Fructele şi legumele se cultivă pe acoperiş. Astăzi a fost ziua cartofului în grădina amenajată pe terasa unei clădiri din Bucureşti

Fructele şi legumele se cultivă pe acoperiş. Astăzi a fost ziua cartofului în grădina amenajată pe terasa unei clădiri din Bucureşti

Grădinile urbane sunt un poiect al Asociaţiei România în Tranziţie FOTO Grădini Urbane Comunitare

Câţiva voluntari din Capitală au amenajat pe terasa unui clădiri o grădină urbană în care au semănat o sumedenie de fructe şi legume. Din luna februarie a acestui an, atunci când a început proiectul, volunatarii şi-au adunat recolta de mai multe ori, însă astăzi a fost o zi dedicată cartofului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reprezentanţii Asociaţiei România în Tranziţie au dezvoltat în luna februarie a acestui an proiectul pilot „Grădini Urbane Comunitare“, după ce s-au tot gândit cum să amenjeze şi în Bucureşti grădini exact ca cele de la ţară. Aşa le-a venit ideea să cultive pe terasa unei clădiri o mulţime de fructe şi legume.

Laurenţiu Cernat, coordonatorul de proiect, a povestit, pentru Adevărul, că i-a venit ideea să realizeze o astfel de grădină imediat după ce a citit o carte despre cum se grădinăreşte eficient. „Eu sunt din Brăila şi acolo aveam în faţa blocului o grădină în adevăratul sens al cuvântului. Cultivam castraveţi, roşii, căpşune. Şi atunci mi-am dat seama că se poate aplica şi în Bucureşti“, a declarat Cernat.
 
O parte din recolta grădinii FOTO Grădini Urbane Comunitare 
 
Voluntarii povestesc că au încercat să amenajeze grădina pe terasa unui bloc oarecare, dar a fost mai complicat să obţină o aprobare în acest sens, îndreptându-se apoi către sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB). După ce şi-au prezentat proiectul în faţa conducerii instituţiei, voluntarii au primit imediat permisiunea să amenajeze inedita grădină. 
 
 
Grădina este amenajată pe terasa unei clădiri din Bucureşti FOTO Grădini Urbane Comunitare
 
Ziua cartofului
 
Astăzi, după luni bune de când a fost sădită prima sămânţă, voluntarii au ieşit la cules recolta. Astfel, astăzi, de la ora 14.00, a început culesul cartofilor şi pregătirile pentru a-i transforma în gustări delicioase. În ceea ce priveşte amenajarea unei grădini pe terasa unui bloc, lucrurile sunt mai complicate. 
 
 
Astăzi a fost ziua cartofului FOTO Grădini Urbane Comunitare
 
„În primul rând, ca să nu moară recolta trebuie ca terasa să aibă hidroizolaţie, ceea ce este destul de scump de făcut. Apoi, pământul este o altă componentă importantă de care trebuie să se ţină seamă. Este destul de costisitor şi ca să nu ai probleme acesta trebuie să fie de calitate“, explică Cernat, precizând că seminţele sunt destul de ieftine, fiind accesibile tuturor.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările