Joia neagră. Traficul bucureştean, aruncat în aer de o grevă cu iz politic a şoferilor STB. Ce se ascunde în spatele protestelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii au aştepta degeaba în staţiile STB FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Oamenii au aştepta degeaba în staţiile STB FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

O grevă declanşată iniţial de angajaţii STB pentru revendicări salariale a ajuns un protest politic pentru schimbarea directorului societăţii. Timp de 10 ore, autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele nu au ieşit pe trasee, mii de oameni aşteptând degeaba în staţii, în frig.

Transportul public de suprafaţă din Bucureşti a fost paralizat, joi, timp de 10 ore, din cauza unui protest al angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti (STB). Iniţial, protestatarii au cerut măriri de salarii, dar ulterior Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor, a declarat că şoferii vor relua munca doar când directorul general al societăţii va fi demis. În final, în jurul orei 16.00, Tribunalul Bucureşti a suspendat cu o decizie executorie greva de la STB, însă răul fusese făcut. 

Mii de bucureşteni, lăsaţi în frig

Mii de bucureşteni nu au putut ajunge unde aveau treabă joi dimineaţă după ce 1.450 de autobuze, troleibuze şi tramvaie au rămas în depouri şi autobaze. În traficul bucureştean s-a creat haosul: preţurile serviciilor de car sharing au explodat, crescând şi de trei-patru ori pe unele rute, taxiurile au fost de negăsit pe aplicaţiile de comandă, iar aplicaţia Waze s-a înroşit după ce toţi cei care au maşini s-au văzut nevoiţi să le şi utilizeze pentru a ajunge unde aveau nevoie. 

În plus, în lipsa mijloacelor de transport public de suprafaţă, bucureştenii au coborât la metrou, staţiile devenind în plină pandemie extrem de aglomerate. Metrorex a anunţat că a introdus în circulaţie toate trenurile disponibile din flotă şi a circulat în orele de vârf la un interval minim posibil, dar asta nu a rezolvat aglomeraţia din subteran.

Primarul a fost ore bune de negăsit  

Prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru, a mărturisit joi că a încercat încă de miercuri seară să discute cu primarul general Nicuşor Dan despre greva de la STB, întrucât avea „semnale” că aceasta urmează să aibă loc.

La rândul lui, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi că greva la STB, în urma căreia maşinile nu au ieşit pe traseu este ilegală, spunând că trebuia asigurată circulaţia unei treimi din parcul auto.

„Avem dovezile şi avem scrise şi depuse plângerile penale împotriva liderilor sindicali. Dincolo de o grevă organizată de sindicat, este o grevă politică, al cărei lider este domnul Petrariu, consilier general de la PSD, avem dovezi. Îmi pare rău că şoferii au căzut în plasa acestor manipulări care au un substrat politic. Fac apel la şoferi să înţeleagă gravitatea acţiunilor lor, care afectează viaţa bucureştenilor. Vreau să le transmit că sunt deschis la un dialog cu ei, nu prin intermediul liderilor de sindicat care au organizat acest protest ilegal, îi astept la discuţii, să îşi aleagă reprezentanţii care vor veni la discuţii”, a transmis Nicuşor Dan.

Despre situaţia de la Societatea de Transport Bucureşti, primarul Capitalei a afirmat că a făcut toate eforturile pentru a ţine în viaţă această societate care era la limita falimentului atunci când el a ajuns în primărie. 

Petrariu: Fără mine nu va merge nimeni la negocieri 

În replică, Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB), a declarat că şoferii STB vor relua munca doar când directorul general al STB va fi demis de Consiliul de Administraţie. El a precizat că la negocieri, fără el nu va merge nimeni din partea Sindicatului Transportatorilor, răspunzându-i primarului Capitalei care afirmase că doreşte să vorbească cu cei care au făcut grevă, dar nu cu consilierul PSD, care a politizat acest protest. 

Petrariu a spus că acest conflict poate fi rezolvat instant dacă PNL îşi asumă răspunderea şi îl demite pe actualul director general al STB, prin Consiliul de Administraţie. „Acesta ar fi primul pas prin care noi am putea debloca această relaţie şi discuţiile care ar conduce la reluarea lucrului”, a spus liderul sindicatului. 

Nemulţumirile salariaţilor 

Surse „Adevărul” din interiorul STB şi apropiate mediului sindical confirmă ipoteza adusă în discuţie de Nicuşor Dan, dar susţin că şi nemulţumirile angajaţilor societăţii sunt destul de mari. „Este un război deschis de PSD care vrea să-l dea jos pe directorul numit de PNL. În plus, s-ar încerca şi schimbarea membrilor consiliului de administraţie în care sunt 4 ai PNL, 2 ai USR şi un reprezentant al Finanţelor. Totuşi, demersul celor de la Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti nu ar fi avut succes dacă nu ar fi existat ceva nemulţumiri în rândul salariaţilor. Pe lângă salarii, despre care trebuie spus că nu sunt aşa mari cum se vorbeşte, mai vorbim de lipsa pieselor de schimb şi de condiţiile de muncă. Avem aproape 400 de vehicule trase pe dreapta, fără piese de schimb. Automat nişte oameni nu îşi fac norma şi nu îşi iau banii. În plus, se văd şi nişte concedieri la orizont. Şi asta pentru că se externalizează nişte servicii. Cu serviciul de transport valori s-a întâmplat deja şi urmează serviciile de spălătorie şi pază. Asta înseamnă ceva oameni daţi afară”, au precizat sursele.  

Cine este Vasile Petrariu, liderul de sindicat al STB 

Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB), organizaţie cu circa 9.000 de membri, este unul dintre liderii grevei spontane declanşate joi de angajaţii STB. Vasile Luliu Petrariu este lăcătuş, la bază, iar în prezent este şi consilier PSD în Consiliul General al Capitalei. El este acţionar în Centrul de Sănătate al STB, o clinică medicală cu aproximativ 80 de angajaţi, care deserveşte în special angajaţii societăţii de transport. În august, Petrariu a fost numit şef al Federaţiei Sindicatelor din Transporturi şi Servicii Publice. Aceasta a fost condusă anterior de cunoscutul sindicalist de la Metrorex, Ion Rădoi. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite