Magistrala Buzeşti-Berzei-Uranus, declarată ilegală printr-o decizie definitivă şi irevocabilă. Ce consecinţe are această hotărâre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Riveranii au scris mesaje dure anti-Oprescu pe clădirile care au rămas în picioare FOTO Marian Iliescu
Riveranii au scris mesaje dure anti-Oprescu pe clădirile care au rămas în picioare FOTO Marian Iliescu

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au anulat, săptămâna trecută, hotărârea Consiliului General şi autorizaţia de construire emisă de Primarul General, Sorin Oprescu, pentru lărgirea Diametralei Nord-Sud şi au emis o sentinţă definitivă şi irevocabilă care stabileşte ilegalitatea lucrărilor executate pentru acest proiect.

La solicitarea reprezentanţilor Asociaţiei Centrul Independent pentru dezvoltarea Resurselor de Mediu şi a Asociaţiei pentru Protecţia şi Documentarea Patrimoniului „Pro Do Mo“, magistraţii Curţii de Apel Cluj au anulat, joi, 17 octombrie, o hotărâre a Consiliului General al Muncipiului Bucureşti, din 2006, şi autorizaţia de construcţie, din 2009, a primarului general, care vizau lucrările la tronsoanele Piaţa Victoriei - Strada Occidentului şi Bulevardul Dinicu Golescu - Calea Plevnei. Cele două documente fuseseră suspendate de instanţă încă din 2011, însă joi a fost emisă decizia definitivă şi irevocabilă de anulare. Şi pentru tronsonul din mijloc al diametralei, Strada Occidentului - Bulevardul Dinicu Golescu, a fost soluţionată autorizaţia de construcţie, însă procesul în care se va judeca anularea ei încă nu a avut loc. 

De asemenea, au fost respinse atât recursul declarat de Primăria Municipiului Bucureşti faţă de decizia Tribunalului din Cluj, din data de 1 februarie 2013, cât şi recursul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ca tardiv formulat.

Prin urmare, au fost confirmate ca ilegale toate activităţile deja desfăşurate în cadrul acestui proiect, iar sentinţa definitivă şi irevocabilă emisă de Curtea de Apel Cluj deschide calea către tragerea la răspundere a autorităţilor pentru toate exproprierile, evacuarea a 1.000 de persoane şi demolarea celor 86 de clădiri din zona Berzei-Buzeşti, printre care clădiri istorice precum Hala Matache sau clădirea Ghika, toate – acţiuni ce au provocat neplăceri cetăţenilor şi au atras vehemente prosteste ale organizaţiilor neguvernamentale.  

Conform preşedintelui Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“, Nicuşor Dan, scopul ONG-urilor nu este întreruperea lucrărilor, care oricum, probabil, vor fi terminate până când instanţele vor anula toate autorizaţiile de construcţie. În schimb, sentinţa definitivă şi irevocabilă emisă de Curtea de Apel Cluj reprezintă o victoriei pentru cei cărora li s-au făcut nedreptăţi: „Acum, cu această sentinţă, totul intră în sfera de infracţionalitate: de la demolările celor 12 monumente istorice şi ale celorlalte 74 de case, până la evacuarea celor 1.000 de oameni din propriile case. Pe motivul acesta vom putea depune plângere penală, iar oamenii cărora li s-au plătit sume derizorii pentru proprietăţile din care au fost daţi afară vor putea spune că, de fapt, nu a fost vorba de nicio utilitate publică şi vor putea cere sumele reale“, a declarat Nicuşor Dan. De asemenea, organizaţiile neguvernamentale vor cere şi reconstruirea clădirilor valoroase care au fost dărâmate, pe lângă Hala Matache, clădirile din Berzei 81 şi 89, pe care Primăria se obligă prin contract să le refacă, deşi, până acum, nu a respectat acets lucru. 

La dezbaterea de pe 17 octombrie, de la Curtea de Apel Cluj, au luat parte, din partea reclamanţilor, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“, şi avocatul clujean Marius Harosa, iar, de partea pârâţilor, au fost prezenţi un avocat şi un consilier juridic al Primăriei Bucureşti. 

Mai multe detalii legate de decizia Curţii de Apel Cluj, precum şi de următorii paşi în ceea ce priveşte demersurile legale în acest caz, vor fi discutate joi, 24 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de reprezentaţi ActiveWatch şi ai celor două organizaţii care au intentat procesul.

Pe aceeaşi temă:

Hala Matache, din nou pe masa Primăriei Capitalei: astăzi se dezbat trei PUZ-uri pentru zona Berzei-Buzeşti

Soluţii catastrofale (1): Hala Matache

VIDEO FOTO Adio, Hala Matache! Cum a fost demolat monumentul care s-a pus de-a curmezişul Bulevardului Uranus

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite