Instalaţia-minune care reduce factura la încălzire. Cum funcţionează modulul termic pentru blocurile anvelopate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un inginer din Capitală susţine că a reuşit să reducă factura la căldură cu 30%, cu ajutorul unei instalaţii montate în subsolul blocului care reglează automat temperatura apei calde, în funcţie de temperatura de afară. Cu toate acestea, dispozitivul este considerat inoportun de RADET.

Dumitru Ignat (54 de ani), un inginer din Bucureşti, a aplicat, în luna februarie a anului trecut, pe ţevile existente în subsolul unui bloc din sectorul 6 al Capitalei o instalaţie-pilot pe care a numit-o modul termic. Cu ajutorul acesteia, susţine inginerul, se reduce considerabil factura la energia termică furnizată de Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET). „Concret, am făcut un «bypass», o îmbunătăţire a instalaţiei existente. Nu am modificat cu nimic ceea ce este deja în subsolul blocului, pentru că nici nu am autorizaţia RADET să fac asta“, susţine bărbatul. Practic, modulul termic implementat de el reglează temperatura apei calde furnizate de RADET, în funcţie de temperatura de afară şi distribuie uniform cantitatea de căldură necesară atât unui bloc anvelopat, cât şi unuia neanvelopat.

„Risipă“ la blocurile anvelopate

„Apa caldă care vine de la RADET are aceeaşi temperatură pentru toate blocurile, fie că sunt anvelopate termic, fie că nu. Aici intervine, de fapt, problema, pentru că blocurile izolate termic primesc mai multă căldură decât ar fi normal, adică aceeaşi cantitate pe care o primesc şi cele neanvelopate“, explică inginerul, precizând că studiile de specialitate arată că pentru blocurile izolate termic este necesară o cantitatea de energie termică cu 40-50% mai mică. „Lucru care nu se poate realiza fără un reglaj special“, susţine Ignat. Astfel, modul termic aplicat instalaţiei existente în subsol nu face altceva decât să măsoare şi să preia apa caldă, făcând-o să recircule şi să ajungă în apartamentele oamenilor la temperatura potrivită.

Modulul termic, inoportun

Dumitru Ignat le-a cerut reprezentanţilor RADET avizul tehnic pentru dispozitivul implementat, dar aceştia i-au răspuns că nu consideră oportună instalarea modulului termic şi la celelalte scări ale blocului. „Am făcut mai multe adrese la RADET, le-am explicat că modulul termic reglează temperatura care ajunge în casele oamenilor şi reduce factura la încălzire cu 30-32%“, declară supărat inginerul.

În replică, reprezentanţii RADET susţin că Asociaţia de Proprietari a blocului în care a fost montat modul termic nu avea dreptul să realizeze respectiva schemă fără acordul regiei. Ei consideră „inoportună“ schema inginerului, întrucât echipamentele automate ale RADET realizează aceleaşi funcţii de reglare a agentului termic secundar, în concordanţă cu temperatura exterioară.

Dacă ai modulul termic în subsol, toate apartamentele primesc aceeaşi cantitate de căldură. Poate un om vrea mai multe sau mai puţine grade. Tudor Popescu, specialist în energie

Totodată, specialiştii RADET au mai precizat că, în urma verificărilor efectuate, nu s-au constatat diferenţe semnificative ale consumului de energie termică între o scara care are acest dispozitiv şi o alta care nu îl are. „Modificările instalaţiilor interioare de alimentare cu energie termică, respectiv majorări/diminuări de capacitate, se pot efectua numai pe bază de proiecte întocmite de proiectanţi autorizaţi, acceptate de furnizorul RADET, din care să reiasă parametrii ce trebuie asiguraţi în punctele de măsurare a energiei termice“, precizează reprezentanţii RADET, pentru „Adevărul“.


De asemenea, reprezentanţii Regiei spun că reglajul necesarului de căldură se realizează în mod eficient la nivelul întregului punct termic prin regulatoare de presiune diferenţiale, Asociaţia de Proprietari având posibilitatea reglajului individual, prin repartitoare de costuri şi robinete termostate.

Modulul termic reglează temperatura care ajunge în casele oamenilor şi reduce factura la încălzire cu 30-32%. Dumitru Ignat, inginer

Inginerul Ignat spune că modulul termic nu produce niciun fel de neplăcere celor care îl au instalat în subsolul blocului, pe când reprezentanţii RADET spun că schema bărbatului provoacă dezechilibre în sistemul de termoficare. Explicaţia este simplă, după cum spune conducerea RADET. „Aceasta ar funcţiona concomitent cu schema existentă în punctul termic, pe acelaşi circuit de încălzire, având acelaşi algoritm de reglaj“, susţin reprezentanţii RADET, care adaugă că ar produce oscilaţii. Pe de altă parte, Dumitru Ignat susţine că modulul implementat de el ar veni mai ales în sprijinul celor care locuiesc în blocurile izolate termic şi care nu au repartitoare şi robinete termostate în apartamente.

Specialist în energie: „Funcţionează, dar nu e convenabil“



Tudor Popescu (foto), specialist în energie, spune că aceste module termice au mai fost folosite în Capitală în urmă cu mai mulţi ani, dar în cele din urmă s-a renunţat la ele fiind considerate ineficiente. Popescu spune că, din punct de vedere tehnic, modulul termic funcţionează cu succes, însă, este mai avantajos ca locatarii să aibă în apartamente robinete termostate, montate la calorifere. „În felul acesta, fiecare îşi reglează cantitatea de căldură pe care o vrea în apartament. Dacă ai modulul termic în subsol, toate apartamentele primesc aceeaşi cantitate de căldură. Poate un om vrea mai multe sau mai puţine grade“, încheie specialistul.

image

Articole pe aceeaşi temă

Sorin Oprescu, la Adevărul Live: SRI a confirmat numărul maidanezilor. Rezolvarea problemei, întârziată. Când fuzionează ELCEN cu RADET

Consilierii generali au decis: preţul gigacaloriei pentru agenţii economici din Capitală se majorează

Consilierii generali au aprobat suplimentarea bugetului RATB cu 44 de milioane de lei. RADET a primit doar 20 de milioane de lei

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite