Guvernul vrea să plătească din bugetul de stat despăgubirile de 188 milioane de lei pe care Metrorex le datorează Astaldi. Finanţele propuseseră un împrumut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Transporturilor a lansat joi în dezbatere publică un proiect care propune ca despăgubirile pe care Metrorex le datorează companiei Astaldi, în valoare de 188 milioane lei, să fie plătite de la bugetul statului. În caz contrar, ar încetini sau chiar stagna lucrările la Magistrala V, spune ministerul. Acest proiect vine după ce Ministrul Finanţelor propusese o variantă prin care să acorde Metrorex un împrumut pentru a face această plată.

 „Având în vedere că la acest moment există hotărâri definitive ale instanţelor judecătoreşti prin care se impun obligaţii de plată în cuantum de 188.354 mii lei în cadrul obiectivului de investiţii Magistrala V de metrou secţiunea Râul Doamnei - Haşdeu (Operă);

Ţinând cont că executarea silită a sumelor datorate conform titlurilor executorii prin înfiinţarea de poprire pe contul de venituri proprii ale societăţii Metrorex poate bloca activitatea acesteia cu consecinţe grave asupra activităţii de transport călători cu metroul (metroul transportă zilnic circa 600.000 călători), dar şi de încetinire şi chiar stagnare a ritmului de realizare a lucrărilor la obiectivele de investiţii ale Metrorex, este necesară reglementarea de urgenţă în vederea  asigurării surselor de finanţare necesare acoperirii acestor obligaţii de plată impuse de instanţele judecătoreşti.

În aceste condiţii, se impune modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 482/1999 privind înfiinţarea Societăţii de Transport cu Metroul Bucureşti ”Metrorex” - S.A., publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 293 din 24 iunie 1999, cu introducerea unor alineate noi la articolul 7 în care să se prevadă destinaţia sumelor primite de Metrorex S.A. de la bugetul de stat”, se arată în proiectul ministerului.

Anterior, Ministerul Finanţelor a lansat un proiect de Ordonanţă prin care acorda Metrorex un împrumut în sumă de 188,353 milioane lei, pe 10 ani, în vederea acoperirii obligaţiilor de plată instituite de instanţele judecătoreşti către Asocierea Astaldi - FCC Construccion, Delta A.C.M. 93 - AB Construct.

Metrorex a fost dat în judecată

În 2014, asocierea a formulat cerere de chemare în judecată împotriva Metrorex S.A., solicitând ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, să se dispună obligarea companiei la stabilirea unei noi scadenţe a obligaţiei de finalizare a lucrărilor aferente Contractului de proiectare şi execuţie, în data de 15 februarie 2016, obligarea la plata sumelor suplimentare şi daunelor interese suportate de Asociere şi generate de întârzierile survenite în executarea Contractului din motive neimputabile Asocierii, respectiv suma de circa 106,081 milioane lei, evaluată până la momentul promovării acţiunii şi suma de 82,259 milioane lei, calculată până la data de 15 februarie 2016 în conformitate cu dispoziţiile contractuale.

Motivele acestei acţiuni sunt efectele intervenirii unor evenimente imprevizibile în derularea contractului, precum obţinerea cu întârziere a acordului de Mediu; operaţiunile de mutare a staţiei de lansare Parc Drumul Taberei la staţia de lansare Academia Militară; modificarea proiectului tehnic; lipsa autorizaţiilor de demolare a unor clădiri aflate pe amplasamentele staţiilor Academia Militară şi Orizont; solicitări suplimentare din partea Autorităţilor Locale pentru devieri trafic; modificarea amplasamentului iniţial al staţiei de lansare Academia Militară; descoperiri arheologice; condiţii climaterice nefavorabile; impedimente privind exproprierile; insuficienţa fondurilor de plată a lucrărilor la începutul anului 2013; impedimente privind alimentarea cu energie electrică a TBM-urilor (utilajele care sapă tunelurile).

Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea în parte şi a obligat Metrorex la stabilirea unei noi scadenţe, respectiv 15 februarie şi la plata sumelor suplimentare şi daunelor interese în cuantum de 106,081 milioane lei, respectiv 82,259 milioane lei, precum şi a sumei de 14.068 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Metrorex S.A. a formulat recurs, însă acesta a fost respins ca nefondat, iar hotărârile instanţei au devenit definitive.

La un pas de executarea silită

În acest context, la finele lunii mai 2018, asocierea a transmis Metrorex notificare cu privire la demararea procedurii de executare silită, ipoteză ce ar fi determinat creşterea sumelor pe care Metrorex urmează să le achite şi alte daune în legătură cu acestea.

 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite