GALERIE FOTO Singurul „artist criminalist“ din România „reîncarnează“ chipurile morţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul specialist român în reconstrucţie facială a refăcut, din 2008 până în prezent, patru chipuri. Din păcate, niciunul dintre cazurile care au trecut prin mâna sa nu au fost rezolvate ulterior de poliţişti, din cauza metodologiei învechite aplicată în România.

Antropologii experimentaţi pot „sculpta“ faţa unei persoane pornind doar de la craniu. La noi în ţară există un singur „artist“ de acest fel care lucrează pentru Institutul de Criminalistică.

Comisarul-şef Horaţiu Dinu Drăgănescu este medic legist la bază dar, în urma pregătirii pe care a urmat-o în străinătate, a devenit singurul expert în reconstituire facială din România.

Lucrează în laboratorul de genetică din cadrul Institutului de Criminalistică din 2002, iar din 2008, de când s-a înfiinţat laboratorul de antropologie judiciară, a devenit coordonatorul acestuia.

Artă criminalistică pe cranii

„Reconstrucţia facială este cunoscută drept «artă criminalistică» şi e folosită în domeniu din anii ‘80. Un artist plastic englez, Richard Neave (foto) a fost iniţiatorul reconstrucţiei tridimensionale, numită şi metoda Manchester. În prezent, sunt puţine ţări în Europa care folosesc această tehnică“, explică comisarul şef Drăgănescu.

„Reîncarnează” chipurile morţilor

Reconstrucţia facială se aplică doar pentru identificarea cadavrelor cu identitate necunoscută în cazul în care nu există alte probe, adică atunci când nu i se pot lua amprente şi nici nu i se poate compara ADN-ul cu al altei persoane. Este un proces prin care chipul victimei este refăcut remodelându-i, cu ajutorul argilei, trăsăturile pe craniul scheletizat.

Implicarea presei, cheia succesului 

Pentru a identifica victima al cărei chip este refăcut, poliţiştii din Occident apelează la mass-media pentru a publica faţa reconstruită. Astfel, milioane de oameni văd imaginile, iar şansele ca cineva să recunoască persoana respectivă şi ca reconstrucţia să fie încununată cu succes sunt foarte de mari.  Nu acelaşi lucru se întâmplă şi la noi.

Din 2008 şi până în prezent, Drăgănescu a reconstruit feţele a patru cadavre necunoscute.

„O reconstrucţie facială completă durează circa două luni. Se lucrează pe craniul original sau pe un duplicat. Folosim 34 de puncte antropometrice şi statistici pentru determinarea grosimi ţesutului adipos muscular. Până acum, am finalizat patru cazuri“, spune expertul.

Reconstituirea se face pe baza celor 34 de puncte antropologice (foto)

„Reîncarnează” chipurile morţilor

Deocamdată, poliţiştii nu au reuşit să identifice nicio victimă pe baza acestor reconstrucţii. Unul dintre motivele acestui eşec este metoda prin care anchetatorii au încercat să facă identificarea, fără ajutorul presei, arătând pozele doar locuitorilor zonei în care s-au descoperit cadavrele.    



A învăţat secretele meseriei în Spania şi Scoţia

Horaţiu Dinu Drăgănescu a urmat cursuri de specializare în antropologie în Spania, ţară în care se pune foarte mult accent pe această activitate, iar primii paşi în domeniul reconstrucţiei faciale i-a făcut în Scoţia, la Universitatea din Dundee, sub îndrumarea profesoarei Caroline Wilkinson (foto), considerată în prezent drept cea mai bună din lume în acest domeniu.

„Reîncarnează” chipurile morţilor

„Caroline a lucrat direct cu Richard Neave, omul care a iniţiat această tehnică în anii ’80. Acum lucrează pentru instituţiile din Marea Britanie, dar primeşte comenzi şi din alte ţări care nu dispun de astfel de specialişti. Un exemplu ar fi Olanda“, spune expertul român.  

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite