INTERVIU Moise Guran: Românii nu sunt stimulaţi să muncească, unii şi-au pierdut chiar şi obiceiul de a munci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul a acceptat să răspundă întrebărilor „Adevărul de Seară” şi a vorbit despre televiziune, radio, afaceri, economie şi timp liber.

Citiţi şi

INTERVIU Tudor Chirilă: „Şi teatrul, şi muzica sunt avanposturile mele!“

EXCLUSIV 80 de interviuri cu Ştefan Iordache într-un film

INTERVIU Huidu şi Găinuşă: „Combatem bătaia cu bătaie de joc!”

INTERVIU Tudor Mihăiţă va fi antrenorul lui Nicolas Cage: "O să-l învăţ tehnicile de Jiu Jitsu Brazilian!"

Pe Moise Guran îl puteţi asculta, în fiecare zi, de luni până vineri, în intervalul 13.30-14.00, la Europa FM, la emisiunea „România în direct”. Totodată, în „Adevărul de Seară” puteţi citi un rezumat al celor mai fierbinţi subiecte, în editorialul din pagina 4.

Adevărul de Seară: Cum ai intrat în media şi care a fost parcursul tău?

Moise Guran: Am intrat în media prin concurs. La Tineretul Liber. Zilele astea se fac 17 ani de atunci. Eu sunt din provincie şi încă din liceu mi-a venit ideea să mă fac jurnalist. Aşa că am venit la Bucureşti setat pentru asta şi m-am angajat încă din primul an de facultate. Parcursul meu? La Tineretul Liber am lucrat cam o jumătate de an. Apoi am mers la Evenimentul Zilei, unde mi-am şi făcut ucenicia ca reporter de investigaţii, am lucrat apoi la Catavencu un an şi abia de prin 1998 am decis să mă specializez pe economic. Mi-a luat ani şi, cred eu, încă mai am multe de învăţat.

Eşti cunoscut ca realizator de emisiuni TV pe teme economice. Cum se vede nivelul de trai în România din spatele microfonului?

Păi nivelul de trai poate reprezenta un efect al vieţii economice, un scop declarat al vieţii politice, dar economia trebuie înţeleasă după regulile şi timingul ei. Microfonul este doar o unealtă, dacă eşti de o parte sau de alta a lui lucrurile sunt la fel. Nivelul de trai în România e acolo unde e şi nivelul de muncă în România.

Ce reacţii ai primit după prima emisiune <<România în direct>>?

Am avut emoţii iar cei care mă cunosc au simţit asta. Le-am depăşit repede însă datorită echipei de la Europa FM. Sunt nişte oameni foarte buni acolo, profesionişti adevăraţi care au înţeles că sunt nou în branşă, cu toată experienţa mea de la TV şi m-au ajutat cât au putut de mult. La TV am echipa mea, rodată în ani de zile, aici, la radio m-am lăsat pe mâna lor şi bine am făcut. Hai să îţi spun un secret. N-am avut curaj să ascult înregistrarea unei emisiuni România în Direct, decât după vreo patru zile. Eu am o problemă în general chiar şi cu vizionarea înregistrărilor emisiunilor TV pe care le fac. Înainte de a fi prezentator,moderator, spune-mi cum vrei, am fost producător şi am un ochi foarte critic.

Ai mai lucrat în radio? Cum se diferenţiază emisiunile tale, cea de TV şi cea recentă? Care e feed back-ul pe care-l primeşti?

Nu, n-am mai lucrat. Am fost invitat la câteva emisiuni de radio dar e cu totul altceva. Pastila Biziday, cea pe care o fac din toamna trecută nu presupune prezenţa mea la radio. Revenind la România în Direct, e pentru prima dată în viaţa mea când preiau un brand şi un format consacrat de alţii. Toate celelalte producţii ale noastre, ale celor de la Biziday sunt formate originale. Dar asta este mai puţin important. După primele trei emisiuni România în Direct am început să îi simt pe ascultători. Am început să am o empatie ciudată cu ei. Vezi tu, televizorul intră seara în casele oamenilor şi omul de pe ecran devine un soi de membru al familiei, care ia cina cu tine, dacă te obişnuieşti să îl priveşti de exemplu seară de seară la cină. Cei care apar la televizor sunt conştienţi de asta, dar nu o simt. Mulţi devin chiar ipocriţi încercând să simuleze un soi de cordialitate cu telespectatorul. La România în Direct este altfel pentru că ceea ce fac eu acolo este să îi ascult pe oameni. Ei singuri se deschid şi îşi povestesc problemele lor, iar atunci când am simţit această deschidere am fost profund impresionat.

Care au fost primele probleme pe care ţi le-au împărtăşit oamenii, în direct, la Europa FM?
 
Au fost problemele pe care le-am ridicat eu, pentru că eu stabilesc tema. Este adevărat că ei au tendinţa să povestească mai multe, dar această emsiune are ascultători foarte inteligenţi, oameni serioşi care chiar ştiu să pună o problemă. Asta nu mi se datorează mie ci predecesorilor mei, realizatori ai emisiunii România în Direct. Ştiam asta, căci eu sunt ascultătorul de EuropaFM care a devenit realizator.

Ce vor citi bucureştenii în „Adevărul de Seară”? Citeşti ziarele?

Editorialul din ADS este de fapt un rezumat al discuţiilor de la <<România în direct>>. Astăzi tema este: <<Nimic nu se vinde fără porno!>> şi ideea a pornit de la iniţiativa lui Radu F. Alexandru de a parola site-urile pentru adulţi. Deşi sunt un fan al ziarelor tipărite, trebuie să mărturisesc că le citesc mai mult online. Discuţia aceasta va fi una viitoare, la Europa FM.

Eşti realizator de emisiuni, dar şi cetăţean. Care sunt principalele probleme cu care te confrunţi tu ca cetăţean?

Ca noi toţi... Eu sunt om grijuliu cu banii şi administrarea lor îmi ocupă cea mai mare a timpului în care nu sunt la serviciu. Sunt preocupat de dobânzi, de cursul de schimb, de ratele de la bancă. De plata taxelor şi impozitelor se ocupă nevastă-mea, căci ea este mai meticuloasă decât mine.

Ce investiţii ai făcut pe timp de criză, dacă ele au existat, şi cum te-au afectat ele?

N-am prea făcut genul acela de investiţii la care te gândeşti. Investiţia presupune urmărirea profitului. Eu am profitat de criză ca să îmi fac o casă mai ieftin, dar asta nu e investiţie căci nu am făcut-o ca să o vând ci ca să locuiesc în ea. Singura investiţie pe care am făcut-o a fost în Biziday, firma noastră care realizează site-ul cu acelaşi nume, pastila de la Europa FM şi Emsiunea Ora de Business de la TVR2. E o investiţie în oameni, căci eu am devenit oarecum formal patronul echipei mele de la Antena 3. Iar ei au venit cu mine, conştienţi de faptul că ceea ce facem e mai mult o asociere de profesionişti decât un business. Altfel spus ei nu mă privesc ca pe un patron ci mă privesc în continuare ca pe un coleg.

Care ar fi, după părerea ta, soluţia pentru ieşirea din criză?

A vrut să spună că ieşim din recesiune. Criza în România vine din reglementarea muncii. Oamenii nu sunt stimulaţi să muncească, unii şi-au pierdut chiar şi obiceiul de a munci. Toate celelalte crize, probleme, sunt subsecvente acesteia. Nu există soluţii magice pentru ieşirea din criză. După mine munca trebuie liberalizată dar trebuie în acelaşi timp schimbat întregul sistem de organizare administrativă. Dacă vrei să îi iei unui ziler din agricultură un impozit pe muncă trebuie să îi dai banii respectivi primarului localităţii, căci altfel niciodată nimeni nu va fi capabil să colecteze acel impozit. E mult de vorbit pe tema asta.

Când nu vorbeşti de economie, de problemele financiare, ce faci în timpul liber?

Dau cu sapa. La propriu. Serios, nu glumesc! Casa de care îşi spuneam că am făcut-o e la ţară. În weekend mergem acolo, eu şi familia mea. Avem grădină, pomişori fructiferi, copaci de îngrijt, iarbă de tuns. Mai vine câte un sătean şi zice – domle, mata munceşti duminica, nu-i păcat? Iar eu răspund nu, muncă e ce fac în cursul săptămânii, asta e relaxare.

Care este suma minimă pe lună cu care ai putea trăi în România?

Nu există aşa ceva. Întrebarea este care este munca minimă cu care ai putea trăi o lună în România. Şi nu am acest răspuns.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite