Locuitorii Capitalei aruncă în fiecare lună 5 kg de ambalaje, colectându-se separat sub jumătate de kilogram

Locuitorii Capitalei aruncă în fiecare lună 5 kg de ambalaje, colectându-se separat sub jumătate de kilogram

Bucureştenii aruncă lunar cinci kilograme de ambalaje FOTO Arhivă

Locuitorii Capitalei generează în fiecare lună peste cinci kilograme de deşeuri reciclabile de ambalaje, în timp ce colectează separat mai puţin de jumătate de kilogram. Cei mai ambiţioşi bucureşteni sunt cei din sectorul 1, aici unde în medie se reciclează lunar 400 de grame de deşeuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reprezentanţii Eco-Rom Ambalaje au furnizat aceste date pentru sectoarele 1, 2, 3, 5 şi 6, unde compania asigură serviciul de colectare separată în parteneriat cu operatorii de salubritate, şi respectiv Rebu, pentru sectorul 4, scrie Mediafax.

Cantităţile de deşeuri de ambalaje (plastic, metal, hârtie, sticlă) care au fost colectate în pubelele special amenjate şi apoi reciclate în fiecare sector au fost împărţite la numărul de locuitori din fiecare dintre aceste zone administrativ-teritoriale, obţinându-se cantităţile colectate separat pe cap de locuitor. Cei mai preocupaţi bucureşteni de colectarea separată sunt, de departe, cei din sectorul 1, unde fiecare separă, în medie, 400 de grame de deşeuri de ambalaje pe lună, care ajung la reciclare.

În clasament urmează sectorul 4 al Capitalei,aici unde se reciclează în fiecare lună, de la fiecare locuitor, câte 100 de grame de deşeuri de ambalaje. În sectorul 2, de la fiecare locuitor se reciclează lunar 90 de grame de deşeuri ambalaje, iar în sectoarele 3 şi 6 - câte 70 de grame.

În coada clasamentului se află sectorul 5, unde fiecare locuitor trimite, în medie, lunar la reciclare doar 5 grame de deşeuri de ambalaje.
Potrivit unui studiu realizat de Eco-Rom Ambalaje, în mediul urban, populaţia separă, în containerele speciale, 6,3 la sută (8,4 kilograme) din totalul deşeurilor reciclabile generate (134,6 de kilograme de deşeuri reciclabile generate anual de o persoană). Din masa totală de deşeuri reciclabile, deşeurile de ambalaje reprezintă aproximativ 50 la sută (65 de kilograme).
 
Astfel, o persoană generează lunar peste 11 kilograme de deşeuri reciclabile, dintre care mai bine de jumătate sunt deşeuri de ambalaje care pot fi depuse, pentru a fi reciclate, în pubelele colorate. În schimb, populaţia din mediul urban separă în medie pe lună doar 0,7 kilograme de deşeuri, potrivit studiului citat.
 
Dotarea sectoarelor Caitalei
 
Sectorul 1 este cel mai dotat, având  915 containere destinate locuitorilor. Acestea se află pe stradă şi la scările de bloc, în timp ce în sectorul 4 se găsesc 394 de containere, în sectorul 2 - 302 containere, î sectorul 6 - 222 de containere, în sectorul 3 - 158 de containere şi în sectorul 5 - 71 de containere.
 
Rebu precizează că, în sectorul 4, are contracte cu 238 de asociaţii de proprietari, la care sunt amplasate peste 200 de containere de 1,1 metri cubi, aproximativ 60 de pubele de 120 şi 240 de litri şi mai distribuie lunar aproximativ 3.000 de saci. La acestea se adaugă 32 de puncte de colectare selectivă stradale, cu câte trei containere de 2,5 metri cubi, pentru plastic şi metal, hârtie şi, respectiv, sticlă.
Cu cel mai mare număr de pubele pentru colectarea separată, sectorul 1 are cea mai mică populaţie - 225.400 de persoane. Sectorul 4 are o populaţie de 287.800 de persoane, în sectorul 2 sunt 345.400 de persoane, cea mai numeroasă populaţie (385.400 de persoane) este în sectorul 3, urmat de sectorul 6 (367.800 de persoane), în timp ce în sectorul 5 locuiesc 271.600 de persoane, conform datelor de la recensământul din 2011.
 
Astfel, în sectorul 1, un punct de colectare separată, format din trei pubele, deserveşte aproximativ 730 de oameni, în timp ce în sectorul 3, de exemplu, este un punct de colectare la peste 7.200 de persoane.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările