Hinghierii vânează căţele în călduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a demarat azi o campanie de sterilizare în masă a câinilor din Bucureşti. Hingherii vânează în principal femelele pentru că în această perioadă începe sezonul împerecherilor.

De dimineaţă, o echipă de hingheri, înarmată cu laţuri şi puşti, a făcut „curăţenie” în sectorul 6. Vizate au fost, în principal, femelele în călduri.

Pentru a scăpa de maidanezii de pe străzi, angajaţii ASPA au început a doua campanie de strângere a lor. Prima s-a desfăşurat din 10 septembrie anul trecut şi până la începutul lunii februarie.

Împreună cu Fundaţia Vier Pfoten a fost sterilizaţi peste 10.000 de câini, dintre care peste 6.000 erau femele.

Dacă nu ar fi fost sterilizate, acestea ar fi putut naşte luna aceasta circa 60.000 de pui care ar fi dublat numărul de câini din  Bucureşti.

Tranchilizate şi animalele cu stăpân

„Vizate sunt, în special, căţelele, care au început să fie gestante încă de la cinci luni. Asta este perioada în care intră în călduri şi pentru că nu vrem să le mai lăsăm să facă pui le transportăm la adăpostul Theodor Pallady. Aici, medicii le castrează după care le aducem, din nou, pe străzi”, ne-a declarat Robert Lorentz, directorul ASPA.

Înarmaţi cu laţuri şi puşti, şase hingheri au făcut dimineaţă „curăţenie” pe străzile din Militari. Ca să le fie mai uşor să le prindă, bărbaţii  ademeneau patrupedele cu mâncare.

„Ne e mai uşor să-i băgăm în laţ. Se apropie de noi şi treaba e ca şi făcută”, a declarat unul dintre hingheri. Câinii mai rotofei au fost împuşcaţi cu săgeţi tranchilizante. În ţinta prinzătorilor de animale, au intrat şi femelele cu stăpân.

„Unde e căţeluşa mea, ce-aţi făcut cu ea. O vreau înapoi, e castrată. Am şi carnet de sănătate pentru ea”, striga un bătrân, care îşi lăsase căţeaua liberă pe stradă. Cu săgeta înfiptă-n spate, animalul a luat-o la fugă.

După câteva minute de căutări, stăpânul l-a găsit sub o maşină deja tranchilzat. Pentru că nu se mai putea ţine pe picioare, patrupedul  a fost dus acasă pe braţe.

Au strâns 30 de patrupede în două ore

În doar două ore, hingherii au reuşit să strângă 30 de femele. Le-au băgat în cuşti şi le-au transportat la adăpost.

În prezent, în Bucureşti există 50.000 de câini, dintre care 10.000 sunt femele.

„Nu vom reuşi să scăm prea curând de ei. Speranţa de viaţă la maidanezi trece de zece ani. Sunt graşi şi frumoşi, întrucât găsesc suficientă hrană prin gunoaie. Din păcate, însă, s-au sălbăticit şi au devenit teritoriali. Acum nu mai vorbim de câini comunitari, ci de lupi comunitari”, a subliniat Robert Lorentz.

Directorul  face un apel public către toţi bucureşteni să participe la campanie prin informări cu privire la locaţiile unde pot fi găsite femelele nesterilizate. Locul unde vor fi sterilizate este baza Pallady din bulevardul Theodor Pallady, nr. 262, Sector 3.

La 28 februarie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a redus bugetul ASPA cu 15 milioane de lei. Cele patru milioane de lei rămase sunt insuficiente pentru crearea de noi adăposturi sau pentru continuarea programului de sterilizare.

„Aceşti bani nu-mi ajung nici pentru mâncarea câinilor din adăposturi, nu mai vorbesc de sterilizare sau adăposturi”, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.


București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite