Gabriela Firea anunţă că elevii şi profesorii din Capitală vor fi testaţi gratuit. Cât alocă Primăria pentru testele Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei. Imagine: Inquam Photos
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei. Imagine: Inquam Photos

Edilul general Gabriela Firea anunţă că Primăria susţine un amplu program prin care toate cadrele didactice şi nedidactice din unităţile de învăţământ din Bucureşti, dar şi elevii pot fi testaţi gratuit, la cerere, prin Administraţia Spitalelor din cadrul Primăriei.

Sumele alocate de Primăria Capitalei pentru testările privind COVID-19 sunt de aproximativ 15 milioane de euro, la care se adaugă peste un milion de euro pentru asigurarea de materiale sanitare şi de protecţie în şcoli.

„În primul rând vreau să vă anunţ că Primăria Capitalei, prin ASSMB, demarează cel mai amplu program de testare în mediul şcolar, unic, până acum, în ţară, şi care corespunde practic programelor similare din întreaga Europă care au avut un succes foarte mare, programe care acolo au fost susţinute de către factori guvernamentali. Aici, nepregătindu-se nimiCc din partea Executivului, venim noi cu această propunere concretă, care sunt convinsă că va evita contaminarea, va evita îmbolnăvirea atât a copiilor, cât şi a profesorilor şi învăţătorilor. Concret, toate cadrele didactice din Bucureşti - bineînţeles dacă doresc, nimeni nu este obligat, fiind o problemă de sănătate - se pot testa gratuit prin grija Primăriei Capitalei, prin ASSMB”, a declarat Gabriela Firea, luni, în cadrul Comandamentului pentru redeschiderea şcolilor.

Vor fi testaţi şi profesorii, precum şi personalul auxiliar

Primarul general a adăugat că autoritatea locală a Capitalei a crescut în ultimele luni capacitatea de testare şi a pregătit teste pentru 17.000 de persoane, reprezentând personalul din învăţământ, inclusiv personalul auxiliar din şcoli.

„Pentru a fi valabil testul acesta practic trebuie făcut în ultima săptămână de vacanţă, avem capacitatea de testare de cinci mii de teste pe zi”, a precizat Firea.

Ea a spus că Primăria a pregătit de asemenea "o capacitate extinsă de testare pentru 250.000 de elevi din Bucureşti, la cerere, bineînţeles”.

„Nimeni nu este forţat, nimeni nu este obligat, repet, fiind o problemă personală, fiind o problemă de sănătate”, a adăugat primarul general al Capitalei. 

Cum se va desfăşura triajul epidemiologic în şcolile din Bucureşti

Gabriela Firea a menţionat că nu este necesar ca înainte de deschiderea şcolii să fie testaţi toţi cei 250.000 de elevi, dar că, în fiecare dimineaţă, la triajul epidemiologic de la intrarea în unităţile de învăţământ, dacă sunt observate „mici semne de infecţie respiratorie”, febră, stare fizică alterată, tuse, reprezentantul ASSMB va colabora cu cei de la cabinetul de medicină şcolară, iar elevii în această situaţie vor fi trimişi la testare, care a fi realizată în regim de urgenţă.

Firea a precizat că nu este de acord cu varianta propusă de Direcţia de Sănătate Publică, instituţie care susţine ca, în situaţia în care un elev prezintă simptome specifice unei infecţii respiratorii, el să fie izolat, dus la spital, apoi testat. 

„Practic, acel copil va putea fi internat două, trei zile fără să se confirme COVID-19 şi să fie traumatizat, să fi stat în spital două, trei zile pentru o răceală banală. Noi nu putem fi de acord cu aşa ceva, de aceea am venit cu această variantă propusă de Primăria Capitalei prin ASSMB şi anume la cel mai mic simptom de răceală pentru a afla cât mai rapid, în aceeaşi zi, până seara, să aflăm dacă este vorba despre gripă sezonieră, o răceală banală sau SARS-CoV-2”, a afirmat Gabriela Firea. 

Primarul general a spus că pentru aceste testări "absolut totul este pregătit, la cel mai mic detaliu”, atât pentru testarea cadrelor didactice, cât şi pentru testarea elevilor. Sumele alocate pentru teste ajung la 15 milioane de euro, a precizat Firea. Acestei sume se adaugă peste un milion de euro pentru asigurarea materialelor sanitare în unităţile de învăţământ.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite