Garda de Mediu a identificat sursa poluării extreme a aerului din Capitală, din noaptea de sâmbătă spre duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capitala a trecut prin mai multe episoade de poluare Inquam Photos / Octav Ganea
Capitala a trecut prin mai multe episoade de poluare Inquam Photos / Octav Ganea

Garda Naţională de Mediu (GNM) a identificat posibila sursă de poluare a aerului care a făcut să fie înregistrate valori peste medie ale poluanţilor în noaptea de sâmbătă spre duminică. Este vorba despre o topitorie care la momentul controlului nu funcţiona, însă primise în trecut o amendă. În acest caz a fost deschis un dosar penal.

„În urma informaţiilor apărute în mediul online referitoare la depăşiri ale principalilor parametri de calitate ale aerului înregistrate de reţelele alternative de senzori, echipele de permanentă ale Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul comisariatelor Ilfov şi Bucureşti au controlat în cursul nopţilor de 23 spre 24 şi 24 spre 25 octombrie, zonele unde senzorii de măsurare a calităţii aerului arătau depăşiri foarte mari, Militari, Bragadiru, Rahova şi Colentina. În urma verificărilor, echipa de permanentă a comisariatului judeţean Ilfov a identificat o posibilă sursă de poluare, o topitorie care însă nu funcţiona în perioada controlului, aceasta fiind sancţionată anterior de către reprezentaţii GNM- CJ Ilfov. In acest caz a fost propusă şi întocmirea unui de dosar penal”, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

Comisarii Gărzii au mers în zona Sinteşti-Ilfov unde era nu miros foarte puternic, însă nu a putut fi identificată sursa poluării, adaugă sursa citată.

„Ulterior comisarii GNM s-au deplasat în zona Sinteşti-Ilfov, în apropiere de Str. Zlătari, unde s-a constatat un miros foarte puternic. Nu s-a putut identifica în perioada controlului sursa exactă de poluare. În urma informaţiilor primite de la staţiile oficiale de monitorizare a aerului reiese că, în cursul nopţii de 24/25 octombrie (aproximativ între orele 20-24) concentraţiile poluanţilor monitorizaţi în cadrul RNMCA au înregistrat creşteri la aproape toate staţiile de monitorizare. Valoarea concentraţiilor de PM 2,5 raportată la cea a PM 10 (aprox 80%) indică existenţa unor procese de ardere desfăşurate la începutul serii, creşterea concentraţiilor fiind favorizată de dispersia deficitară a poluanţilor (calm atmosferic aproape total instaurat de la ora 18.00). Nu au fost depăşite valorile limita, cu excepţia PM 10 unde concentraţia medie zilnică a depăşit valorile limita la staţiile B6 (60 micrograme/mc) şi B1 (55 micrograme/mc). Aceste valori vor fi validate ulterior de măsurătorile realizate gravimetric, prin metoda de referinţă. Evoluţia concentraţiilor (PM10, PM 2,5 NO2, CO, benzen) şi a indicatorilor meteo indica posibile cauze traficul rutier şi încălzirea rezidenţială cu lemne din zonele periferice Bucureştiului”, mai transmit reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu în documentul de presă.

Sursa amintită mai prezicează că „deşi emisiile de poluanţi nu au fost semnificative, factorii meteo au influenţat dispersia poluanţilor şi au condus la aceste creşteri faţă de zilele precedente”.

Echipele de permanentă ale Gărzii Naţionale de Mediu sunt pregătite să facă verificări şi duminică noapte pentru a vedea dacă senzorii vor indica din noi depăşiri ai parametrilor calităţii aerului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite