FOTO/VIDEO Românii despre Catedrala Neamului: „E hoție pe față. Să vândă bilete la intrare, să vedem câți credincioși mai rămân‟

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catedrala Mântuirii Neamului a stârnit o adevărată revoltă în rândul contribuabililor români, care sunt de părere că „mall-ul bisericesc‟ nu ar trebui să fie finanțat din banii statului, ci din fondurile proprii ale Bisericii Ortodoxe Române.

Banii pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, între 400 și 600 de milioane de euro, sunt strânși de Patriarhia Română din toate colțurile țării. Locuitorii Capitalei plătesc cel mai mult pentru ridicarea monumentului religios. Numai primăriile de sector au contribuit cu 25 de milioane de lei la ridicarea monumentalului lăcaș de cult.

Macheta Catedralei Neamului
image
Macheta Catedralei Neamului

Click pe fotogalerie pentru a vedea cum va arăta monumentala construcție!

Nici edilul general Sorin Oprescu nu s-a lăsat mai prejos și a donat 10 milioane de lei din bugetul Primăriei Generale, aceeași sumă pe care a dat-o și Guvernul României pentru proiectul megaloman.

Cititorii adevarul.ro au postat sute de comentarii cu privire la donațiile făcute din banii contribuabililor români. „Păi la așa o populație care se închină și în secolul 21 la moaște, la cadavre de «sfinți» și la icoane făcătoare de minuni și se calcă în picioare pentru apă «sfințită»... trebuia să se facă și un monument grandios al prostiei‟, afirmă ironic un cititor.

image
image
image

Click pe fotogalerie pentru a vedea machete cu Catedrala Mântuirii Neamului!

Un alt cetățean este de părere că această construcție reprezintă o hoție. „Statele moderne sunt laice. Statele medieval, nu. E hoție pe față. Nici salariile acestor impostori n-ar trebui să fie plătite din banii contribuabililor. N-au decât să-și construiască biserica din banii proprii. Să vândă bilete la intrare, să vedem câți «credincioși» mai rămân‟ a adăugat un alt cititor. Alți români au spus, plini de sarcasm, că trebuie „să aibă și popimea mall-ul ei‟

image
image
image

Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini cu șantierul Catedralei Neamului!

Oamenii consideră că toate aceste sume ar fi trebuit să fie investite în ajutorarea celor mai defavorizați. „Banii ăștia trebuiau folosiți în a ajuta bătrânii, săracii, copii orfani, bolnavii. Cine vrea să se roage, se poate ruga și într-o biserică, se poate ruga acasă, se poate ruga pe câmp, rugăciunea, dacă este sinceră, este primită de Dumnezeu indiferent de locul unde ne aflăm. Sunt atația bani investiți, românii nu au serviciu, sunt șomeri, nu au medicamente, copiii nu merg la școala din cauza sărăciei...judecați și voi‟, este opinia Anei, care a postat pe adevarul.ro

Amplasamentul Catedralei Amplasamentul Catedralei Amplasamentul Catedralei

Click pe fotogalerie pentru a vedea unde va fi amplasat giganticul lăcaș de cult!

Dintre sutele de comentarii, numai câteva au fost pro construirea Catedralei Neamului, spunând că enoriașii doresc acest monumental lăcaș de cult.

„M-am săturat de articolele apărute privind această construcție. Toate marile capitale europene au catedrale monumente arhitectonice. La noi toată lumea este împotrivă la orice se întâmplă. Statul are bani și pentru spitale și pentru teatre și pentru școli. Banii pentru această construcție sunt peste 50 % din donații. Bănuiesc că cei care comenteaza pe aici au vizitat marile catedrale din vest și au fost încântați de ele. La noi nu este posibil să avem așa ceva. Mai mult, o mare parte din credincioși doresc așa ceva. Așa cum unii merg la teatru și se simt bine, alții, mulți dealtfel, merg la biserică și sunt mult mai mulți decât ați crede‟, a precizat un cetățean.

Un alt cititor a replicat, afirmând ironic: „Da, stimabile, îți respect punctul de vedere! Tocmai de asta propun să se construiasca un teatru cât Casa Poporului!"

Citește și:

FOTO/VIDEO Cum plătesc românii pentru Catedrala Neamului. Bucureştenii, vor sau nu, cotizează cel mai mult la construcția megalomană. Topul oraşelor care au plătit cel mai mult

PATRIARHUL DANIEL De ce facem Catedrala Neamului cu 600 de milioane de euro: Nu mai încape Sinodul în altar!

Catedrala Mântuirii Neamului va schimba definitiv aspectul centrului Bucureştiului. În bine sau nu?

Presa stăină, împotriva Catedralei

În timp ce Guvernul sprijină financiar construcţia monumentală, multe spitale şi şcoli se închid din cauza lipsei banilor, se arată într-un documentar realizat de Deutsche Welle despre viitorul lăcaş de cult.

„Banii par să nu fie o problemă pentru ridicarea Catedralei. Biserica şi Guvernul cheltuie împreună 600 de milioane de euro pentru construcţie. Banii pe care Biserica îi primeşte de la stat sunt de două ori mai mulţi decât cei alocaţi culturii sau cercetării ştiinţifice‟, se arată în documentar.

Vezi mai jos documentarul video:

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite