FOTOGALERIE Artiştii care renovează scările de bloc istorice din Bucureşti. "Faceţi orice, dar să nu desenaţi graffiti"

FOTOGALERIE
Artiştii care renovează scările de bloc istorice din Bucureşti.

Desenele de pe scara blocului sunt admirate curioşi la vernisaj FOTO: scaradebloc.ro

Blocurile din Bucureşti arată la fel şi sunt neprietenoase. Aceasta este ideea de la care au pornit Minodora, Alexandra şi Oana, trei tinere care au obţinut un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional prin care decorează scările de bloc din Capitală.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Capul răutăţilor” a fost Minodora Cerin (31 de ani) care şi-a făcut o echipă împreună cu Alexandra Puiu (fostă moderatoare TV) şi Oana Ioniţă (PR specialist) alături de care au câştigat proiectul „Remodelarea spaţiului comun la bloc”. Proiectul lor a fost ales într-un concurs organizat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, la care au participat alte 250 de dosare din aria educaţional-culturală.

Frumuseţile Bucureştiului, ascunse de comunişti

Pentru a alege scara de bloc, Minodora a făcut un apel public către toţi locatarii din cartierele bucureştene. „Câştigătorii au fost aleşi de către trei juraţi în funcţie de poveste. Scara de bloc din I.C Brătianu se află lângă Curtea Veche unde pe data de 20 septembrie 1459 a fost consemnată prima menţiune documentară a cetăţii Bucureştilor, într-un hrisov al lui Vlad Ţepeş, domn al Ţării Româneşti”, povesteşte Minodora.

Blocul a fost construit în anii '60, în perioada lui Gheorghe Gheorghiu Dej, tocmai pentru a ascunde frumuseţea Centrului Istoric după clădiri comuniste. Minodora spune că prin acest proiect a încercat să corecteze intervenţia regimului comunist, motiv pentru care a fost ales un bloc construit în acea perioadă.

Locatarii, sceptici

La jumătatea lunii mai, echipa Minodorei s-a apucat de treabă, iar parterul scării blocului din I.C. Brătianu a fost total schimbat în patru săptămâni.

Locatarii au avut reacţii diferite, deoarece, explică Minodora, acolo locuiesc oameni cu mentalităţi diferite: de la pensionari, chiriaşi până la oameni care îşi închiriază apartamentul pentru prostituţie. Pensionarii au fost de acord de la început cu proiectul, dar i-au rugat să nu facă graffiti pe pereţii blocului. Cu toate acestea, niciun locatar nu a vrut să-i ajute pe artişti cu materiale. „Au existat şi persoane nemulţumite sau nepăsătoare. Mai multe reacţii pozitive am primit de la locatarii din scara de vizavi, care s-au interesat de costuri şi ne-au rugat să le modernizăm şi lor blocul”, povesteşte Minodora.

 
Foto
Scările de bloc şi „Staţiile Culturale” de la Londra

Artă pe gratis

Artiştii care au creat picturile de pe pereţii scărilor de bloc au lucrat din proprie iniţiativă, fără să solicite o remuneraţie. Scara de bloc a fost terminată de patru oameni în aproximativ cinci zile. „Artiştii care au lucrat au venit pur şi simplu, fără să ceară bani. Le-am pus materiale la dispoziţie şi a fost de ajuns, deoarece le-am creat un cadru prin care să îşi exprime talentul. Totuşi, la final le-am oferit un onorariu simbolic pentru munca depusă”, mai spune Minodora.

Lucrarea totală a fost estimată la 3.500 de euro, în condiţiile în care au fost schimbate căsuţele poştale, s-au făcut renovări ale pereţilor şi lucrări de finisaj. La vernisajul scării de bloc, care a avut loc la 20 iunie, au fost prezenţi foarte puţini dintre cei aproximativ 270 de oameni care locuiesc acolo,

Începând cu anul viitor, proiectul va avea susţinerea unei companii multinaţionale, care a fost încântată de reacţiile de după vernisaj. Totodată, Minodora încearcă sa convingă primarii de sector să contribuie cu o parte din finanţare pentru a modernizare mai multe scări de bloc. „Totuşi este un proiect aflat la început, dacă vom avea susţinerea necesară, vom continua”, afirmă Minodora Cerin.

Minodora Cerin a reprezentat România la Olimpiada de la Londra

Minodora a lucrat timp de 11 ani în cadrul mai multor ONG-uri. A absolvit un master în Suedia cu specializarea în managementul proiectelor. Ea povesteşte că de-a lungul carierei sale a întâmpinat foarte multe probleme. De mai bine de un an ea este liber-profesionist. „Este mult mai bine aşa, dar acum mă zbat de două ori mai mult pentru a obţine un proiect, iar ideile trebuie să fie de două ori mai bune”.

Pasionată de istoria Bucureştiului, Minodora a încercat să combine cultura cu viaţa cotidiană. „Oamenii nu sunt interesaţi de trecutul Bucureştiului. M-am gândit să îi atrag printr-o combinaţie între artă şi viaţa cotidiană, în acest fel oamenii sunt mai interesaţi”.

Minodora a reprezentat cu succes, împreuna cu arhitectul Mircea Mărgărit, România la Londra în cadrul proiectului „Olimpiada Culturală de la Londra”. Proiectul lor vizeaza construirea şi amplasarea unor „Staţiile culturale” în Piaţa Trinity Square din Londra.

„Oamenii au reacţionat exact cum mă aşteptam. Iniţial au privit curioşi staţiile culturale iar apoi s-au aşezat şi au început să citească pasajele înscrise pe marginile băncilor”, poveteşte Minodora.

Au preluat modelul şi s-au pus pe renovat

Inspiraţi de proiectul demarat de tânăra Minodora Cerin, o asociaţie de proprietari a unui bloc de 17 etaje din Bucureşti, au iniţiat o campanie de reamenajare a blocului 15D din Şoseaua Vergului 67.

Fiind foarte înalt, blocul a atras atenţia firmelor de comunicaţii care au dorit să-şi monteze antenele pe bloc, şi să închirieze spaţiile libere de la ultimul etaj, astfel blocul a acumulat fonduri importante pentru renovare din chiriile plătite de firmele de la ultimul etaj.

Cum legea le-a permis să utilizeze fondurile obţinute din chirii, asociaţia a hotărât să copieze modelul scării de bloc din strada I.C Brătianu. Membrii asociaţiei nu au suportat niciun cost suplimentar la întreţinere, iar toate investiţiile şi reparaţiile au fost realizate din banii strânşi din chirie.

Au început prin schimbarea celei de-a doua intrări în bloc, care era pe post de depozit pentru lucrurile vechi a locatarilor. Uşa a fost înlocuită cu o alta specială antifoc, apoi au construit o rampă de acces acoperită cu un covoraş din cauciuc antiderapant, pentru bătrânii şi persoanele cu handicap locomotor care se deplasează în cărucior.

Au igienizat spaţiul şi au montat lămpi de neon noi, inclusiv lămpi de urgenţă şi au montat două balustrade laterale la intrarea blocului. Apoi tot blocul a fost transformat în şantier. S-au înlocuit căsuţele poştale, gresia şi faianţa, toate materialele au fost comandate pe internet.

Reacţiile locatarilor au fost mai mult decât mulţumitoare, trecătorii se opreau să admire holul blocului, iar vizitatorii comparau intrarea în bloc cu intrarea dintr-o bancă. La final au cumpărat tablouri cu peisaje din Bucureştiul de altădată, care au fost montate în sala de şedinţe. Lucrările de amenajare au durat cinci luni. 

citeste totul despre: