ICR a blocat uşile după ce a aflat că Ponta umblă la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsura vine în urma anunţării reducerii bugetului instituţiei cu peste 30%. Reprezentanţii institutului susţin că premierul a dezinformat cu privire la buget.

În urma rectificării bugetare operate joi de Guvernul României, bugetul Institutului Cultural Român a fost redus cu 14.560.000 lei, de la 43 000 000 lei, ajungând astfel la 28.440.000 de lei. Scăderea are loc în condiţiile în care ICR are angajamente legale în valoare de 29.000.000 de lei, se precizează într-un comunicat de presă.

"O reducere de această dimensiune a bugetului ICR blochează activitatea institutului, compromite parteneriatele aflate deja în derulare şi afectează credibilitatea instituţiei, construită cu un efort deosebit începând cu 2005. Consecinţele unei asemenea reduceri au fost expuse de conducerea ICR în cadrul unei întâlniri cu ministrul Finanţelor Publice, domnul Florin Georgescu, desfăşurate la începutul acestei luni. În pofida asigurărilor primite, reducerea de peste 30% a fost operată în şedinţa Guvernului din data de 23 august 2012", spun reprezentanţii ICR.

Aceştia prezintă în continuare o parte dintre proiectele importante compromise de tăierea bugetului: participarea României la târguri internaţionale de carte - LIBER Barcelona, cel mai important târg de carte din Spania, şi Bok&,Bibliotek de la Göteborg, unde România va fi în 2013 ţară invitată de onoare.

Pe de altă parte, pe 2 august, în cadrul unei conferinţe de presă în care conducerea ICR şi-a anunţat demisia, preşedintele institutului Horia Roman Patapievici a spus că a discutat cu ministrul Finanţelor Florin Georgescu, care a promis că va susţine la Guvern ca reducerea să se facă la mai puţin de jumătate, pentru ca ICR să mai aibă buget până la sfârşitul anului pentru a-şi onora angajamentele. Potrivit lui Patapievici, conducerea ICR şi-a amânat demisia pentru a rezolva această problemă şi a negocia o reducere bugetară mai mică pentru ca partenerii străini ai institutului să nu spună: "Cine sunt românii? Ăştia care promit şi nu fac".

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite