Ghid de transport urban pe telefonul mobil. Staţii, direcţii şi durata traseului le afli cu un click printr-o aplicaţie deşteaptă a unor studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate rutele de autobuze, legăturile şi timpii le poţi afla de pe mobil, prin intermediul unei aplicaţii realizate de nişte studenţi cu simţ practic

Dacă vrei să ajungi de la Casa Poporului până la Parcul Tineretului, faci cam 24 de minute. Traseul tău poate arăta cam aşa: mergi nouă minute până la staţia de metrou Izvor, în staţie aştepţi în jur de două minute, mergi până la Unirii, acolo schimbi magistrala şi apoi mai mergi o staţie.

Orice rută din Bucureşti, cu legăturile între orice mijloc de transport şi ghid pentru porţiunile de mers pe jos le poţi purta pe telefonul tău mobil şi informaţia e mai exactă decât orice poţi afla de pe indicatoarele din staţii sau de la florăreasa de la colţ.

Aplicaţia o poţi descărca gratuit de pe www. transporturban.ro sau o poţi folosi direct de pe calculator şi a fost gândită de o mână de studenţi şi absolvenţi care s-au izbit de rutele de transport în comun atât de alambicate ale Capitalei. Şi turiştii străini pot să-şi descarce progrămelul disponibil şi în limba engleză.

Nevoia te învaţă


„Când am venit în Bucureşti am avut şi eu probleme cu mijloacele de transport şi nu existau deloc materiale informative de pe care să te informezi referitor la rute şi la legăturile dintre ele. Mergeam pe varianta clasică, întrebam oamenii pe stradă, dar de multe ori mi se răspundea «nu sunt din zonă» sau primeam informaţii care nu erau exacte”, povesteşte Emilian Dăncescu, student în anul patru la Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Politehnică şi fondatorul proiectului Transport Urban.
Pentru că vine din Ploieşti, prima dată s-a gândit să rezolve problema asta la el acasă, dar apoi şi-a dat seama că va avea mai mult succes în Capitală. Ce are în plus programul lor lucrat în luni întregi de buchisit străzi, actualizat rute de transport în comun şi făcut estimări a timpului necesar de la o destinaţie la alta faţă de un GPS obişnuit?

„Pe Transport Urban îţi arată exact poziţionarea staţiilor, ţi se indică direcţia. Un GPS obişnuit îţi oferă doar rute pentru transportul cu maşina sau cele mai actuale pentru mers pe jos, niciunul nu-ţi poate indica rutele transportului în comun”, explică Emilian.

De la idee, la afacere

Tudor Iliescu, cel care a realizat traseele şi asigură mentenanţa site-ului, absolvent al Universităţii din Bucureşti, a învăţat pe de rost traseele. L-a ajutat şi faptul că pe timpul studenţiei a schimbat mai multe chirii. Li s-a alăturat în proiect şi Luiza Dăncescu, sora lui Emilian, care se ocupă de partea de marketing şi l-au agăţat şi pe Cristian Băiţă care s-a ocupat de dezvoltarea aplicaţiei pentru sistemul de operare Android de pe telefoanele mobile. Vor să o dezvolte şi pentru Iphone, dar pentru asta au nevoie să mai achiziţioneze nişte echipamente tehnice.

În proiect au băgat în jur de 100 de euro, cam cât i-a costat domeniul pe internet şi hostingul, nopţi nedormite şi mulţi nervi. „Avem planuri mari pentru dezvoltarea aplicaţiei. De exemplu, vrem să integrăm şi puncte de interes, astfel încât în momentul în care ajungi într-un anumit loc, să ştii unde găseşti o farmacie, un spital, o bancă sau chiar un monument istoric”, mai spune studentul. Pentru asta au nevoie însă de o sponsorizare sau un parteneriat cu o firmă care să le pună la dispoziţie măcar partea tehnică pe care să lucreze. Puţină susţinere din partea instituţiilor publice nu le-ar strica, de asemenea.

Pe lângă faptul că vor să încurajeze tot mai mulţi să renunţe la maşini şi să descopere beneficiile transportului în comun, echipa vrea să facă tot mai mulţi bucureşteni să meargă şi pe jos sau cu bicicleta. „Vrem să sensibilizăm lumea referitor la transportul ecologic. Am primit sugestii pentru a introduce şi pistele de biciclete pe hartă. Oricum, feed-back-ul pe care îl primim este  pozitiv”, mai spune Emilian.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite