Luptătorii anticomunişti americani din 1951 şi 1953, omagiaţi în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 58 de ani, pe 31 octombrie, lângă închisoarea Fortul 13 Jilava, mai mulţi luptătorii anticomunişti paraşutaţi de aviaţia militară americană au fost executaţi. Aceştia au fost omagiaţi în acest sfârşit de săptămână la Bucureşti.

Sâmbătă, lângă închisoara Jilava, la câteva zeci de metri de zidul execuţiilor din Valea Piersicilor, foşti deţinuţi politici, rude ale celor executaţi şi militanţi ai Fundaţiei „Ion Gavrilă Ogoranu” s-au adunat în locul unde va fi amplasat un monument în memoria eroilor morţi pe 31 octombrie 1953.

Un preot a oficiat o slujbă, în timp ce au fost distribuite pliante cu fotografiile celor 13 eroi, dar şi fragmente din presa vremii. Florin Dobrescu de la Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu” va solicita autorităţilor române, dar şi celor din SUA şi Franţa, să declasifice arhivele legate de acest episod istoric şi va încerca să afle unde au fost îngropaţi cei 13 după execuţie.

Ileana Samoilă, sora eroului Ion Samoilă - unul din cei paraşutaţi în 1951, şi ea condamnată în 1953, împreună cu alte sute de persoane care asiguraseră adăpost şi asistenţă paraşutiştilor, a fost prezentă la comemorare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite