Oprescu, despre rezolvarea situaţiei maidanezilor: Într-un an şi jumătate 80% din câini vor fi adunaţi de pe stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a făcut mai multe declaraţii, luni seară, referitoare la măsurile luate de municipalitate şi de Administraţia pentru Supravegherea Animalelor pentru rezolvarea situaţiei câinilor fără stăpân din oraş.

Primarul Capitalei a spus că legea pentru protecţia animalelor în general s-a răsfrânt asupra activităţilor de gestionare a activităţilor întreprinse de autorităţile locale. „A existat o sumedenie de legi care în 2008 culminează cu cea care îţi interzicea să aplici soluţia finală. Din 2008 şi până în prezent nu am făcut altceva decât să respectăm legea, de a-i lua, a-i steriliza, a-i deparazita, a-i duce în puţinele locuri pe care le aveam la dispoziţie şi a-i reteritorializa. A fost o prostie. Pe care şi noi am antamat-o“, a spus Oprescu.

Edilul şef a subliniat, însă, că noua lege permite acţiuni reale pe care Primăria Capitalei le va întreprinde. Chiar dacă adopţiile vor fi tot mai încurajate, soluţia extremă, adică cea a eutanasierii, va fi aplicată.

Pentru a încuraja şi pentru a evita pe cât posibil omorârea câinilor la 14 zile lucrătoare distanţă după ce au fost ridicaţi de pe stradă, Oprescu a spus că în câteva luni spaţiul din padocurile unde vor fi duşi câinii va ajunge la 3.300 de locuri în câteva luni.

„Sper că autointitulaţii iubitori ai animalelor au înţeles că prezenţa câinilor pe stradă este un pericol public. Sper că ONG-urile vor înţelege acest lucru. În şapte zile câinii prinşi vor fi deparazitaţi şi sterilizaţi, iar noi vom încuraja oamenii să adopte“, a mai spus primarul. 

În egală măsură însă, primarul general al Bucureştiului a adus aminte că se vor face şi acţiuni de verificare a adopţiilor. „Acum avem dreptul prin lege de a verifica câinii adoptaţi de persoane sau de ONG-uri dacă ajung sau nu pe stradă. Vă promit eu că vom verifica acest lucru, pentru că acest lucru s-a întâmplat. Vă aduc aminte că, după legea nouă, abandonul reprezintă infracţiune, iar cei care o vor face vor fi pedepsiţi“, a mai spus primarul.

80% din maidanezi, adunaţi în 18 luni

Oprescu a declarat că planul este ca 80% din câinii fără stăpân de pe stradă să fie adunaţi într-un an şi jumătate, dar şi că, „adevăraţii iubitori de animale, de câini“ vor adopta circa 50% dintre cei adunaţi de pe stradă. Rata de prindere va fi de minimum 140 de câini pe zi, iar în paralel vor exista campanii de informare pentru adopţie prin intermediul presei sau la cele două centre din administraţia ASPA.

„Aici intervin cetăţenii şi ONG-urile pe care îi invit să caute să realizeze cifra minimă de 150 pe zi. Chiar dacă s-a creat isterie, chiar dacă oamenii i-au ascuns prin şcoli şi aşa mai departe, dacă îi iubesc atunci îi rog să-i ia acasă şi să aibă grijă de ei. Avem un telverde pentru adopţii, pentru că înţelegem să încurajăm adopţiile. Am prelungit programul de la trei la cinci zile. Puteţi merge la Pallady şi Mihăileşti de luni până vineri între orele 10-15“, a declarat Oprescu.

Edilul şef i-a asigurat pe bucureşteni că strângerea câinilor de pe străzi nu se va face haotic, ci după un plan bine stabilit. Asta înseamnă că, printre altele, 20% din efectivele ASPA vor acţiona lângă şcoli, grădiniţe şi în zonele aglomerate din oraş, iar restul de 80%, dacă nu vor fi chemate în alte zone, se vor duce în zonele cunoscute deja de autorităţi.

Pentru ca toate aceste să se întâmple organizat am înfiinţat şi un număr special pentru cetăţeni - 021.9844 - unde bucureştenii pot să anunţe prezenţa câinilor. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite