilor deştepţi»", au spus mamele.

"Indemnizaţia acordată pentru creşterea copilului nu reprezintă un ajutor social din partea statului, nici o pomană, aşa cum preşedintele Băsescu a lăsat să se înţeleagă în cadrul întâlnirii de luni cu parlamentarii, ci este un drept al mamelor câştigat în urma anilor de muncă şi cotizării la bugetul de stat şi la asigurările sociale. Există în România femei care au un nivel de educaţie ridicat, care au luptat ani la rând să-şi consolideze o carieră şi să aibă un venit satisfăcător, pentru care au contribuit lunar cu sume substanţiale la buget, iar atunci când decid că este timpul să aibă un copil, statul român îşi bate joc de ele!", au subliniat reprezentantele femeilor care s-au adunat în fata Ministerului Municii, în ciuda vremii nefavorabile.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite