Gheorghe Ialomiţianu: „ministrul–trei case” şi colecţionar de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ialomiţianu, ministrul Finanţelor, este unul din cei mai bogaţi politicieni din guvernul Boc. Potrivit declaraţiei de avere, are şase terenuri intravilane, un apartament şi două case, în oraşul Braşov şi judeţul Braşov. Bunurile imobiliare enumerate au fost moştenite de soţia acestuia, au fost câştigate în instanţă sau au fost cumpărate.

Două dintre locuinţe, un apartament din Braşov şi casa de la Bran, sunt în proprietatea lui ministrului, iar casa din Braşov este pe numele soţiei sale. Nici la capitolul terenuri, ministrul nu stă prost. Împreună cu soţia sa, este proprietarul a şase terenuri în judeţul Braşov:  în comuna Baciu, comuna Sâmbăta de Jos, comuna Prejmer, comuna Bran şi în municipiul Braşov. Valoarea de impozitare a  acestora depăşeşte 100.000 de euro.
De asemenea, ministrul finanţelor are o tablouri în valoare de 37.900 de lei. În colecţia de artă sa se gasesc tablouri de Ilie Boca, în valoare de 31.699 de lei, şi de  Crăiţă Mîndra, în valoare de 6.300 de lei.

Nevasta câstigă mai bine

Potrivit declaraţiei de avere postată în iulie pe site-ul Camerei Deputaţilor, în 2009 a încasat 90.091 lei, din două locuri: de la Camera Deputaţilor – 58.473 lei – şi de la Universitatea Transilvania – 31.618 lei.

Veniturile familiei Ialomiţianu sunt consistent mărite de către Liliana Ialomiţeanu, care încasează venituri anuale în valoare de 90.254 de lei. Liliana Ialomiţianu este salariat al firmei SC. Ex-Cont Consulting SRL (salariu anual – 12.180 de lei), auditor financiar la SC. Proiect Braşov SRL (salariu anual – 13.332 de lei), cenzor la SC. Energo SA (11.939 de lei), auditor intern la SC. Comenergo SA (6.011 de lei), cenzor la SC. Brasiv SRL (6.096 de lei) şi membru în Consiliile Administrative ale SC. Remat SA Braşov, SC. Remat SA Bacău, SC. Remat SA Mureş şi SC. 3R SA Craiova, de unde încasează o remuneraţie anuală de 40.696 de lei. Astfel, veniturile anuale ale familiei Ialomiţeanu ating 180.345 de lei.

De la Direcţia de Finanţe, la Uzinele Tractorul, Rulmentul şi Roman

Gheorghe Ialomiţianu este primul braşovean după 1989 care ocupă cel mai înalt portofoliu guvernamental. Cariera lui ca finanţist a început în vremea guvernării Conveţiei Democrate, când a preluat şefia Fiananţelor Publice braşovene de la Alin Grigorescu (PDSR). La acea vreme, Ialomiţianu  era membru PNŢCD.



În perioada 1997-2000, el a fost reprezentantul statului în consiliile de adminstraţie de la Uzinele Tractorul, Rulmentul şi Roman, calitate în care nu a făcut nimic notabil pentru revitalizarea acelor uzine.

Revenirea PDSR la putere nu i-a creat probleme lui Ialomiţianu, care s-a pliat rapid pe placul noii puteri politice. „Capul plecat sabia nu-l taie“, deci, nici al lui Ialomiţianu, care şi-a negociat postul cu şeful filialei PDSR, fostul ministru al IMM-urilor, Constantin Niţă. Astăzi, Niţă cere demisia lui Ialomiţianu.

Gheorghe Ialomiţeanu


„Foarte orientat” politic

A venit o nouă Guvernare – PD – PNL. De această dată, scaunul lui Ialomiţianu s-a clătinat serios şi a fost instalat în locul lui Lucian Voinescu, specialist cu veleităţi PSD, dar cu puternica susţinere a deputatului PD de atunci, cumnatul Dumitru Ioan Puchianu.

Dar, după ce l-a curtat serios pe şeful liberalilor braşoveni, Ialomiţianu şi-a menţinut poziţia de director adjunct la Finanţele din Braşov. După ce barca PD – PNL s-a rupt, încet-încet, Ialomiţianu s-a reorientat politic. Iar cel mai apetisant a devenit PD-L, cu atât mai mult cu cât era coleg la Universitatea „Transilvania“  din Braşov cu Theodor Stolojan. Atât de apropiat, încât a fost susţinut de aripa lui Stolojan, al megocieri, pentru a candida la postul de deputat într-unul dintre colegiile din municipiul Braşov. Mai mult, la formarea primului Guvern Boc, a fost unul dintre cei nominalizaţi la un post de secretar de stat la Ministerul Finanţelor. Negocierile cu PDL - PSD nu i-au oferit aceată şansă.

După demiterea lui Sebastian Vlădescu din fruntea Ministerului Finanţelor,  gruparea Elena Udrea,   George Scripcaru (primar PDL, Braşov) – Gheorghe Falcă (primar PDL, Arad) l-a impus la portofoliul Finanţelor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite