Maidanezii din Bucureşti, dresaţi şi transformaţi în câini utilitari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câinii fără stăpân din Bucureşti ar putea fi dresaţi şi transformaţi într-unii utilitari sau terapeuţi, printr-un program care a fost prezentat astăzi de Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi a Mediului (FPAM).

Potrivit lui Marius Marinescu, preşedintele FPAM, programul ar urma să înceapă la 1 iunie, odată cu inaugurarea unui centru de consultanţă, dresaj şi adopţie care va fi înfiinţat în parteneriat cu Primăria Capitalei pe un teren din sectorul 4 şi care va purta numele lui Gheorghe Zamfir. „Programul este unic în ţară şi în lume. Luăm câinii de pe stradă, îi sterilizăm, îi dresăm în scop utilitar şi terapeutic şi pe urmă îi dăm spre adopţie. Trebuie să înţeleagă toată lumea că orice câine instruit, dresat poate salva viaţa unui om. Deci transformăm câinele comunitar într-un câine utilitar şi terapeutic”, a declarat Marinescu.

Patrupedele dresate vor fi date persoanelor care nevoie de un câine în scopuri utilitare sau terapeutice. „Câinii vor fi daţi oamenilor care sunt nevăzători, să fie însoţiţi, oamenilor care au nevoie de un câine de pază, vom avea şi câini dresaţi în acest scop, sau vom avea şi câini care descoperă oameni în avalanşe sau sub dărâmăturile provocate de cutremure”, a spus preşedintele FPAM. Conform acestuia, câinii fără stăpân sunt la fel de uşor de dresat ca şi cei de rasă, procesul durând 2-3 luni. Marinescu nu a dorit să dea detalii deocamdată în legătură cu numărul de câini care ar putea fi dresaţi prin program şi nici despre capacitatea centrului. Potrivit preşedintelui FPAM, în program vor fi incluşi toţi câinii care au aptitudini şi care pot fi dresaţi. Iniţiatorii proiectului doresc să implice în acesta şi case de copii şi de bătrâni, precum şi pe cei din penitenciare. Centrul ar urma să fie amenajat de municipalitate, iar federaţia va pune la dispoziţie dresori specializaţi.

Codrin Ştefănescu, vicepreşedintele FPAM, a arătat că programul se va desfăşura şi în ţară. „Este începutul unui mare proiect care se va derula la nivel de Bucureşti şi la nivel naţional”, a spus Ştefănescu.

Gheorghe Zamfir, care a luat şi el parte la prezentarea proiectului, s-a arătat încântat de acesta. „Sunt fericit de această iniţiativă care vine într-un moment oportun pentru că ne aflăm într-o situaţie dacă nu critică, tragică. Cred că românul trebuie să se trezească. Face parte dintr-un popor blând, un popor care, în tot parcursul pe care l-a avut timp de milenii în istorie, a fost un popor umil, un popor care a acceptat toate calamităţile care s-au abătut asupra lui, un popor credincios, un popor care este profund încrezător în Dumnezeu şi este păcat să tratăm animalele în felul în care le tratăm”, a spus cunoscutul naist român.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite