MAI: 31 de poliţişti anchetaţi în cazul studentei japoneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uciderea în urmă cu o lună a studentei japoneze Yurika Masuno în pădurea Otopeni face victime în rândul poliţiştilor ilfoveni. Corpul de control al MAI a făcut verificări în cadrul Inspectoratului Judeţean Ilfov care au scos la iveală deficienţe grave în anchetarea unor crime în serie comise de Vlad Nicolae.

Controlul s-a desfăşurat în perioada 3-21 septembrie, iar în urma lui s-a dispus cercetarea a 31 de politişti pentru neglijenţă în serviciu.

Cercetarea i-a vizat inclusiv pe şeful IPJ Ilfov, Emanuel Marin Nica, şi pe adjuncţii săi, Ionel Lefter şi Nicolae Baicu, precum şi pe alţi şase ofiţeri. Alţi 14 au fost doar atenţionaţi. "S-a identificat modul defectuos de gestionare şi de prevenire a criminalităţii, dosarele cu autor necunoscut, cât si infracţiuni comise cu violenţă", a declarat un reprezentant MAI, fără a face mai multe precizări.

De asemenea, în cazul a doi ofiţeri şi a unui agent a fost sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, se arată într-un comunicat de presă de luni al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi asta pentru că în cazul celor doi există suspiciuni că ar fi comis acţiuni cu caracter penal.

Şefii de la Transporturi, cercetaţi

În acelaşi timp, în urma verificărilor la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti s-a declanşat cercetarea prealabilă pentru opt ofiţeri, între care şi şeful structurii, Marian Roşescu, iar şase ofiţeri au scăpat doar cu atenţionare.

Situaţia de la Ilfov a intrat în atenţia conducerii MAI la scurt timp după moartea studentei japoneze, Yurika Masuno, când s-a constatat că ucigaşul Vlad Nicolae, 26 de ani, se face vinovat şi de alte două crime şi tâlhării. În plus, Vlad Nicolae avea la activ şi un dosar penal pentru molestarea sexuală a unor vecine în vârstă, dar a fost lăsat în libertate atât din indiferenţa poliţiştilor, cât şi a procurorilor ilfoveni.  

Reprezentanţii Poliţiei Ilfov susţin că acest control a fost demarat de minister înainte ca taximetristul-pirat Razvan Viorel Covali, cel care a fost implicat în crima studentei japoneze, să iasă în faţa opiniei publice şi să denunţe practicile ilegale ale poliţiştilor de la Transporturi şi IPJ Ilfov. Potrivit declaraţiilor acestuia, infractorii atenţionau poliţiştii după comiterea infracţiunilor, iar aceştia le ascundeau pozele pentru a nu putea fi identificaţi în cazul în care victima depunea plângere.  

Cei 31 de poliţişti nu sunt singurii traşi la raspundere în acest caz. La începutul lunii, şeful Parchetului Buftea a fost schimbat din funcţie, din cauza deficienţelor în anchetele care l-au vizat pe Vlad Nicolae, suspectul principal de uciderea studentei japoneze. Alţi doi procurori din Ilfov au fost sancţionaţi disciplinar pentru că l-au eliberat pe suspect chiar dacă îl cercetau în alte şase dosare de omor şi viol. Aceasta concluzie a venit în urma unei verificări cerute de procurorul general, Laura Codruţa Kovesi. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite