Icoană făcătoare de minuni, în pelerinaj în Capitală, de Duminica Ortodoxiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 21 martie, Icoana Maicii Domnului cu pruncul de la Mănăstiurea Nămăieşti, din judeţul Argeş, va fi adusă în Capitală, la Biserica Icoanei, pentru a fi purtată în procesiunea de Duminica Ortodoxiei, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.

Pe 23 şi 24 martie, cu prilejul Duminicii Ortodoxiei (prima din postul Sfintelor Paşti), la Biserica Icoanei din Capitală va avea loc a VI-a ediţie a manifestării religios-culturale intitulată „Icoana - Fereastră spre Dumnezeu”, organizată de Arhiepiscopia Bucureştilor şi Protoieria 2 Capitală în colaborare cu Primăria Sectorului 2.

Joi, Icoana Maicii Domnului cu pruncul de la Mănăstirea Nămăieşti va fi adusă spre a fi purtată în procesiunea organizată dumunică, 24 martie, la Biserica Icoanei din Bucureşti.

Sâmbătă, 23 martie, programul manifestării va continua cu slujba Vecerniei (la orele 17.00) şi procesiunea Lumina Ortodoxiei (la orele 18.30) în jurul Parcului Icoanei din apropiere. În timpul procesiunii, preoţii şi credincioşii vor purta în mâini lumânări aprinse şi vor cânta imnuri bisericeşti. Un detaşament de jandarmi în uniforme de gală vor purta în mâini torţe aprinse.

Duminică, după Sfânta Liturghie oficiată la Biserica Icoaneu, de la ora 13.30, va avea loc procesiunea „Icoana - fereastră spre Dumnezeu“ în jurul Parcului Icoanei, cu opriri în cele patru laturi ale parcului

Istoria icoanei făcătoare de minuni

Icoana Maicii Domnului cu pruncul de la Mănăstirea Nămăieşti este considerată a fi una dintre cele 12 pictate de Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, la dorinţa Maicii Domnului. Aceasta le-a dat apoi apostolilor înainte de a pleca la propovăduire. Potrivit aceleiaşi tradiţii, icoana ar fi fost adusă la noi în ţară de Sfântul Apostol Andrei. Din cauza vicisitudinilor vremii, biserica şi icoana au fost acoperite de praful timpului şi al uitării şi au fost descoperite în urma unui vis, de un cioban care păştea oile în zonă. Începând din secolul XVI mănăstirea Nămăieşti a dus o viaţă duhovnicească fără întrerupere, având în centru renumita icoană considerată ca fiind făcătoare de minuni. În anul 1778, icoana a fost îmbrăcată într-o ramă de argint de către Enache Postelnicu, iar în 1913 peste această ramă veche s-a pus o altă ramă mai mare, pe cheltuiala doamnei Elena General Rosty.

Astăzi icoana este renumită prin ajutorul dat femeilor care se roagă pentru a naşte copii, pentru ajutorul dat bolnavilor de boli grave sau tuturor celor care se află în necazuri.

Programul pelerinajului

Joi, 21 martie
La ora 17.00 va sosi Icoana făcătoare de minuni de la Nămăieşti la biserica Icoanei, unde va rămâne până luni, 25 martie.

Vineri, 22 martie
18.00 - 19.30 -Slujba Pavecerniţei la Biserica Icoanei.
19.30 - Cuvânt de învăţătură. În continuare corala Bisericii Icoanei va susţine un concert de cântări religioase din perioada Postului Mare.

Sâmbătă, 23 martie
17.00 -18.30 - Vecernia la Biserica Icoanei
18.30 - 19.30 - Procesiunea „Lumina Ortodoxiei”.
19.30 - 20.30 - Citirea unor rugăciuni şi interpretarea unor cântări bisericeşti pe traseu, de către corala parohiei Icoanei. Alocuţiuni despre Lumina Ortodoxiei, cântări bisericeşti (pe scena amenajată în  parcul Icoanei).
20.30 - Revenirea participanţilor în curtea Bisericii Icoanei.

Duminică, 24 martie
10.00 – 12.00 - Sfânta Liturghie în Biserica Icoanei sau pe un podium amenajat în faţa bisericii.
12.00 – 13.00 - Deplasarea credincioşilor spre Parcul Grădina Icoanei, unde se vor uni cu credincioşii tuturor parohiilor care participa la procesiune.
13.30 – 14.15 - Pelerinajul „Icoana-fereastră spre Dumnezeu” se va desfăşura în jurul parcului Grădina Icoanei. Se înconjoară Parcul Icoanei ca şi la procesiunea din seara precedentă, cu opriri şi rostiri de ectenii.
14.15 – 15.00 - Slujbă de sfinţire a icoanelor purtate de credincioşi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite