Gâlceava primarilor cu lumea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există o diferenţă între ”marile realizări” ale primarilor faţă de realităţile din zonele lor de activitate. Există şi opinii extrem de diferite între ce declară edilii şi părerile cetăţenilor, care de cele mai multe ori, cu unele excepţii în care unii primari au reuşit să-şi fabrice o imagine pozitivă, dar falsă, îi acuză pe aleşii administraţiilor locale că nu fac nimic pentru comunitate, că fac afaceri necurate şi că fură!

În general, primarilor din România le place să se laude cât de mult pot, cu ce au făcut ei pentru localităţile sau pentru sectoarele, cazul Bucureştiului, şi pentru oamenii care i-au ales sau nu i-au ales, dar reprezintă comunitatea. Edilii noştri cu gura mai mare decât munca pe care ar trebui să o presteze exclusiv în folosul comunităţii, se dau mari în special cu lucrurile pe care nu le-au făcut, dar au de gând să le facă ori li se pare că le-au realizat!

În realitate, există o mare diferenţă între ”marile realizări” ale primarilor faţă de realităţile din zonele lor de activitate. La fel, există opinii extrem de diferite între ce declară edilii şi părerile cetăţenilor, care de cele mai multe ori, cu unele excepţii în care câte unii primari au reuşit să-şi fabrice o imagine pozitivă, dar falsă, îi acuză pe aleşii administraţiilor locale că nu fac nimic pentru comunitate, că fac afaceri necurate şi că fură!

Gâlceava primarilor cu cetăţenii pare a fi una de tradiţie în administraţia locală din România şi este firesc ca cetăţenii să fie observatori atenţi şi critici la adresa aleşilor şi să-i responsabilizeze pe aceştia prin orice mijloace legale. Evident, şi să-i sancţioneze la vot atunci când este nevoie. Este nefiresc ca unii cetăţeni să devină slugarnici faţă de edili, din diverse motive şi interese sau din prostie şi, în plus, să-i voteze din nou la alegeri pe acei candidaţi care nu au dovedit că merită încrederea comunităţii!

În prezent, observăm că primarii marilor oraşe din România sunt şi cei mai criticaţi, nu doar de cetăţeni dar şi de către adversarii politici, din diverse motive, fiind acuzaţi că nu se implică suficient pentru rezolvare problemelor, că nu fac ceea ce au promis sau că sunt preocupaţi de alte interese extracomunitare.

Dacă s-ar face un top neoficial al celor mai criticaţi edili, s-ar putea ca primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, să fie primul în clasament. Şi problemele celui mai mare oraş din România sunt mai multe şi complexe faţă de alte oraşe şi localităţi. Pe lângă marile probleme, nemuritoare, termoficarea şi traficul, actualul edil a reuşit să intre în conflict cu lumea şi pentru un lucru pe care acesta îl consideră ”minor”-gestionarea Parcului Natural Văcăreşti, unde administraţia parcului, subordonată Primăriei Generale, a intrat în conflict deschis cu Asociaţia!

Şi unul dintre primarii de sector cu o imagine oarecum pozitivă comparativ cu a altor edili, Ciprian Ciucu, de la Primăria Sectorului 6, care dădea impresia că are o comunicare eficientă cu cetăţenii, a reuşit să intre într-un conflict privind parcarea maşinilor, cu unii dintre aceştia, nemulţumiţi că nu au unde să-şi parcheze autoturismele! ”Rezolvarea” problemei oamenilor şi răspunsul şefului de sector, Ciprian Ciucu, au fost postate public pe reţeaua de socializare şi au stârnit indignarea şi furia mai multor cetăţeni, inclusiv din alte sectoare: ” ordinea logica este ca inainte de a vă lua masina sa va asigurati ca aveţi unde o parca nu a o lăsa la întâmplare pe spaţiul public. Nu ne mai facem bine cu astfel de mentalităţi.”

Aceasta a fost atitudine şi abordarea primarului în faţa rezolvării nevoilor şi problemelor ridicate de oamenii din sector!

Nici în sectorul 4 declarat ”model” de actualul edil, Daniel Băluţă, primăria cu minunata siglă ”doi cârnaţi”, lucrurile nu stau chiar aşa de roz cum sunt prezentate de conducerea locală. Cine ia zilnic la pas sectorul, mulţi cetăţeni sau trecători prin acesta, observă nemulţumiţi că ”modelul” nu este nici pe departe aşa de bun şi frumos pe cât se pretinde!

De exemplu, în acest sector în care nu mai există nicio piaţă volantă pentru ţărani, dar în care edilul se laudă cu construirea unor pieţe moderne, în Piaţa Sudului nu doar că bate vântul a pustiu în hala destinată comercializării produselor proaspete agro-alimentare! Dar există şi alte hale moderne, clădiri construite de la zero, pe bani mulţi, cum ar fi hala de peşte şi cea de pâine, care n-au fost folosite niciodată conform destinaţiei lor şi pot fi admirate în toată splendoarea lor de consumatorii, de cetăţenii care sunt nevoiţi să-şi caute alte locuri pentru aprovizionarea cu alimente!

Pe de altă parte, sunt cunoscute procesele intentate de edilul Daniel Băluţă, unor instituţii de presă şi jurnalişti, care au scris critic despre activitatea administraţiei locale! În Raportul Departamentului de Stat al SUA, pentru anul 2021, privind drepturile omului în  România, pe lângă corupţia generalizată este amintită şi libertatea de exprimare a presei libere şi independente, fiind menţionate şi procesele deschise de primarul Băluţă ziarului şi jurnaliştilor de la Libertatea.

Un alt primar aspru criticat de cetăţeni şi mai ales de adversarii politici ori de diverse alte persoane este Clotilde Armand, de la Sectorul 1! Este adevărat că atunci când a venit la primărie aceasta a călcat pe multe muşuroaie de termite din fosta administraţie dinaintea ei, unii foşti aleşi riscând să ajungă după gratii ca urmare a faptelor lor. Tot atât de adevărat este că Sectorul 1, în special zona centrală a oraşului, este poate cea mai mizerabilă dintre toate sectoarele Capitalei, cu gunoaiele şi zoaiele cotidiene la vedere.

Dovezi că există destui primari care încalcă legile avem din belşug şi este suficient să observăm câţi au ajuns după gratii, condamnaţi penali, ultimii dintre aceştia, arestaţi recent, fiind şi cei mai notorii: Cristian Popescu Piedone şi Sorin Oprescu! Ştiţi câţi primari sunt cercetaţi sau condamnaţi pentru fraude cu fonduri europene, pe lângă alte infracţiuni comise diferit de acestea? Mulţi! Este de ajuns să ne uităm pe comunicatele DNA şi să vedem că, de-a lungul anilor, mulţi aleşi locali au schimbat birourile primăriei cu celulele închisorilor.

Recent s-a confirmat că şi primarul de la Sectorul 3 Bucureşti, Robert Negoiţă este urmărit penal de DNA, încă din 9 septembrie 2021, într-un dosar de abuz în serviciu, dar are şi o plângere făcută anterior şi la Judecătoria Sectorului 3.

Plângerea mai multor consilieri şi a europarlamentarului USR, Vlad Gheorghe, se referă ”la modul în care primarul Negoiţă şi o serie de unităţi din subordinea primăriei au desfăşurat în 2021 lucrările pe şantierul de lângă Ministerul Culturii, unde în urma prăbuşirii unui mal de pământ, 6 muncitori au fost răniţi, iar dintre aceştia 2 şi-au pierdut viaţa.

Lucrările de pe şantier au fost efectuate fără autorizaţie, fără ca primarul Negoiţă şi subordonaţii săi să respecte legislaţia în vigoare şi fără să fie luate măsurile de siguranţă necesare pentru evitarea accidentelor, se arată în cuprinsul plângerii penale. Procurorii anticorupţie au primit inclusiv probe foto-video cu răspunsurile lui Robert Negoiţă la întrebările formulate chiar pe şantier, precum şi solicitările repetate către Primăria Sectorului 3 şi răspunsul primit.” 

 După cum putem vedea şi observa, în România nu este deloc uşor să fii un primar bun, onest, integru, un bun gospodar şi administrator local, pus doar în slujba cetăţenilor şi a comunităţii. Puţini edili şi echipele lor se pot lăuda cu lucrurile reale, bune, pe care le-au realizat în timpul mandatelor lor.

Sunt mult mai mulţi însă aleşii locali care se laudă singuri cu ceea ce n-au realizat, se autoglorifică mincinos, fac lurcuri ilegale şi imorale, riscând condamnări penale şi intră mereu în conflict cu cetăţenii pe care ar trebui să-i slujească cu responsabilitate!

Poate ar fi bine ca în fiecare primărie din România, la panoplia cu aleşii locali de-a lungul anilor, să fie menţionaţi cei care au suferit condamnări din cauza încălcării legilor, în timpul mandatelor lor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite