"Lanțul uman din jurul Halei Matache", dus cu duba la secție. Manifestanții nu aveau autorizație de protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20 de persoane care au protestat faţă de mutarea Halei Matache au fost ridicate de jandarmi şi duse la Secţia 3.

Aproximativ 30 de oameni, în majoritate tineri, s-au adunat în apropierea Halei Matache, mergând în jurul clădirii pentru că nu aveau autorizaţie de protest.

Acţiunea a fost anunţată în forma unui „lanţ uman în jurul Halei Matache”, fără să se fi solicitat o autorizaţie în acest sens. Printre protestatari s-au numărat şi activişti pentru patrimoniu, informează Mediafax. Aceştia au mers în grup în jurul clădirii, purtând afişe inscripţionate cu mesajeje: Hala Matache e o valoare. Dacă se demolează, e irecuperabilă", "Hala Matache nu e o clădire, e Bucureştiul!", "Dacă hala e demolată, noi pierdem bani", "Respectaţi legea! Organizaţi concurs!".

Locuitorii din zonă sunt însă de părere că hala este „un focar de infecţie” şi că ar trebui mutată.

În jur de 25 de protestatari au fost urcaţi în dubele forţelor de ordine şi duşi la Sectia 3 de Poliţie pentru identificare. După un drum la secţie de circa 20 de minute şi alte trei sferturi de oră petrecute acolo, pentru a li se întocmi procese verbale în care li s-a dat un avertisment, oamenii au fost lăsaţi să plece.

Printre persoanele duse la secţia de poliţie au fost Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", şi Doina Wella, de la Fundaţia Pro Patrimonio.

"Un jandarm m-a strâns foarte tare şi mi-a sucit braţul, deşi nu mă opuneam, când am urcat în dubă. Am întrebat de nenumărate ori în maşină cum îl cheamă, până când s-a prezentat. Am întrebat de asemenea de mai multe ori de ce am fost ridicaţi şi unde suntem duşi şi nu ni s-a spus nimic. Deci eşti ridicat în mod arbitrar, brutal şi fără să ţi se spună nimic", a spus Doina Wella, adăugând că jandarmii folosesc intimidarea şi le interzic celor arestaţi să folosească telefonul mobil.

Nicuşor Dan a spus că au fost 23 de persoane la secţie şi că el a semnat procesul verbal, intenţionând să facă plângere contra unui jandarm care le-a adresat celor transportaţi în dubă cuvinte vulgare în drum spre secţie. "A refuzat să se legitimeze, toţi au refuzat să se legitimeze. Am întrebat cine-i şeful dispozitivului, dar nu au răspuns", a spus Nicuşor Dan.

Organizaţiile neguvernamentale din Platforma pentru Bucureşti au organizat, în 24 septembrie, un miting la Ministerul Dezvoltării, pentru a protesta faţă de intenţia mutării Halei Matache. Acestea anunţau atunci că la discuţiile pe care le-au avut la Ministerul Dezvoltării, reprezentanţii lor au fost anunţaţi că o eventuală decizie privind mutarea Halei Matache va fi luată într-o şedinţa comună a Comisiei Tehnice de Urbanism din Ministerul Dezvoltării şi a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice din Ministerul Culturii.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, în 20 septembrie, că trebuie lămurită situaţia cu Hala Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzeşti - Berzei sunt cheltuieli fantastice, precizând că hala va fi mutată "exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo".

Reprezentanţii ONG-urilor care militează pentru patrimoniu consideră că propunerea de a muta hala "încalcă înţelegerea pe care domnul primar Sorin Oprescu a încheiat-o cu mai bine de 40 de organizaţii non-guvernamentale din Platforma pentru Bucureşti.

Hala Matache, clasată monument istoric de categoria B, se află pe traseul proiectat al noii magistrale rutiere Buzeşti-Berzei. Ca urmare a dezbaterii iniţiate de specialişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, proiectul iniţial de mutare a imobilului a fost sistat anul trecut, urmând a se găsi o soluţie urbanistică de prezervare a monumentului pe actuala poziţie. Prin urmare, monumentul a fost trecut în conservare, responsabilitatea pentru paza şi integritatea acestuia revenind Primăriei Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite