Protest în Capitală, sâmbătă, pentru salvarea de la eutanasie a maidanezilor. Iubitorii de animale acuză grupurile de iniţiativă că au „atitudini extremiste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestanţii cer stoparea eutanasiei câinilor comunitari FOTO Arhivă
Manifestanţii cer stoparea eutanasiei câinilor comunitari FOTO Arhivă

Iubitorii de animale de la mai multe ONG-uri de profil vor organiza, sâmbătă, un miting autorizat în Piaţa Victoriei. Manifestanţii spun că au decis să iasă în stradă pentru a stopa „uciderea câinilor din adăposturi prin mijloace inumane şi ilegale“, acuzând mai multe grupuri de iniţiativă ca au atitudini „extremiste“. Pe de altă parte, reprezentanţii Grupului de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică (IREC) ameninţă cu procese pentru calomie.

Reprezentanţii Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi a Mediului, Asociaţiei „Respect, Serve & Protect Human and Non-Human Life“, Asociaţiei „Cuţu, cuţu“, alături de reprezentanţii altor organizaţii de profil din România şi Europa vor organiza sâmbătă, 8 martie, un protest autorizat în Piaţa Victoriei din Capitală. Manifestaţia va începe la ora 16.00 şi se va încheia la ora 20.00.

Reprezentanţii ONG-urilor spun că cer „stoparea uciderii câinilor din adăposturi prin mijloace inumane şi ilegale, dar şi demararea cercetării şi urmăririi penale a celor vinovaţi“. De asemenea, o altă cerere a protestatarilor este eutansierea animalelor bolnave, fără includerea în programul de eutansie a patrupedele sănătoase neadoptate sau nerevendicate în termen de 14 zile, aşa cum prevede legea.

Totodată, reprezentanţii ONG-urilor cer „o verificare riguroasă şi corectă a modului în care s-a cheltuit bugetul alocat primăriilor pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân“ şi tragerea la răspundere a unor posibili vinovaţi. De asemenea, protestatarii spun că şi presa ar trebui să aibă prezinte corect evenimentele şi să nu mai recurgă la „acţiuni manipulative şi instigatoare“.

Pe lângă aceste nemulţumiri, reprezentanţii ONG-urilor care susţin drepturile animalelor spun că există şi o listă a problemlor ce ar trebui rezolvate pe termen mai lung. Redăm mai jos lista întocmită de ONG-uri:

„Revizuirea radicală a Legii 258/2014, astfel încât să excludă uciderea discreţionară a câinilor fără stăpân şi să comporte prevederi clare privind rezolvarea problemei acestora pe căi fireşti şi eficiente, care constau în abordarea cauzelor, nu a consecinţelor (recensământul tuturor câinilor cu stăpân, microcipare, sterilizare sau monitorizare a câinilor fertili şi responsabilizare privind soarta puilor, pedepsirea penală a abandonurilor)

Cercetarea corectă a aşa numitului „Caz Ionuţ Anghel“, depistarea şi publicarea realităţii ascunse sub campania de dezinformare şi manipulare desfăşurată sub acest statut şi sancţionarea legală a adevăraţilor vinovaţi (atât pentru deces, în caz că se confirmă, cât şi pentru multitudinea ilegalităţilor ulterioare)

Anchetarea tuturor persoanelor şi organizaţiilor cu atitudini extremiste (în primul rând I.R.E.C.), depistarea surselor de finanţare şi instigare a acestora şi luarea măsurilor legale ce se impun

Demararea unor campanii educative la nivel naţional, pentru a crea un climat civilizat şi echilibrat în relaţiile dintre oameni, animale şi natură în general

Găsirea şi aplicarea tuturor mijloacelor necesare pentru a stopa, pe viitor, folosirea deliberată a „problemei maidanezilor“ ca vehicul de a obţine foloase materiale necuvenite, capital electoral dubios şi rating mediatic, de către toţi cei implicaţi (partide politice, administraţii locale, mass-media)“
 

IREC răspunde: Dacă nu îşi cer scuze public, îi acţionăm în judecată

Reprezentanţii Grupului de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică (IREC) au declarat că după ce au fost acuzaţi de faptul că au „atitudini extremiste“ se gândesc să dea în judecată ONG-urile semnatare. 

„IREC consideră inacceptabilă acuzaţia de extremism fără niciun fundament real şi solicită celor trei organizaţii semnatare, precum şi semnatarului comunicatului să îşi ceară scuze în mod public pentru neadevărul vehiculat, în caz contrar IREC menţinându-şi dreptul de a acţiona în judecată organizaţiile semnatare şi pe reprezentantul lor pentru calomnie“, se arată într-un comunicat de presă trimis de reprezentanţii grupului de iniţiativă ca răspuns la declaraţia făcută ONG-urile care vor protesta sâmbătă.

Pe aceeaşi temă:

Câţi bani primeşte în 2014 instituţia care se ocupă de „curăţarea“ străzilor Capitalei de cei peste 60.000 de maidanezi

A început eutansierea maidanezilor din Bucureşti

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite