„Gaura din ozon“ nu ne afectează!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gaura din stratul de ozon, care s-a format la Polul Nord şi s-a extins deasupra Europei de Nord, nu afectează şi România. Zilele trecute au apărut tot felul de avertismente prin care eram anunţaţi că „gaura ajunge şi la noi“.

AVERTIZARE Bucureşteni, staţi în case mâine!

Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au anunţat, astăzi, că valorile înregistrate de spectrofotometrul Dobson, aparatul care măsoară stratul de ozon, se încadrează între valorile normale şi nu există motive de panică.

Mai citiţi:

Hainele lungi şi pălăriile, măsură de prevenire în faţa găurii din stratul de ozon de deasupra României

„În această perioadă numărul de unităţi Dobson variază între 300 şi 350 pe teritoriul ţării noastre, ceea ce înseamnă că nu există mai multe riscuri decât de obicei”, a spus unul dintre specialiştii de la ANM, Costel Rada.

El a mai spus că se poate vorbi de subţierea stratului de ozon, atunci când se înregistrează sub 120-130 de unităţi Dobson.

„Aceste valori variază de la lună la lună. Nu este un nivel standard pentru fiecare zonă, dar putem da asigurări că nu există mai multe riscuri decâ de oicei. Noi, oricum, avem obligaţia de a anunţa autorităţile în situaţii de urgeţă, dar acum nu este cazul“, a mai spus specialistul.

Medicul Constantin Marica, de la Institutul de Pneumologie, spune că datorită norilor care acoperă cerul în aceste zile, riscurile ar fi, oricum, mai mici.

„Atunci când e senin riscul este mult mai mare, dar având î vedere vremea din Capitală din aceste zile, oamenii nu au de ce să se teamă. Pentru orice eventualitate, o pereche de ochelari de soare cu un grad bun de protecţie şi o pălărie nu strică“, a spus medicul.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite