Ioan T. Morar, fost consul general al României la Marsilia: „Nu toţi musulmanii sunt terorişti, dar toţi teroriştii din Franţa au fost musulmani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentat la Nisa. Un atentat care a avut loc la Nisa joi seara, de Ziua Franţei, a avut urmări extrem de grave: un camion care a intrat în mulţime a dus la un bilanţ sumbru de 84 de morţi şi peste 100 de răniţi, potrivit presei franceze. Ioan T. Morar, scriitor şi fost Consul General al României la Marsilia, stabilit în prezent în Franţa, a comentat pentru Adevărul situaţia prin care trec francezii în aceste momente.

84 de morţi şi peste 100 de răniţi, acesta este bilanţul provizoriu al incidentului de joi seara din Nisa, petrecut de Ziua Franţei. „Am fost şocat să aflu, dintr-un tweet al fostului primar Cristian Estrosi, că la Nisa a intrat un camion în mulţime. Mă uitam la televizor la focul de artificii de la Paris şi tocmai mă străfulgera un gând negru: ce tragedie ar fi un atentat acolo, în mijlocul zecilor de mii de oameni de lângă Turnul Eiffel. Şi apoi brusc a căzut vestea... Atacul de la Nisa a avut, şi de data asta, drept ţintă, simboluri ale libertăţii şi civilizaţiei occidentale: Promenade des Anglais, o faleză glamour, Ziua Franţei şi focurile de artificii... Sunt şocat. Teroarea îşi aşează tabăra tot mai aproape de fiecare dintre noi. 84 de oameni, pînă la ora asta, au plătit cu viaţa pentru că s-au simţit liberi să se bucure, într-un loc minunat, de un eveniment spectaculos. Şi, să fie clar: nu toţi musulmanii sunt terorişti, e adevărat. Dar toţi teroriştii din Franţa au fost musulmani... Câtă vreme ne vom ascunde după deget vom avea un foarte fragil ascunziş”, a declarat Ioan T. Morar pentru Adevărul.

Morar a făcut referire şi la o coincidenţă “istorică” în ceea ce priveşte locul unde sunt trataţi unii răniţi din atentatul de la Nisa. “Un fel de ironie tragică face ca Hotelul Negresco să fi servit drept spital de campanie pentru răniţii din Nisa. Proprietarul şi fondatorul lui, românul Negrescu, a dat faliment în timpul Primului Război Mondial, în urma transformării lui într-un spital de campanie”, a adăugat fostul Consul General al României la Marsilia. 

Ioan T. Morar a fost numit Consul General al României la Marsilia în 2010, funcţie în care a rămas timp de un an. În prezent locuieşte în Franţa, în La Ciotat. Ioan T. Morar, născut în Arad, este scriitor şi jurnalist, membru fondator al Academiei Caţavencu şi fost membru al grupului Divertis. 

Celebrările de Ziua Franţei au fost întrerupte tragic la Nisa, joi seară, după ce un camion a intrat în mulţimea prezentă la evenimentele din centrul oraşului. Bilanţul provizoriu este unul sumbru şi creşte de la un minut la altul: cel puţin 84 de morţi şi 120 de răniţi, printre care şi copii. Ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, a declarat la Digi 24 că se află şi şi doi români printre răniţi, fiind spitalizaţi la Nisa.

CITIŢI ŞI:

Atentat la Nisa. Un camion a intrat în mulţimea ce sărbătorea Ziua Franţei

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite