Lider al rebelilor din Libia inspirat de Ilie Şerbănescu. Economistul român: „mă măguleşte. Facem amândoi parte din istorie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ali Abdul Aziz al-Issawi (45 de ani), ministrul de externe al rebelilor din Libia, a absolvit doctoratul la Academia de Studii Economice din Bucureşti. În teza „Privatizarea ca politică economică - Experienţa României“, arabul s-a inspirat şi dintr-o lucrare a economistului autohton Ilie Şerbănescu.

Odată cu înteţirea mişcărilor de stradă din Libia, rebelii din partea de est a ţării au format la sfârşitul lunii trecute, mai exact pe 27 februarie, Consiliul Naţional Libian. Unul dintre membrii de frunte a acestui aşa-zis guvern, Ali Issawi, ocupant al funcţiei de ministru de externe, şi-a obţinut doctoratul în economie la Bucureşti.

Ideile punctate de libian în teza „Privatizarea ca politică economică – Experienţa României“, păstrată în biblioteca Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti, se regăsesc în prezent în viziunea rebelilor care au format Consiliul Naţional.

Naţionalizarea, atacată în teză
Issawi a studiat tranziţia din România, în perioada 1989-1998. El a concluzionat în teza sa că ţara noastră a avut parte de un proces al privatizării dublat de un pericol: corupţia, pe care o defineşte ca „un fenomen îngrijorător ce se desfăşoară la nivelul majorităţii instituţiilor şi care a generat o neîncredere periculoasă la nivelul autorităţii statului. Corupţia determină neîncredere în sistemul valorilor, care este extrem de important pentru o ţară“.
Într-unul dintre capitole, el explică faptul că privatizarea este necesară întrucât astfel „se restituie drepturile de proprietate deţinătorilor de drept ai acestora, care au fost obligaţi să renunţe la ele în timpul procesului de naţionalizare“.

Pentru redactarea tezei sale, Issawi s-a inspirat din teoriile mai multor teoreticieni occidentali, cum ar fi Roman Frydman sau G.A. Mackenzie, dar şi din studiul economistul român Ilie Şerbănescu, „Can the vicious circle be broken?“. Acesta face parte dintr-o culegere apărută în 2000 sub egida Băncii Mondiale.

Anecdota lui Şerbănescu, apreciată de Ali
Economistul s-a declarat măgulit de alegerea liderului libian. „Mă „măguleşte că a ales un material care este de fapt o parabolă despre societatea românească. Facem amândoi parte din istorie, până la urmă“, a subliniat Şerbănescu. El a adăugat că la începutul articolului său a scris o anecdotă relevantă pentru ţara noastră „Un sârb, un american şi un român sunt prinşi de un trib african. Fiecare trebuie să facă câte un serviciu pentru a scăpa cu viaţă: americanul alege să plătească 10.000 de dolari, sârbul este de acord să fie biciuit de 100 de ori şi românul este de acord să mănânce un hârdău de rahat. După jumătate de oală, nu mai poate, aşa că acceptă pedeapsa primită de sârb. După ce ia 50 de bice, nu mai poate şi alege pedeapsa americanului. Din păcate, încă mai plăteşte acum la cei 10.000 de dolari şi acum să fie eliberat. Cam aşa este sistemul de reformă din România: ni se cer lucruri imposibile şi nu ajumgm la niciun rezultat“, a mai spus Şerbănescu.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite