Investiţii de peste un milliard de euro în şase malluri noi din Capitală. Israelienii de la AFI vor construi cel mai mare complex comerical din Europa la noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colentina Mall

Marii dezvoltatori de malluri din Bucureşti par şă fi trecut de criză şi încet, încet, dezgheaţă proiectele începute în ultimii ani. Anul viitor numărul centrelor comerciale din Capitală va trece de 20, astfel, vom avea un mall la fiecare 100.000 de locuitori. Valoarea totală a proiectelor aflate în acest moment în derulare depăşeşte suma de un milliard de euro.

Inspiraţi de succesul marilor dezvoltatori de malluri din Bucureşti, tot mai mulţi investitori străini intră pe piaţa locală, investind sume colosale în dezvoltarea unor proiecte gigant. Aceştia şi-au îndreptat atenţia spre zonele Capitalei în care nu există astfel de centre comerciale, preferând zonele precum  Floreasca, Bucureştii Noi, Titan, Pantelimon sau Colentina (est, sud-est şi central), în defavoarea zonelor deja saturate precum  Drumul Taberei, Militari, Rahova, Berceni  sau  Vitan (vest şi sud-vest)

Park Lake Plazza

Unul dintre cele mai mari malluri care urmează să apară în Bucureşti va fi situat în cartierul Titan, în apropierea parcului Alexandru Ioan Cuza. Irlandezii de la Caelum în colaborare cu grupul Sonae Sierra vor investi peste 250 de milioane de euro într-un centru comerical de 67.000 de metri pătraţi care va fi gata anul viitor. Potrivit dezvoltatorilor, jumătate de proiect este deja închiriat către branduri precum Cora sau Cinema City.

Proiectul este dezvoltat pe un teren pe care a funcţionat în trecut Baza Sportivă Spartac pe care irlandezii l-au cumpărat acum cinci ani cu aproximativ 70 de milioane de euro. În 2009, grupul a obţinut avizele necesare pentru construcţia unui centru comercial şi recreativ cu cinci etaje şi o suprafaţă de 110.000 mp închiriabili, însă criza a dat însă peste cap planurile şi astfel s-a ajuns la formula de doar 65.000 mp.

Mega Mall (Pantelimon - Electroaparataj)

Dezvoltatorul austriac Real4You a obţinut autorizaţia de construcţie pentru proiectul Mega Mall şi va începe anul viitor dezvoltarea centrului comercial, cu o suprafaţă de 70.000 metri pătraţi pe platforma fostei fabrici Electroaparataj, în apropriere de Şoseaua Iancului şi Şoseaua Pantelimon. Austriecii au reuşit anul trecut să îşi securizeze doi chiriaşi importanţi, reţeaua franceză Carrefour fiind unul dintre ei. Austriecii deţin terenul de mai mulţi ani, au demolat fostele clădiri industriale, dar proiectul este abia la stadiul de Plan Urbanistic Zonal. Mega Mall va fi unul dintre cele mai mari centre comerciale din Bucureşti şi primul proiect de acest gen dedicat locuitorilor din estul Bucureştiului, fiind poziţionat ca un centru de destinaţie care va atrage, probabil, peste 900.000 vizitatori şi cumpărători (incluzând zonele de atracţie adiacente), se arată într-un comunicat comun al companiilor de consultanţă care se ocupă de acest proiect.

Victoria City (Bucureştii Noi - Textila Dacia)

Lucrările de construcţie pentru centrului comercial Victoria City Center sunt programate să înceapă luna aceasta şi se vor finaliza în septembrie 2014, potrivit unui comunicat remis de dezvoltatorul proiectului Benevo. Victoria City, amplasat pe fosta platformă a fabricii Textila Dacia din Bucureştii Noi, ar urma să fie inaugurat în 2013 şi va avea o suprafaţă închiriabilă de 56.000 de metri pătraţi.  Proiectul în valoare de 150 de milioane de euro va avea cinematograf, un club sport, o zonă food court, baruri şi cafenele. Totodată, mai mult de 10.000 de metri pătraţi din suprafaţa inchiriabilă vor fi destinaţi unui supermarket Cora. Potrivit reprezentanţilor, aproximativ 200 de magazine care vor cuprinde branduri cunoscute de haine, incaltaminte, beauty si wellness vor fi inaungurate in 2013 în acest mall.

Promenada Shopping Center (Barbu Văcărescu)

Mallul se va ridica tot în nordul Capitalei, între Calea Floreasca, Şoseaua Pipera şi Bulevardul Barbu Văcărescu, la baza celei mai înalte clădiri din România – Sky Tower. Dezvoltatorul, Raiffeisen Evolution, spune că va încerca să atragă toţi clienţii existenţi în prezent în zona comercială Băneasa, cea mai importantă zonă comercială din Capitală.  Complexul comercial, programat pentru a fi deschis în octombrie 2013, are deja clienţi programaţi pentru 36.000 de metri pătraţi, adică 70% din suprafaţa închiriabilă. Printre chiriaşi vor fi Zara, Bershka, H&M, Billa, Flanco, Inter Sport, C&A sau Hervis. Parcarea va fi uriaşă, cu o capacitate de 1.300 de locuri, iar valoarea proiectului se ridică la 95,5 milioane de euro, bani puşi la dispoziţie dezvoltatorului de către Raiffeisen Viena. Despre mallul din Floreasca s-a vorbit iniţial în perioada 2008-2009, dar a fost îngheţat ulterior. Investiţia în dezvoltarea centrului comercial Promenada Mall din zona Floreasca va ajunge la circa 150 de milioane de euro, potrivit reprezentanţilor companiei austriece, care au în vedere şi alte achiziţii pe piaţa românească.

Un nou AFI Palace (Laromet - Bucureştii Noi)

Inspiraţi de succesul pe care îl are AFI Palace Cotroceni, israelienii de la Africa Israel In­vestments Europese şi-au propus construirea unui mall gigant pe fosta platforma industrială Laromet din nordul Capitalei, cumpărată în urmă cu mai mulţi ani pentru peste 70 milioane euro. În 2008 aceştia au construit pe terenul fostei UMEB cel mai mare mall din Estul Europei. Cu noul proiect, israelienii vor să îşi doboare propriul record, ba mai mult, vor să îşi treacă în portofoliu cel mai mare mall din Europa - Colosseum Shopping Center. Clădirea mamut va fi construită pe o suprafaţă de 620.000 metri pătraţi şi va necesita o investiţie din partea dezvoltatorilor estimată la aproximativ 350 de milioane de euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite