Harta prostituţiei, aceeaşi ca în anii 30

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mătăsari, Ştefan Furtună şi Calea Moşilor au rămas cele mai vestite străzi din Capitală, la capitolul „fetiţe”. Studiul elaborat ieri de Şcoala Naţională de Studii Politice indică aceleaşi zone fierbinţi ca şi lucrarea istoricului Adrian Majuru, „Bucureştiul subteran”.

Nicio autoritate publică, responsabilă cu protecţia bucureştenilor, n-a reuşit în 80 de ani să cureţe nucleele prostituţiei din Capitală. Aşa se face că, în 2010, un studiu legat de acest fenomen nu aduce nimic nou faţă de unul realizat în 1930.

Justificarea poliţiei pentru neputinţa de care dau dovadă nu dă speranţe nimănui că situaţia se va schimba. „Poliţia intervine în toate zonele unde se practică prostituţia, dar probarea în astfel de cazuri se face greu. Trebuie dovedit faptul că persoana respectivă îşi câştigă existenţa din prostituţie”, a spus Raluca Seucan, de la Biroul de Presă al Inspectoratului General de Poliţie.

Tradiţie bine menţinută

Conf. univ. dr. Alfred Bulai, coordonatorul „Cartografierea socială a Bucureştiului”, explică, pentru „Adevărul”, de ce prostituţia este unul dintre fenomenele care nu au dispărut din societatea românească. „Tradiţiile se păstrează, mai ales cele infracţionale, iar prostituţia s-a manifestat în Capitală în aceleaşi zone şi datorită regimurilor politice care au tolerat acest fapt”, a spus Bulai, care este şi prodecan la Facultatea de Ştiinţe Politice. El a adăugat că până şi comuniştii aveau un interes pentru ca aceste case de toleranţă să fie menţinute, fie pentru a le folosi pentru a şantaja pe cineva, fie pentru a ademeni cu o fată pe un personaj important.

Faptul că zonele cu „fetiţe” se regăsesc cu preponderenţă în centrul oraşului şi nu la periferie, în cartiere precum Rahova sau ferentari, este justificat de coordonatorul cercetării prin natura clientului. Cu alte cuvinte, clienţii prostituatelor preferă zona zero a Bucureştiului pentru o escapadă.

„Craii Bucureştiului de altădată preferau ca, după o raită prin localurile de pe Calea Victoriei, să se retragă în casele de toleranţă din zona Moşilor, Mătăsari şi Plevnei. Nu existau mijloace de transport prea confortabile, pentru a merge la periferie, aşa că bordelurile au fost înfiinţate în centrul oraşului şi acolo au rămas”, a explicat şi istoricul Adrian Majuru.



„Nu poate fi eradicată!”

Revenind la intenţiile poliţiei de a eradica sau nu acest fenomen infracţional, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, spune clar: „Prostituţia este cea mai veche meserie din lume şi nu poate fi eradicată niciodată!”. El a adăugat că Poliţia Capitalei se focalizează pe aşa-zişii peşti mai mult decât pe prostituate, dar, în cazul ambelor categorii, probarea se face cu dificultate. „Oricât de mulţi <peşti> închidem, apar alţii în loc. Mai mult decât facem acum nu cred că se poate face”, a conchis Ciocan.

Cloaca infractorilor din zona Ştefan Furtună

Locuitorii de pe străzile Ştefan Furtună şi Mircea Vulcănescu sunt obişnuiţi să vadă zilnic parada prostituatelor şi a „peştilor”. La fel şi poliţiştii care mai dau câte o raită pe aceste artere.

image

Cea mai tristă imagine este însă aceea în care minorele „ies la produs” chiar sub fereastra sediului asociaţiei „Salvaţi Copiii”. „Nimeni nu poate face nimic. Cuvântul de ordine este neputinţă. Iar poliţia, ori de câte ori a făcut vreo razie, <peştii> şi fetele ştiau dinainte şi nu mai erau prin zonă”, a spus o proprietară care locuieşte din 1992 pe strada Mircea Vulcănescu. Un alt vecin a explicat că nicio reclamaţie nu are efect şi că, din moment ce lui nu îi face nimeni niciun rău, a ajuns să trăiască în pace cu infractorii gard în gard cu el.

Reprezentanţii „Salvaţi Copiii” digeră şi ei cu greutate peisajul din jurul lor, mai ales că, spun aceştia, copiii prostituatelor cresc în spiritul unei educaţii care le demonstrează că te poţi întreţine din traficul de carne vie. Unul dintre preoţii care slujesc la biserica din apropiere de cuibul infracţional povesteşte că s-a obişnuit să intre în casele prostituatelor ca să le sfinţească de Bobotează. Tot el spune însă că s-a săturat să tot strângă saci de seringi folosite de către acestea pentru a-şi injecta droguri. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite