Laboratorul SF de la Institutul „Matei Balş“, locul în care aerul contaminat nu poate să iasă în afara clădirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Managerul Institului spune că laboratorul va fi funcţional la sfârşitul anului viitor FOTO Marian Iliescu
Managerul Institului spune că laboratorul va fi funcţional la sfârşitul anului viitor FOTO Marian Iliescu

La sfârşitul anului viitor, la Institutul „Matei Balş“ din Capitală va fi ianugurat cel mai sigur laborator de cercetare şi tratare a bolilor infecţioase din Europa Centrală şi de Sud-Est. Angajaţii noului centru vor avea duşuri de deconatminare, iar aerul respirat de pacienţi va fi capturat în rezervă.

La sfârşitul anului 2015, în curtea Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti va funcţiona cel mai sigur laborator de cercetare microbiologică şi tehnică din Europa Centrală şi de Sud-Est, care va costa 40 de milioane de lei, bani proveniţi integral din fonduri europene.

Lucrările pentru realizarea laboratorului de ultimă generaţie vor începe în această toamnă, iar noua construcţie va fi, de fapt, o extindere a unei clădiri din incinta Institutului.

„Construcţia se va întinde pe o suprafaţă de circa 4.900 de metri pătraţi şi va avea foarte multe laboratoare. Facem o extensie la ceea ce avem acum, pe două niveluri, iar înălţimea pentru un nivel este de circa patru metri. Un metru jumătate va fi destinat spaţiilor tehnice ale sistemului, iar restul înălţimii, de 3,5 metri, este partea funcţională, cea de lucru“, a precizat dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Capitală.

Virusul, capturat în laborator

Dotările şi tehnologia ultramoderne vor face din noul laborator un centru unic în această zonă a Europei.
„Centrul va avea un sistem de biosiguranţă 3, respectiv 4. Acest lucru se explică prin faptul că cele două sisteme de biosiguranţă lucrează cu presiune pozitivă şi negativă. Altfel spus, pe coridorul centrului va există o presiune mai mare, care face în aşa fel ca atunci când se deschide uşa unui laborator, aerul de pe coridor să pătrundă în laborator şi să nu permită celui din interiorul laboratorului, potenţial contaminat, să iasă pe hol“, a explicat medicul.

Sistemul de biosiguranţă 4 este destinat virusurilor extrem de contagioase. Managerul spitalului precizează că este vorba despre un sistem în care nu intră şi nu iese nimic. Cu alte cuvinte, acesta este folosit în cazul persoanelor aflat în situaţii extreme şi cărora le este interzis să intre în contact cu alţi oameni.

„Vorbim de cazuri extraordinar de grave, cum ar fi febra hemoragică. Oamenii care suferă de aceste afecţiuni nu au voie să se plimbe. Sunt cazuri cu carantină obligatorie. Pacientul este internat aici şi toţi cei care lucrează cu el o fac din afară. Pacientul este izolat, iar aparatele se mişcă în jurul lui“, explică profesorul Streinu-Cercel.

Filtre pentru aerul contaminat

În acest moment, reprezentanţii Institutului „Matei Balş“ spun că sunt în plină procedură de achiziţie publică, asigurându-se că concretizarea proiectului va ajunge în mâinile unui proiectant „care ştie ce are de făcut“. Printre dotările care se vor găsi în centrul ce urmează să fie deschis la sfârşitul anului viitor se numără şi un sistem de filtre care se ocupă de preluarea aerului contaminat din laboratoare şi împingerea acestuia prin tavanul clădirii către exterior, doar după ce a fost decontaminat.

Şi paşii pentru asigurarea unui grad sporit de siguranţă nu se opresc aici. În ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă a centrului, aceasta se va face separat, nefiind legată la sistemul comun. Apa folosită în laboratoare va fi transportată în containere, după care va fi colectată de către o firmă specializată în decontaminare. „Nimic care ar putea să producă o contaminare populară nu iese din spital“, precizează doctorul Streinu-Cercel.

O platformă deschisă tuturor

Imediat ce laboratorul va fi funcţional, managerul Adrian Streinu-Cercel spune că aici vor fi angajaţi 13 cercetători, precizând că platforma va fi deschisă pentru orice specialist care va dori să lucreze aici. Centrul va fi dotat cu echipament de ultimă generaţie, care va putea fi folosit atât de cei care vor lucra în noul laborator, cât şi de cei care îşi doresc şi au nevoie să lucreze cu dotările achiziţionate. 

„Vom cumpăra echipamente pe care să le putem folosi aici, dar şi să le împărţim cu alţi colegi din alte unităţi medicale care au nevoie de ele“, precizează Streinu-Cercel. 

Deşi laboratorul va avea porţile deschise pentru medici din toate colţurile ţării şi chiar ale lumii, regulile sunt stricte pentru cei care vor avea acces în laboratoarele centrului. Aceştia vor fi instruiţi riguros, putând să intre în laborator doar pe baza unui card electronic care va conţine un cod personal. „Chiar dacă un angajat nu a trecut pe acolo două luni, acesta trebuie să fie reprimit“, susţine medicul. 

De asemenea, specialiştii vor avea la dispoziţie şi o zonă de decontaminare. „Dacă există şi cea mai mică suspiciune că ai fost contaminat, trebuie să intri la zona dintre laborator şi afară, ca să te decontaminezi la duşul special“, încheie managerul Institutului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite