Se caută cei mai talentaţi maidanezi. Vier Pfoten a deschis campania prin care câinii fără stăpân ajută persoanele cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vier Pfoten derulează o campanie prin care maidanezii sunt antrenaţi să asiste persoanele cu dizabilităţi FOTO Adevărul
Vier Pfoten derulează o campanie prin care maidanezii sunt antrenaţi să asiste persoanele cu dizabilităţi FOTO Adevărul

Organizaţia care luptă pentru protecţia animalelor Vier Pfoten derulează, începând de luni, un program prin care se încurajează adopţia câinilor fără stăpân în scopuri caritabile. Maidanezii talentaţi vor fi folosiţi la terapie asistată de animale pentru persoane cu dizabilităţi sau pentru bătrânii din cămine.

Protagonistul campaniei este Cătălin Cornea, dresor cu experienţă care va recruta câini fără stăpân din adăposturile din Bucureşti şi va pregăti un „Maidanez de ajutor” pentru un beneficiar al terapiei, anunţă organizaţia într-un comunicat de presă.

Campania atrage atenţia asupra potenţialului câinilor maidanezi de a deveni „câini de asistenţă”, prieteni de nădejde pentru om la bine dar şi la nevoie.

„Se spune despre câini că sunt cei mai buni prieteni ai omului. Se mai spune şi că prietenii la nevoie se cunosc, astfel că Fundaţia Vier Pfoten iniţiază astăzi campania „Maidanez de ajutor”, un experiment prin care bucureştenii pot urmări modul în care un maidanez este recrutat dintr-un adăpost sau de pe stradă şi este pregătit pentru a deveni câinele de asistenţă al unei persoane cu dizabilităţi“, este descrisă campania.

Acţiunea se desfăşoară pe patru etape principale.

Prima este informarea. Cătălin Cornea patrulează în dubiţa cu însemnele campaniei pe străzile Bucureştiului şi în adăposturi de căţei, în căutarea patrupezilor cu potenţial de a deveni câini de asistenţă.

După recrutare, urmează selecţia „candidaţilor”, în urma căreia va fi ales „Maidanezul de ajutor” – căţelul care va deveni eroul principal al campaniei. În a treia etapă, maidanezul va fi intra într-o perioadă intensivă de antrenament şi dresaj urmând ca, în final, acesta să fie oferit unei persoane cu dizabilităţi, căreia să-i poată oferi toată afecţiunea şi sprijinul.

Transformarea câinelui dintr-un „vagabond într-un veritabil erou“ poate fi urmărită online pe pagina de Facebook a campaniei.

„Câinii maidanezi au calităţi înnăscute de supravieţuitori. Aceste instincte care îi ajută să supravieţuiască vieţii de pe stradă, îi fac totodată să devină extrem de potriviţi drept câini de asistenţă pe lângă o persoană cu dizabilităţi, care are anumite nevoi locomotorii sau de altă natură fizică. Pentru că au trăit în condiţii foarte dificile, câinii maidanezi sunt deosebit de adaptabili, receptivi şi dezvoltă o prietenie autentică şi profundă cu cei care le devin stăpâni. Ei pot deveni „maidanezi de ajutor”, lucru pe care ne propunem să-l demonstrăm în următoarele luni”, afirmă Cătălin Cornea, dresor şi protagonistul campaniei.

Potrivit sursei citate, Cornea a iniţiat încă din această toamnă o serie de acţiuni dedicate posesorilor de câini maidanezi, printre care lecţii de dresaj gratuite. Cătălin este stăpânul lui Team, o căţeluşă culeasă de pe stradă, care astăzi îi este alături în mare parte din demonstraţii. Totodată, el a lucrat în mai multe proiecte de terapie cu câini dresaţi special pentru copii, bătrâni sau persoane cu handicap.

Organizaţia Vier Pfotne desfăşoară încă din 2004 programul „Câini pentru oameni”, prin care recrutează şi antrenează câini maidanezi din adăposturi pentru a deveni câini de terapie pentru persoanele cu nevoi speciale sau dizabilităţi.

Psihologii implicaţi în monitorizarea terapiei cu câini maidanezi au observat că acest model alternativ de tratament a avut rezultate extrem de benefice, chiar şi în situaţii foarte grave. Copii cu diverse dizabilităţi sau afecţiuni ca sindromul Down, autism, retard sau probleme locomotorii au reuşit să se conecteze la lumea exterioară, să devină mai sociabili şi să acorde mai multă atenţie lumii exterioare datorită terapiei cu animale.

Mai puteţi citi:

VIDEO Protest autorizat în Piaţa Victoriei din Capitală. Câţiva bucureşteni au cerut publicarea normelor care permit eutansierea maidanezilor sănătoşi

Grupul de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică (IREC) a organiza, sâmbătă, un nou protest faţă de problema maidanezilor din Capitală. Manifestaţia a fost autorizată şi s-a desfăşurat în Piaţa Victorei, de la ora 11.00 până la ora 13.00.

Oprescu, verificat de oficiali europeni pe gestionarea maidanezilor. Edilul-şef: „Nu suntem de acord cu imaginea pe care vor să o creeze nişte oameni iresponsabili“

Primarul General, Sorin Oprescu, s-a intalnit, miercuri, cu europarlamentarii Janusz Wojciechowski si Andrea Zanoni, membri ai Intergrupului pentru Protecţia Animalelor din cadrul Parlamentului European. Oficialii europeni au venit pentru a verifica stadiul programului de gestionare a maidanezilor şi pentru a vedea dacă se respectă standardele internaţionale.

300 de maidanezi ar putea fi prinşi pe zi, dar Primăria Capitalei a trimis hingherii acasă pentru că nu are unde să ţină câinii

Răzvan Băncescu, coordonatorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor din cadrul Primăriei Capitalei, a explicat, marţi, că prinderea câinilor fără stăpân de pe străzi a încetinit considerabil întrucât nu există destule locuri în adăposturi. Cu toate acestea, echipajele ar putea ajunge chiar şi la 300 de maidanezi capturaţi pe zi.

Raportul ASPA: 4.178 de maidanezi au fost adunaţi de pe străzi. În afară de Dogtown, niciun ONG nu a adoptat câini fără stăpân

Reprezentantul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, Răzvan Băncescu, a prezentat, marţi, rezultatele implementării planului de gestionare a câinilor fără stăpân, pentru perioada septembrie-noiembrie 2013.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite