GALERIE FOTO Robotul de 1.000 de dolari care face gimnastică se luptă cu roboţii “mini-sumo” la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roboţi umanoizi, roboţei de luptă, softuri inteligente şi programe cu utilitate practică construite şi gândite în întregime de elevi de liceu sau studenţi din toate colţurile lumii au fost prezentate astăzi la deschiderea etapei finale din Concursul Internaţional "Infomatrix". Competiţia de proiecte informatice are loc în acest weekend la International School of Bucharest.

Aproape 40 de echipe de tineri inventivi din întreaga lume şi-au prezentat astăzi proiectele inovative din domeniul informaticii în etapa finală a "Infomatrix".  Câţiva roboţei programaţi să se lupte cu alte maşinării în ringul pentru "mini-sumo" au atras atenţia tuturor în cadrul unei demonstraţii. Campionul luptelor demonstrative de "mini-sumo" care au avut loc astăzi a fost Brutus Junior, invenţia unui elev bucureştean. "Are senzori optici, şase motoare şi roţi foarte puternice. E foarte rapid şi foarte agil. Scopul lui este să distrugă orice vede", a spus Cornel Amariei, de 17 ani despre roboţelul la care a lucrat trei săptămâni. Tânărul este pasionat de roboţi de trei ani. De-a lungul timpului a reuşit să câştige medalii de bronz şi aur în cadrul concursurilor internaţionale.

Bucureşti: Cornel Amariei construieşte roboţi-spion

Geniul de 16 ani vrea să construiască un robot care să-i ajute părinţii bolnavi

La fel ca el, alţi tineri din Mexic sau Ucraina şi-au adus roboţeii de luptă la Bucureşti. Roman Dunets din Ucraina are 15 ani şi a mai participat şi la alte competiţii de acest gen, aşa că luptătorul construit de el pentru concursul de la Bucureşti nu a fost prima construcţie. "Este un robot care face loc în spaţiul unde e plasat, impinge lucruri. Are senzori care îl ajută să identifice la ce distanţă este un obiect", a explicat tânărul. 

image

Roboţelul Bumblebee i-a lăsat pe toţi cu gura căscată când a început să execute câteva mişcări de gimnastică. Creatorul său, Dan Lică, are 21 de ani şi este student la Universitatea Lumina, instituţia care a organizat concursul împreună cu Ministerul Educaţiei.  Bumblebee este un robot umanoid care a fost construit în aproape două săptămâni.

image

Ghidat de o telecomandă, face flotări, fandări şi stă în cap. Mai mult, Bumblebee are şi o personalitate puternică. După ce şi-a încheiat seria de exerciţii fizice, roboţelul s-a bătut cu pumnii în piept şi apoi a cerut aplauzele publicului, ca o adevărată vedetă.  "Piesele lui au costat aproape 1.000 de euro, fără soft. Softul m-a costat aproape 60 de ore din viaţă", a explicat Dan Lică. 

image

Apisut Imsamer de 18 ani a venit tocmai din Tailanda pentru a dovedi că softul inventat de el poate să ţină pe linie dreaptă un elicopter. „Este un sistem de stabilizare a elicopterelor ce ar putea fi folosit, cu anumite îmbunătăţiri, şi în cazuri reale", a spus tânărul. AhmirAjovic şi Ammar Talic, de 17 ani, au venit din Bosnia unde au construit împreună un sistem video care permite recunoaşterea numerelor de maşină şi accesul acestora într-o parcare, fără a mai fi nevoie de suport uman.  „Este un fel de sistem de securitate pentru parcări. Am întâmpinat multe greutăţi pe parcurs, dar le-am rezolvat în timp", a spus Ammar Talic.

image
București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite