INTERVIU Adi Despot aduce muzica nouă la preţ vechi. "Radioul este ultima redută mass-media convenţională a libertăţii de exprimare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizatorul emisiunii „Paznic” de la City FM, solistul trupei Viţa de Vie, promovează în fiecare marţi, de la ora 21.00, artişti contemporani şi creaţiile lor. Adrian Despot a vorbit în interviul acordat „Adevărul de Seară” din postura de om de radio. El a prezentat şi concertul de diseară, din cadrul festivalului „Club A”.

Citiţi şi

INTERVIU Poveste de iubire din Azerbaidjan la Eurovision

Adevărul de Seară: Cum ai ajuns „paznic” la CityFM?

Adi Despot: De mult îmi doream să fac radio şi iată că în sfârşit s-a ivit ocazia. Colegii mai mari de la CityFM m-au avertizat ca radioul e ca un virus. Aveau dreptate. Fac asta de o lună şi deja l-am luat.

A cui a fost ideea emisiunii?


Ideea a fost a mea, de la titlu până la concept. Aşa cum scrie şi pe site-ul CityFM: fără a-i neglija pe înaintaşi, emisiunea PAZNIC îşi propune să promoveze artişti contemporani care îşi merită locul alături de maeştri. Adică muzica nouă de preţ vechi.

Ce-ţi aminteşti de radioul copilăriei?

Îmi amintesc de celebrul aparat radio Ric cu cască, de care nu mă despărţeam nici măcar în timpul orelor de şcoală şi cu care adormeam seara ascultând teatru radiofonic.

Ce înseamnă radioul pentru tine acum?

Ultima redută din mass-media convenţională a libertăţii de expresie.
 
Cum te simţi în faţa microfonului, în postura de moderator?

Excelent. Ca peştele în apă, numai că eu sunt apa, iar peştele este microfonul. Pescarii sunt publicul. Pot continua metafora, dar cred ca s-a înţeles.

Care sunt subiectele de discuţie în emisiunile tale? De unde te inspiri?

Muzica este singurul subiect pe care îl dezbat şi încerc să cultiv permanenta stare de foame de muzica pe care o am. Definiţia actuală a muzicii este Divertisment. Este singurul mod în care ni se prezintă, coloana sonoră din fundalul vieţii. Eu încerc să o aduc în prim plan, acolo unde îi este locul. Grafic, muzica este simplu de schiţat şi recunoscut. Un suflet mare cu două c...e gigantice. Aşa arată muzica adevărată. În rest, doar marketing, paraziţi şi prejudecăţi.

Între radio şi TV, ce alegi? Unde te simţi comod şi care e diferenţa?

TV-ul înseamna 90% formă/ imagine şi 10% fond. Radioul nu foloseşte imagini, aşa că e 100% fond. Sau cel puţin aşa ar trebui să fie. Publicul, la rândul lui, receptează fondul transmis de radio într-o stare mult mai pură de asimilare mentală, pentru lipsesc 90% din paraziţi, adică prejudecăţile legate de imagine. Ca să mă întorc la întrebarea ta, radioul şi TV-ul sunt complementare şi nu trebuie să aleg, le pot face pe amândouă, în paralel sau înseriate.

Dacă ar fi să difuzezi muzica trupei Viţa de Vie în emisiunea de la CityFM cum ai prezenta-o?

Una din cele mai mari trupe din lume. Din toate timpurile. Şi aşa ar trebui să îşi vadă fiecare formaţia lui. Cu tot respectul şi smerenia faţă de înaintaşi, este singurul mod constructiv de abordare creativă a muzicii. Cu tupeu maxim.

Alături de Viţa de Vie ce evenimente sunt pe agenda voastră în următoarea perioadă?

Lucrăm la două albume în paralel, unul acustic şi unul electric. Sper că până în toamna să îl terminăm pe cel acustic pentru că deja avem un turneu naţional de promovare semnat. Legat de proiecte, în această seară, Vom cânta în deschiderea festivalului „Club A”, timp de o oră, de la 19.30, pe Scena muzicală Club A, toate piesele noastre reprezentative.

Cum te împaci cu femeile din viaţa ta? Fetiţa ta ascultă radio, emisiunea de la City FM?


Sunt 5 femei în viaţa mea. Două bunici, mama, soţia mea Lisa şi Maia, fetiţa. Să spunem că pe măsură ce creşte media de vârstă, creşte şi interesul pentru emisiune. Lisa îmi e cel mai bun critic, iar mama şi bunicile îmi sunt cei mai mari fani. Copiii la rândul lor ştiu mai toate melodiile din emisiune, pentru că le ascultă în fiecare zi în maşină, în drum spre şi de la grădiniţă.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite