FOTO/VIDEO România, la lumina Lunii Albastre: care sunt legendele din jurul acestui fenomen astronomic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fenomen astronomic destul de rar, care se întâmplă o dată la doi ani şi jumătate, Luna Albastră este subiectul unor poveşti din străbuni. Astronomii l-au explicat matematic, dar cei mai mulţi îi caută încă secretul. Fenomenul va avea loc vineri noapte.  

Concret, fenomenul care va avea loc mâine seară nu este decât o nouă lună plină. Deosebirea este că ar fi a doua oară într-o lună de 30, respectiv 31 de zile. Potrivit astronomilor, această situaţie se întâmplă atunci când luna trece prin toate fazele ei în mai puţin de o lună calendaristică, iar unele luni calendaristice sunt mai lungi decât altele.

De asemenea, într-un anotimp, de obicei acest astru trece de trei ori prin faza de lună plină. Dacă, în mod deosebit, acest lucru se întâmplă de patru ori, atunci a patra lună plină se numeşte lună albastră.

image

Luna albastră/ sursă: taifasuri.ro

Cu toate astea, Luna Albastră este un fenomen considerat destul de rar şi asta pentru că ultima dată a avut loc în 2010, iar, potrivit Daily Mail, data viitoare va fi în 2015.

Potrivit ziuaveche.ro, fenomenul a fost numit greşit "lună albastra" în 1946 într-un articol publicat de astronomul James Hu Pruitt în revista "Sky and Telescope". Publicaţia a recunoscut greşeala în 1999, iar definiţia folosită astăzi este cea de lună plină.

Erupţiile vulcanilor au "colorat" Luna

O altă explicaţie pentru culoarea cu care se asociază acest fenomen vine din partea site-ului taifasuri.ro, care susţine că erupţiile vulcanice şi mai exact anumite particule din cenuşa aruncată în atmosferă făceau ca astrul să pară albastru, iar în unile nopţi chiar verde.

Un fragment din Lună, vândut la licitaţie

În 1883, celebrul vulcan din Indonezia, Krakatoa, a erupt. Cenuşa s-a ridicat în atmosfera Pământului şi luna a devenit albastră şi, uneori, verde.

Lunile albastre au persistat ani la rând după marea erupţie. Oamenii din perioada aceea au putut vedea soarele ca de levănţică şi pentru prima oară, nori translucizi.

„Cenuşa a cauzat nişte apusuri atât de roşii, încât au fost chemaţi pompierii pentru a stinge focurile imaginare din pădurile din zona New York-ului", a declarat vulcanologul Scott Rowland, de la Universitatea din Hawaii. Şi alţi vulcani mai mici au colorat luna în albastru. Oamenii au văzut lună albastră în 1983, după erupţia Vulcanului El Chichon din Mexic, şi în alte câteva ocazii (Muntele Sfânta Elena în 1980 şi Muntele Pinatubo în 1991).

Mai mult decât atât, astrul care veghează nopţile oamenilor a fost subiect de legendă din cele mai vechi timpuri, iar fenomenul de lună plină a fost asociat cu evenimente istorice precum cutremure, războaie sau chiar crize financiare.

Luna plină, semn de ghinion pentru oameni

Astfel, potrivit unui site de parapsihologie şi astrologie - elystar.ro, unii oameni cred că pe timp de lună plină s-au produs cutremurele cu magnitudine mare din 4 martie 1977 (7,2 grade pe scara Richter) şi 27 octombrie 2004 (6 grade) din România. Tot atunci s-ar fi produs şi cel din Oceanul Indian din 26 decembrie 2004, cel care a avut o intensitate de 9 grade şi care a produs tsunami-ul distrugător care a lovit Indonezia şi alte regiuni din zonă.

image

În ceea ce priveşte Luna Albastră, fenomenul nu este lipsit de evenimente negative în istoria omenirii. Înainte de criza anilor 1930 şi înainte de cel de al Doilea Război Mondial a avut loc fenomenul de lună albastră, adică de două ori lună plină într-o lună calendaristică.

În cultura populară, se crede că luna albastră aduce cu ea cataclisme naturale, războaie şi multe alte nenorociri. Se spune, de asemenea, că după luna albastră vremea se înrăutăţeşte puternic în luna urmatoare.

Un studiu din Marea Britanie, citat de ziare.com, relevă că în nopţile cu lună plină avem de-a face cu oameni care au un comportament mai ciudat: ei sunt mai certăreţi, mai iritaţi şi mai greu de controlat decât în alte zile.

Mai mult decât atât, un studiu realizat de profesorul Michal Zimecki de la Academia Poloneză de Ştiinţe, susţine că luna plină poate influenţa atât activităţile criminale, cât şi starea de sănătate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite