Soluţia lui Oprescu pentru maidanezi: bucureştenii să adopte 140 de câini pe zi. Planul care va scăpa oraşul de maidanezi în 18 luni putea fi aplicat şi până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, pasează, indirect, încă o dată, soluţia către altcineva FOTO Adevărul
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, pasează, indirect, încă o dată, soluţia către altcineva FOTO Adevărul

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a prezentat, luni, un plan elaborat pe o perioadă de 18 luni, prin care tot bucureştenii vor scăpa de problema maidanezilor. Problema este că accentul cade tot pe adopţii, prin care bucureştenii şi ONG-urile ar trebui să ia acasă aproximativ 140 de câini pe zi.

Planul prezentat de primarul general ar trebui să fie unul nou, care să rezolve problema câinilor de pe stradă într-un mod diferit. Având în vedere că, cel puţin în discursul ţinut luni seară, edilul Sorin Oprescu a evitat soluţia eutanasierii câinilor, în materie de rezolvări nu s-a schimbat nimic faţă de situaţia de dinainte ca Legea Maidanezilor să fie votată în Parlament.

După ce a descris planul de prindere întins pe 18 luni, Oprescu a spus că „aici intervin cetăţenii şi ONG-urile, care trebuie să adopte circa 140 de câini pe zi“.

Adopţiile s-au făcut şi până în prezent. Mai mult decât atât, unul dintre câinii care a fost găsit cu sânge pe bot pe terenul privat de lângă Parcul Tei, chiar în ziua tragediei când Ionuţ Anghel, copilul de patru ani, a fost găsit sfâşiat de câini, fusese adoptat alături de alţi opt câini de Fundaţia Caleidoscop cu ani în urmă.

Concret, problema organizaţiilor nonguvernamentale care să fi adoptat mulţi câini fără stăpân ca apoi să le dea drumul înapoi în teritoriu a fost tocmai principala controversă dezbătută de opinia publică de când tragedia lui Ionuţ a avut loc.  

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, nu face decât să paseze încă o dată responsabilitatea către cetăţeni şi către ONG-uri pentru nişte măsuri care, legal, puteau fi aplicate încă din prima zi de mandat.

Sistem integrat pentru scăparea de maidanezi

Paşii propuşi de Oprescu încep de la colectarea câinilor fără stăpân de pe teren, adăpostirea lor, deparazitare şi sterilizare, adopţie şi control post-adopţie.

Practic prin acest plan, la 18 luni de la începerea lui, vor fi cu 80% mai puţini câini din cei 65.000 de maidanezi cât ar fi înregistrat ASPA pe străzile din Bucureşti. Tot în cifre, asta înseamnă că, având în vedere că 11.800 de oameni au fost muşcaţi de câini fără deţinător în 2013, vor fi 90%  mai puţine muşcături datorate maidanezilor.

„Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor îşi asumă ca în 300 de zile lucrătoare (18 luni calendaristice), cu o rată de prindere de la 150 până la 200 de câini pe zi, poate captura 80% din câinii de pe străzi, îi adăposteşte cele 14 zile stabilite de legiuitor, îi deparazitează şi îi sterilizează şi îi pregăteşte de adopţie“, a explicat Oprescu.

Pe lângă aspectul aplicării reale a măsurilor, planul acesta depinde încă din faşă de factori externi.

Primarul Oprescu spune că în câteva luni se vor construi 2.500 de locuri noi în adăposturile ASPA, dar şi că se bazează pe „adevăraţii iubitori de animale“ care ar urma, conform planului citat, să adopte 50% din câinii adunaţi de echipajele municipalităţii.

„Strângerea câinilor de pe străzi nu se va face haotic, ci după un plan foarte bine stabilit: prioritate vor avea desigur copiii. 20% din efectivele noastre vor fi la grădiniţe, creşe, şcoli, pe străzile aglomerate. Apoi vom asigura permanenţa pentru a răspunde reclamaţiilor cetăţenilor. În cazul în care nu suntem solicitaţi, 80% din efective vor ataca zonele identificate de noi cu potenţial de risc. Vom acţiona în primul rând asupra haitelor, după o abordare sistematică, agreată în urma măsurătorilor din teren“, a mai declarat edilul-şef.

70 de câini adoptaţi pe zi

Iar asta înseamnă că din minimul de 140 de câini adunaţi zilnic, 70 de câini ar trebui adoptaţi, tot zilnic. Ţinta planului prezentat vorbeşte despre adunarea între 150 şi 200 de maidanezi pe zi cu 12 maşini cu câte trei prinzători fiecare.

Planul nu se termină aici. Primarul Oprescu spune că a înfiinţat un număr special pentru reclamaţii şi urgenţe, contra cost - 021/9844 care va funcţiona non-stop. De asemenea, există deja şi un telefon gratuit pentru cei care vor să adopte Tel Verde  0800800877, dar şi un program prelungit de la trei la cinci zile, de luni până vineri, între orele 10.00 – 15.00.

Tot timpul conferinţei primarul Capitalei a insistat foarte mult pe ideea de adopţie, spunând chiar că vor exista şi nişte campanii de informare care vor fi ţinute fie în presă, fie la adăposturile ASPA. Totodată, Sorin Oprescu nu a uitat să aducă aminte că noua lege ce priveşte gestionarea câinilor fără stăpân transformă abandonul în ceva ilegal.

Pe aceeaşi temă:

Câinele ucigaş a ajuns în stradă prin dispoziţia lui Oprescu. Alte promisiuni neonorate ale primarului Autostrăzii Suspendate

Oprescu a refuzat până şi eutanasierea câinilor bolnavi. Povestea unui risc ignorat de administraţia centrală

Maidanezii adoptaţi de ONG-uri nu mai costă

Piedone începe singur lupta cu maidanezii. 896.000 de lei pentru strângerea câinilor din sector

Peste 300 de maidanezi au fost adoptaţi în ultima lună. Vineri, 62 de câini şi-au găsit stăpân

Vier Pfoten: „S-a dat legea eutanasierii ca să fure bani ca-n codru“. Iubitorii de animale ies din nou în stradă

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite