Maia Morgenstern a fost numită director interimar al Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală

Actriţa Maia Morgenstern a fost desemnată, vineri, director interimar al Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală, după decesul, pe 6 august, al fostului şef al instituţiei de spectacole, regizorul Harry Eliad.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evenimentul a avut loc la sediul Teatrului Evreiesc, în prezenţa actorilor instituţiei de spectacole.

Cu această ocazie, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că numirea actriţei la conducerea instituţiei reprezintă un prim pas pentru dezvoltarea Teatrului Evreiesc.

"După pierderea maestrului Harry Eliad, încercăm să zâmbim în continuare şi să găsim modalităţile pentru a reaşeza Teatrul Evreiesc acolo unde îi este locul. Asta înseamnă să reuşim să reconstruim clădirea în care funcţionează şi să putem crea condiţiile necesare dezvoltării acestei instituţii. Îmi doresc să le acordaţi Maiei şi colectivului toată încrederea, în aşa fel încât să redăm Teatrului Evreiesc rolul pe care-l merită. Alături de Maia, vă doresc să fiţi un colectiv unit în simţuri şi în gândire. Îi mulţumesc Maiei încă o dată că a acceptat să conducă destinele acestui teatru", a declarat Sorin Oprescu.

Tot vineri, Oprescu a anunţat că Primăria Municipiului Bucureşti va începe demersurile pentru schimbarea denumirii Teatrului Evreiesc.

"Am primit propunerea de a schimba numele teatrului şi cel mai probabil acesta va purta numele maestrului Harry Eliad cât mai curând posibil. Aşa este frumos şi aşa este corect faţă de cei care au făcut ceva pentru teatru şi pentru bucureşteni, iar eu mă înclin în faţa oamenilor care au făcut ca toate aceste lucruri să funcţioneze", a spus primarul.

La rândul său, noul director al Teatrului Evreiesc de Stat, Maia Morgenstern, a declarat: "Este extrem de importantă încrederea acordată şi vă mulţumesc pentru asta. Mă bizui pe forţele mele, însă am nevoie de ajutorul vostru, al tuturor. Fără ajutorul şi fără încrederea dumneavoastră, sunt nimic. Vă asigur că suntem bogaţi şi spun asta mai ales din punct de vedere spiritual. Colectivul acesta, cu tehnicieni extrem de puţini, incredibili, cu actori extraordinari, de vârste diferite, cu mentalităţi şi concepţii diferite, cu toţii suntem reuniţi de aceeaşi ambiţie. Avem nevoie de sacrificii, ambiţie, dorinţa de a face artă, de a face cultură, de a păstra tradiţiile, cultura şi moştenirea pe care am primit-o, pentru a construi un pod către modernitatea teatrului, către ceea ce înseamnă ambiţie, curaj, avangardă şi modalităţi noi de expresie artistică. Bizuindu-mă pe ajutorul vostru, putem merge mai departe, pentru a continua ceea ce maestrul a creat, în echilibru, pentru respectul adevăratei valori", a declarat artista.

Teatrul evreiesc din România are o tradiţie de circa 130 de ani. Din anul 1948, Teatrul Evreiesc din Bucureşti a devenit instituţie de stat.

Fostul director al Teatrului Evreiesc de Stat (TES), regizorul Harry Eliad, a murit pe 6 august, la vârsta de 84 de ani. Eliad a condus TES din decembrie 1989. Ca director al Teatrului Evreiesc de Stat a realizat aici proiectul "Integrala Şalom Alehem" - cele mai multe din aceste spectacole după operele marelui clasic al literaturii idiş fiind regizate chiar de el şi transformate în musicaluri pe melodii folclorice evreieşti.

Maia Morgenstern, născută pe 1 mai 1962, în Bucureşti, este actriţă de teatru şi film. A debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, unde a jucat între 1985 - 1988. A fost actriţă a Teatrului Evreiesc de Stat între 1988 şi 1990, jucând apoi pe scenele altor teatre din Capitală, ca Odeon şi Bulandra, în producţii independente la Teatrul Luni şi Compania D'Aya, fiind, din 1990, actriţă a Teatrului Naţional Bucureşti. La Olimpiadele Culturale de la Atena din 2002, a interpretat rolul titular în "Electra", de Sofocle, în regia lui Yiannis Margaritis, iar în 2005 a revenit la Atena, în toate rolurile feminine din "Lysistrata", de Aristofan, în regia lui Michael Cacoyannis.

Morgenstern are aproape 50 de roluri în cinema şi televiziune, ea jucând şi alături de Sharon Stone şi Andy Garcia în pelicula "What About Love", care s-a filmat la Bucureşti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările