INEDIT: Jocul în nisip, terapie pentru persoanele traumatizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luna viitoare va începe la Bucureşti primul program de formare în Sandplay Therapy din România. Terapia prin jocul cu nisip pune la dispoziţie un mediu simbolic capabil să diminueze multiplele probleme pe care deseori cuvintele nu le pot vindeca, spun specialiştii.

Terapia prin jocul cu nisip este o metoda utilizată cu succes în Occident în domeniul psihoterapiei dar care se află a început de drum în România.

Primul seminar pe această temă din România va avea loc în data de 6 noiembrie, între orele 10-12 la Biblioteca Metropolitană din Bucureşti. Intrarea este liberă, fiind astepaţi deopotrivă medicii şistudenţii la medicină, psihologii şi psihoterapeuţii.

Mai citiţi:

Rodica Năstase tratează suflete: "Depresia nu alege"

"Este primul seminar public de Sandplay Therapy din România care se adresează atât specialiştilor cât şi publicului larg. În prezent, folosită de clinicienii în medicina sănătăţii mentale din întreaga lume, terapia prin jocul cu nisip pune la dispozitie un mediu simbolic capabil să diminueze cu eficienţă, multiplele probleme pe care deseori cuvintele nu le pot vindeca", a declarat pentru paginamedicala.ro,  psihologul clinician Daniela Neagu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Terapia prin Jocul cu Nisip.

Seminarul este organizat de Asociaţia Română pentru Terapia prin Jocul cu Nisip, Temenos Press & Learning Center SUA, Play Therapy International şi Academy for Child and Play, Marea Britanie şi Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Socio-Psihologie din Bucureşti.


Ce este terapia prin joc în nisip

Sanplay este o metodă terapeutică nonverbală, simbolică, dezvoltată în Elveţia în anii ’50 de terapeutul jungian Dora Kalff.

Pacientul, fie el copil sau adult, are la dispoziţie două cutii cu nisip, un vas cu apă şi miniaturi dispuse pe rafturi. Dimensiunile cutiilor sunt de 50/70/7 cm (corespunzător câmpului vizual) şi interiorul vopsit în albastru deschis. Într-o cutie este nisip umed şi în alta nisip uscat. Pacientul realizează o imagine tridimensională, care surprinde dinamica sa psihică în acel moment. Jocul le permite copiilor şi adulţilor să acceseze în mod delicat nconştientul şi găseşte căi de a pune împreună lumea interioară şi cea exterioară

Această terapie se poate folosi în cazul suferinzilor de stres asociat bolilor cro­nice, în special copii, persoanele care trec prin crize existenţiale, pacienţii traumatizaţi care nu-şi pot exprima verbal trăirile.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite